Als iemand in je allergiezone zit, wat dan? -10 tips-

.

Allergische reacties krijgen we niet alleen van bepaalde pollen, insecten, voedingsmiddelen of geneesmiddelen. Ons lichaam geeft ook allergische reacties bij bepaalde mensen. Misschien ken je wel van die mensen waarvan je jeuk krijgt, brandende ogen en die je het liefst wilt vermijden. Bij sommige lukt dat ook wel, maar bij sommige niet.

Wat dan? Dan zul je er mee moeten dealen. Maar hoe?

.

Laten we bij het begin beginnen, wat is een allergie?

Een allergie is een soort van ‘chronische ziekte’ en is een reactie van het menselijk afweersysteem op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren.

.

Vrij vertaald dus:

Chronisch betekent dat het langdurig is (minstens drie maanden), regelmatig terugkomt en niet te genezen is. Nou…over niet te genezen zijn we nog niet helemaal uitgesproken, althans de allergie die ik bedoel.
‘Stoffen van buitenaf’ vertaal ik dus als invloeden van andere mensen. Als je geest en lichaam in balans zijn zou het lichaam inderdaad niet zo heftig hoeven reageren.

.

Jij hebt een probleem, niet de ander:

Dat is een heftige uitspraak hè, sorry. Het heeft misschien even wat uitleg nodig.

Vaak willen we dat de ander zich schikt, aanpast of willen we de ander sturen of veranderen. Begrijp alsjeblieft dat JIJ degene bent die ergens last van heeft, het zou zomaar kunnen zijn dat de ander er totaal geen hinder van heeft.

En….als je eenmaal begrijpt hoe lastig het is om jezelf te veranderen, dan ga je pas begrijpen hoe klein de kans is om de ander te veranderen. Dat maakt meteen jouw invloed groter. Dat is overigens ook de enige invloed die effectief en ook nog eens duurzaam is.

Meestal draaien allergieën dus om een disbalans in ons eigen systeem en daar ligt dan juist ons leer- en groeiproces.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want ja…helaas pindakaas, er zijn geen pilletjes voor dit soort allergieën, dus wat dan?

.

Wil je het echt weten? Lees dan verder…..

Komt ie….onderstaande 10 punten kunnen je hierbij helpen.

.

1. Disbalans

Zoals ik al zei draait alles in feite om de balans in onszelf, dus als we een ‘allergische reactie’ krijgen bij iemand betekent dat vaak een verstoring in ons systeem. Met disbalans bedoel ik dus gewoon waar de ene misschien in doorslaat (kwaliteit of valkuil) daar zou jij wel ietsje meer van willen hebben. Je kunt het vervolgens niet aanzien bij de ander wat feitelijk een stukje jaloezie kan zijn. Onder jaloezie zit weer een verlangen en daarmee komen we bij ons eigen stukje uit. Want misschien dat jij diep van binnen (en vaak onbewust) verlangt naar een positieve of een mildere vorm van die persoon/kwaliteit/valkuil.

.

.

2. Feit en verhaal

Het kan enorm verhelderend en verlichtend werken als je het bij de feiten kunt houden, je hebt werkelijk geen idee hoeveel verhaal dat we maken bij bepaalde personen en situaties. Anderzijds….oké, verhaal maken we dan toch, maar hoe zit dat met het verhaal?
Kijk eerst eens wat je feitelijk waarneemt, daarna welk verhaal je ervan maakt en vervolgens check je je emotie.
De volgende stap is oprecht eerlijk durven te kijken naar je verhaal. Welk verhaal heb je ervan gemaakt? DAT VERHAAL is namelijk jouw unieke persoonlijke verhaal. Niemand anders zal precies ditzelfde verhaal hebben zoals jij. Dus waar komt dat verhaal vandaan? Juist….van het verleden. Of het is je verteld óf het is je zo geleerd. Aan jou de keuze of je dat verhaal nog steeds wilt geloven.

.

3. Wat triggert jou specifiek?

Wat je ook verder helpt is te checken WAT je specifiek triggert in die persoon, want juist DAT is wat je dan ook enigszins afkeurt bij jezelf (in meer of mindere mate). Simpel gezegd: alles wat jij afwijst wijst de ander aan.
Nu hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat jij arrogant of egoïstisch wilt zijn, maar misschien wel meer zelfvertrouwen wilt hebben of beter voor jezelf wil opkomen.
Het kan ook zijn is dat jij ooit hetzelfde geweest bent dan die persoon die nu in je allergiezone zit, dit is vervolgens afgekeurd geweest door je omgeving of opvoeding en vervolgens heb jij die eigenschap nu volledig geblokkeerd bij jezelf. Dus iedereen die ook maar enigszins die eigenschap laat zien triggert die irritatie.

.

4. Loskoppelen

Vroeger heb je zeer waarschijnlijk ook mensen in je omgeving gehad die een bepaalde irritatie bij je opwekte. Misschien was je vader, je moeder of een docente vroeger zo en wekte dat als kind een enorme irritatie in je op. Deze heb je vervolgens maar onderdrukt, want ja…wat moest je er anders mee? Het kan helpen als je de persoon van het heden en het verleden los kunt koppelen van elkaar en in jezelf zegt: “oké, jij bent die en jij bent die ander.

.

.

5. Stel dat…

Wat ook helpt is de ander te zien als een hele mooie ziel, wat we overigens allemaal zijn. Want onvoorwaardelijk liefhebben begint altijd bij jezelf. Alles waar je niet van houdt bij de ander, dat keur je in meer of mindere mate ook af van jezelf en is waarschijnlijk al vroeg in je leven ontstaan.

.

6. Hoe wil jij zijn of niet zijn?

Van de andere kant is het ook mooi als je zo geraakt wordt in je irritatie, want dat maakt dat jij juist zo niet wilt zijn. Daarmee kom je dus op de volgende vraag, hoe wil jij dan wel zijn?
.
Ik hoor het ook vaak in mijn trainingen, dat mensen absoluut zo niet willen zijn, en als ik dan vraag wat ze in hun leven gedaan hebben om nooit zo te worden, dan is dat heel veel. Dat vergt onnoemelijk veel energie, veel meer dan acceptatie.
Je ziet en hoort het regelmatig bij mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld boosheid. Zij zijn daardoor juist de lieve vrede gaan bewaren en zullen er alles aan doen om maar nooit boos te hoeven worden. Terwijl boosheid positief vertaald is naar, voor jezelf gaan staan, kracht, doorzettingsvermogen en zo nog veel meer. Dit blog vertaald dat iedereen zijn eigen pad bewandelt…..

.

7. Empathie doet wonderen

De persoon in kwestie is niet voor niets zoals hij is, daar heeft hij hele goede redenen voor, net zoals jij redenen genoeg hebt dat jij bent (geworden) wie jij bent. Dus met dat in je achterhoofd kun je je afvragen dat jij ook geaccepteerd wilt worden om wie je bent. Jij hebt alleen invloed op jouw aandeel en acceptatie voelt stukken relaxter dan irritatie.

.

.

8. Om welk aspect gaat het?

Diegene waar je je aan stoort laat vaak een bepaald aspect zien, dus het gaat niet om de hele persoon. Het kan zijn dat je diegene echt een klein kind vindt, een kleuter, peuter of losgeslagen puber, ik noem maar wat. Het kan ook zijn dat je diegene een mooi-weer-speler vindt, om maar wat voorbeelden te noemen. DAT ASPECT zegt iets in jou. Dus als je bijvoorbeeld denkt, goh…hij/zij lijkt wel een kleuter, dan kan het zijn dat jij de kleuter in jezelf afwijst (en dat kun je beter niet doen want kleuters hebben hele mooie dromen).

.

Als je de persoon in kwestie typeert als een mooi-weer-speler, iemand waar het altijd goed mee lijkt te gaan, dan zou het jou kunnen zeggen dat jij dat ook doet of misschien juist zou willen doen. Het kan ook betekenen dat jij een slecht-weer-speler bent en jouw allergiepersoon dus het tegenovergestelde laat zien. Deze eigenschappen worden dus extreem uitvergroot en gespiegeld door de persoon die in jouw allergiezone zit.

.

Hier geldt weer dat er tig voorbeelden zijn van bepaalde aspecten in personen. Het helpt om de persoon een bepaalde rol te geven, zoiets als, hij/zij is echt typisch een ………(dit mag jij invullen). En juist die rol die jij afkeurt van die persoon, die wijs je ook van jezelf af. Heel jammer natuurlijk, want je hebt werkelijk geen idee wie je allemaal kunt zijn.

.

9. Welk gevoel maakt die persoon los?

Het kan ook zijn dat ‘de dader’ een bepaald gevoel bij je oproept wat waarschijnlijk onprettig is, irritatie in dit geval. Dat gevoel zegt je dan ook iets wat je maar beter kunt omarmen en accepteren zodat je irritatielevel niet nog verder stijgt. Want ooit is dat gevoel afgewezen (ook weer in het verleden) en wijs je dat gevoel inmiddels ook van jezelf af. Wederom afwijzing.

.

Personen (en helemaal de mensen die van je houden) die  minder aangename gevoelens bij je omhoog halen doen dat overigens nooit bewust, althans dat is mijn helpende overtuiging. Het is ook zo dat gevoelens die omhoog gehaald worden dus ergens diep van binnen al in je zaten. Een ander kan namelijk nooit een gevoel bij jou oproepen wat er niet zit.

Misschien voor nu wat veel gevraagd, maar het helpt in zulke situaties als je de persoon die dat gevoel bij je oproept in gedachte bedankt. Die persoon wil gewoon, op onbewust niveau, dat jij jouw irritatie (wederom uit een verleden) omarmt als iets wat gezien, gehoord, gevoeld en geheeld mag worden, niets meer en niets minder. Zodat je er geen last meer van hebt en je het niet meer bij je hoeft te dragen. Best een mooie gedachte toch?

.

.

10. De laatste stap

Als je de situatie geaccepteerd hebt, je eigen invloed gebruikt hebt en hiervan hebt geleerd, dan kan het zijn dat de les klaar is. Deze persoon is in je leven gekomen om jou iets heel belangrijks te ‘vertellen’.

Als laatste kun je je nu nog afvragen waarom je in die situatie of bij die persoon blijft zitten.

.

Is het je kind die een bepaalde allergie opwekt? Dan is het natuurlijk een ander geval. Hem of haar zet je niet zomaar uit je leven. 

Heb je hulp nodig? Neem dan gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken. Het is een heel interessant proces en in dat proces wil ik er graag voor je zijn. Het gedrag van kinderen is namelijk altijd logisch.

Een VERTALINGSTRAJECT   doet wonderen.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Mocht dit blog interessant zijn voor andere mensen in je omgeving, voel je vrij om het te delen.

Terug naar HOME.