Ik kap ermee

.

Er is iets vreemds aan de hand met het verschijnsel opvoeden. Het gebeurt vanuit de diepste gevoelens van liefde en tegelijkertijd is het de voornaamste bron van narigheid in het leven van veel kinderen en volwassenen. Sommige mensen hebben hun halve leven nodig om hun opvoeding te boven te komen. Het kost ze jaren van vallen en opstaan, van relatiecrisis en verslavingen, van behandelingen en therapie, talloze trainingen, workshops en inspirerende boeken, voordat ze de neurotische beknellingen uit hun jeugd enigszins te boven zijn en kunnen genieten van het leven.

.

‘Het einde van de opvoeding’ – Jan Geurts

.

Ik kap ermee….

.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik dat dacht ‘Ik kap ermee’ toen ze hier nog klein waren. En alsof toeval met me speelde kwam toen het boek van Jan Geurtz voorbij, ‘Het einde van de opvoeding’.

.

Als ik dan alleen thuis was las ik af en toe wat stukjes en beetje bij beetje begonnen er kwartjes te vallen. Maar heel stiekem deed ik erover en als er iemand binnen kwam dan verstopte ik het boek snel. Want ja….een boek met als titel ‘HET EINDE VAN DE OPVOEDING’ open en bloot op tafel leggen vond ik maar pedagogisch onverantwoord.

.

Gelukkig hoor ik zo nu en dan stemmetjes en zo ook op die middag:

.

Zo’n intern stemmetje wat me toeriep: “Hey Rian….doe niet zo spastisch”. Ik moest er wel om lachen en toen besloot ik maar gewoon open kaart te spelen. Dus legde ik het boek bewust met de titel naar boven op de keukentafel.
Op een middag kwam mijn dochter thuis uit school, liep naar de tafel en las de titel ‘Het einde van de opvoeding…. Wat is dit mam”?

Ik maakte er een geintje van en ik zei: “ja…ik kap er mee….het heeft toch geen nut”. Ik moest lachen en tegelijkertijd meende ik wat ik zei.
Mijn dochter moest ook lachen en zei: “nou…maar als wij straks op het verkeerde pad komen, is dat dan jouw schuld?”. Ik vroeg: “wat denk je zelf”? Daarop antwoordde ze: “ik denk het niet mam”.

Dat was voor mij het definitieve bewijs om inderdaad wat relaxter in de opvoeding te worden.

.

Want wat is opvoeding?

.

Lees Meer

.