Kinderen moeten les krijgen in empathie

Kinderen moeten leren gelukkig te zijn, moeten leren alsjeblieft en dankjewel te zeggen, dankbaar zijn, moeten leren met onzekerheid om te gaan en te durven falen. Kinderen moeten leren samenwerken, krijgen lessen in geluk, moeten leren voor zichzelf op te komen, grenzen aan te geven en sterk in hun schoenen te staan. Potverdorie…het is een hele riedel.

En nu lees ik deze week ook nog een artikel dat kinderen in Denemarken op school verplicht het vak empathie moeten volgen.

.

Maar wat is empathie?

Empathie is de sociale vaardigheid om je in te leven in de gevoelens en de gedachtewereld van anderen, gekoppeld aan het vermogen om dit te tonen. Hierdoor voelt iemand zich oprecht begrepen. Empathie komt dus voort uit een soort van fysieke imitatie van de ontreddering van een ander, wat dan bij jezelf diezelfde gevoelens op zou wekken.

.

Dit begint al in de babytijd.

Wist jij dat baby’s van nature al empatisch zijn? Dat ze dingen aanvoelen van hun omgeving zonder zich te beseffen dat ze onafhankelijk van andere mensen bestaan?

Wist jij dat baby’s van nature empatisch reageren als een ander kind (of volwassene) verdrietig is.

Wist jij dat baby’s van nature huilen om een ander alsof het hun eigen verdriet is?

Wist jij dat een kleintje pas rond zijn eerste jaar gaat beseffen dat het niet hun eigen verdriet maar dat van een ander?

Wist jij dat baby’s zelfs depressief kunnen worden van een depressieve ouder?

.

Wat maakt dan dat een kind geen empathie toont?

Als je als kind op jezelf wordt toegewezen bij je ooit heftige emoties, afgewezen wordt, je emoties niet mag uiten of voelen, dan ontwikkelt een kind een bescherming hiervoor. Dat begint al heel vroeg in de kinderjaren. Want als een ouder niet consequent bij machte is om enige empathie te tonen voor al de emoties van het kind, gaat het kind zijn gevoelens uitschakelen en zelfs vermijden.

.

Emotionele verwaarlozing

Wanneer we onze kinderen straffen, in een time-out-hoekje zetten of letterlijk isoleren op die heftige momenten (omdat we ze willen leren hun emoties te onderdrukken) hebben ze geen ruimte gekregen om echt uit te drukken hoe ze zich van binnen voelden.
Wat je vooral bij kleine kinderen ziet is dat zij dan willen gooien met dingen, driftbuien hebben, schreeuwen en huilen. Lieve ouders, dit is hun manier van communiceren dat ze verdriet hebben, overlopen in hun emoties, niet gehoord of gezien worden in hun heftigste momenten.

Zoals je dus leest is je prille begin en de ouder-kindrelatie een heel belangrijk onderdeel of je kind wel of niet empatisch kan zijn.

.

Wat er dan gebeurt…

Het tegenovergestelde van empathie is dan apathie. Als een kind apatisch is dan maakt hij te weinig contact met zijn gevoelens. Het kind heeft hier niet alleen last van, ook zijn omgeving, de maatschappij, zijn vriendjes en misschien heel de klas.

.

Dus voordat je kinderen les gaat geven in empathie….

Besef dan alsjeblieft dat het gedrag van een kind altijd logisch is en hij niet voor niets zijn gevoelens onderdrukt.
Empathie is jezelf kunnen verplaatsen in de ander. Misschien dat je als ouder of leerkracht jezelf dan eens kunt verplaatsen in het kind.
Wees benieuwd waarom het kind moeite heeft met zijn gevoelens en die van een ander en onderzoek het systeem rondom het kind.
Kijk verder dan het signaal, er zit namelijk altijd iets onder.
Hoe empatisch kun jij omgaan met het empatisch onvermogen van jezelf en/of de ander.
Ben je ook empatisch (naar jezelf)?

Voel jij je veilig genoeg om echt contact te maken met je gevoelens? Het kind is namelijk niet de enige die hier last van heeft.

.

Kinderen doen wat jij doet, niet wat je zegt.

.

.

Relevante blogs:

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Wat is volwassen?

.

 Als je de signalen van je kind begrijpt…

.

 Je kind emotioneel begeleiden….

.

 Waarom ontwikkeling zo belangrijk is….

.

 Het onderwijssysteem onder de loep nemen

.

 

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in het 60 pagina’s tellende I-boek over spiegelgedrag? Vraag het HIER aan.
  • Gratis interessante E-books over relaties, opvoeden, disbalans en andere diensten, neem HIER een kijkje.

 

.

Is dit blog interessant voor andere ouders of docentes in je netwerk? Voel je vooral vrij om het delen en het voorbeeld voor kunnen leven. Dankjewel.

.