Help! Ik heb een allergie

.

Allergische reacties krijgen we niet alleen van bepaalde pollen, insecten, voedingsmiddelen of geneesmiddelen. Ons lichaam geeft ook allergische reacties bij bepaalde mensen. Misschien ken je wel van die mensen waarvan je jeuk krijgt, brandende ogen en die je het liefst wilt vermijden. Bij sommige lukt dat ook wel, maar bij sommige niet.

Wat dan? Dan zul je er mee moeten dealen. Maar hoe?

.

Laten we bij het begin beginnen, wat is een allergie?

Een allergie is een soort van ‘chronische ziekte’ en is een reactie van het menselijk afweersysteem op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren.

.

Vrij vertaald dus:

Chronisch betekent dat het langdurig is (minstens drie maanden), regelmatig terugkomt en niet te genezen is. Nou…over niet te genezen zijn we nog niet helemaal uitgesproken, althans de allergie die ik bedoel.
‘Stoffen van buitenaf’ vertaal ik dus als invloeden van andere mensen. Als je geest en lichaam in balans zijn zou het lichaam inderdaad niet zo heftig hoeven reageren.

.

Jij hebt een probleem, niet de ander:

Dat is een heftige uitspraak hè, sorry. Het heeft misschien even wat uitleg nodig.

Vaak willen we dat de ander zich schikt, aanpast of willen we de ander sturen of veranderen. Begrijp alsjeblieft dat JIJ degene bent die ergens last van heeft, het zou zomaar kunnen zijn dat de ander er totaal geen hinder van heeft.

En….als je eenmaal begrijpt hoe lastig het is om jezelf te veranderen, dan ga je pas begrijpen hoe klein de kans is om de ander te veranderen. Dat maakt meteen jouw invloed groter. Dat is overigens ook de enige invloed die effectief en ook nog eens duurzaam is.

Hoe kan het dat sommige mensen zo in je allergiezone zitten dat je er bijna uitslag van krijgt, althans sowieso een irritatie bij je opwekt?

Dat komt omdat iedereen kwaliteiten EN valkuilen heeft, niemand uitgezonderd.

.

Om een voorbeeld te noemen:

Zelfvertrouwen kan een allergie worden als het arrogant wordt.
Voor jezelf opkomen kan een allergie worden als het egoïstisch of egocentrisch wordt.
Geduld kan een valkuil worden als je passief wordt.
Loyaal kan een valkuil worden als je daardoor jezelf in de steek laat uit loyaliteit voor de ander.
Zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden.

.

Onderzoek:

Het kan zijn dat diegene waar je een allergie voor hebt juist doorslaat hierin en dat kan behoorlijk wat irritatie opwekken. Stap 1 is dus eigenlijk om het interessant te maken in plaats van irritant want daarmee kom je er juist achter waar je allergie nu precies zit. Precies zoals dat bij alle allergieën werkt, wordt er eerst onderzoek gedaan om erachter te komen waar ons lichaam nu zo heftig op reageert. Wat bij ene helpt, helpt bij een ander misschien niet.

Meestal draaien allergieën dus om een disbalans in ons eigen systeem.
Waar de ene te ver doorschiet, bijvoorbeeld in kwaliteit of valkuil, daar ligt dan juist ons leer- en groeiproces.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want ja…helaas pindakaas, er zijn geen pilletjes voor dit soort allergieën, dus wat dan?

.

Wil je het echt weten? Lees dan verder.

Lees Meer