Moet ik naar de dokter?

Zeg eens eerlijk….als sommige klachten en symptomen onverklaarbaar zijn, chronisch worden en aan blijven houden, zou het dan wellicht zinvol zijn om ook eens te kijken wat ons lichaam duidelijk maakt of uitschreeuwt?

Alles staat namelijk met elkaar in verbinding. Ik denk dat je het zelf ook wel herkent in tijden van rouw, werkstress of andere aanhoudende spanningen. Je lichaam gaat hier duidelijk op reageren en dat is maar goed ook. Ons lichaam staat namelijk ook in verbinding met onze psyche en ons mentale gedeelte. Welke emoties spelen hierbij een rol en/of hoe denken we over onszelf?

En ja…ik pak ook een paracetamol als ik hoofd- of buikpijn heb en ja, ik ga ook naar bed bij aanhoudende koorts. Maar ons lichaam geeft hier duidelijk een disbalans aan. Want als er gezegd word: “de R zit weer in de maand of de griep heerst” dan wil dat niet zeggen dat iedereen ziek wordt, maar dat we ziek worden als ons lichaam niet in balans is.

.

Wat kan ons lichaam dan allemaal aangeven met ziektes, symptomen en aanhoudende klachten waar niemand de vinger op zere plek kan leggen?

Tja…als alles te vertalen en te verklaren is, is dat natuurlijk teveel om allemaal op te noemen, maar ik zal een aantal voorbeelden geven.

Tip vooraf:

Laat uiteraard altijd checken of je klachten van medische aard zijn. Mocht je niet verder komen met je huisarts, specialist, je pillen of andere methodes, dan helpt het je ook naar de onderliggende reden te kijken.

.

Ps:

Mocht je kind last hebben van onderstaande symptomen en/of klachten, dan kan het zelfs zo zijn dat hij ook jou hiermee iets duidelijk wil maken. Nogmaals….ook zij staan met ons lichaam in verbinding.

.

Onderstaand wat voorbeelden.

.

Rug- nek- en schouderklachten:
Dit kan duiden dat jij (of je kind) een bepaalde (vaak emotionele) last/bagage met je meedraagt welke zwaar op je rug, nek en schouders rust.

.

Keelpijn:
Dit kan duiden op de pijn om bepaalde woorden uit te spreken. Wat spreek je niet uit, uit angst voor afwijzing? Het spreekwoord ‘een brok in je keel’ is er ook niet voor niets. Ook dit voelen we duidelijk als een blokkade in de keel.

.

Kaakpijn:
Pijn in je kaken kan aangeven dat je je kaken dicht op elkaar houdt. Dit heeft vaak met bepaalde spanning te maken of het niet durven uitspreken van jouw waarheid.

.

Traanogen:
Dit kan je duidelijk maken dat je je tranen inhoudt en dat er iets uit mag.

.

Buikpijn:
Je buik representeert je gevoelens, dus bij aanhoudende buikklachten kan het zijn dat je in gevecht of in verzet bent met je gevoelens.

.

Darmklachten:
Darmklachten staan voor ontlasting. Wederom het ontladen van je emoties. Darmen staat ook voor verteren, wat moet jij verteren of heb je moeten verteren?
Het spreekwoord ‘een knoop in je maag’ zegt hiermee dat er bepaalde emoties in de knoop zitten of jouw leven in de knel zit.

.

Chronische vermoeidheid:
Onverklaarbare chronische vermoeidheid zegt vaak iets over bepaalde emoties die al een lange tijd weggestopt worden, dat kost namelijk bergen energie. Ook kan het duiden dat je teveel en te vaak een masker op zet om de lieve vrede te bewaren of dat al je energie opgaat aan anderen, omdat je niet naar jezelf kunt/durft te kijken of jezelf niet belangrijk genoeg vindt.

.

Oorpijn:
Dit geeft vaak aan dat we de dingen niet (meer) willen horen of dat we juist anders mogen gaan luisteren, te beginnen bij onszelf en de signalen.

.

Galproblemen:
Deze pijnlijke symptomen duiden vaak op een innerlijke strijd tegen bepaalde boze gevoelens die er nooit hebben mogen zijn. Het spreekwoord ‘je gal spuwen’ zegt het niet voor niets.

.

Slaapproblemen:
Dit kan je zeggen dat je oververmoeid bent, moeilijk bij je onbewuste stukken wilt of kunt of je moeilijk kunt overgeven.

.

Astma, bronchitis en andere luchtweginfecties/aandoeningen:
Hierbij vertelt je lichaam dat je het ergens benauwd van hebt (gekregen), dat je jezelf geen lucht/ruimte geeft of dit niet hebt gekregen of dat je ergens naar snakt.

.

.

Dus voordat je pleistertjes plakt, in jezelf laat snijden, zware operaties in de planning zitten of voorgoed aan de pillen gaat, is het wellicht handig, voor jezelf en je kind, om bepaalde zaken uit te kunnen sluiten of op te helderen.

.

Ik ben geen dokter, tovenaar of wonderarts. Maar als ons lichaam de beste navigatie is die bestaat, dan is het ook best zinvol om daar eens naar te luisteren.

Christine Beerlandt legt in haar boek ‘De sleutel tot zelf-bevrijding’ haarfijn uit dat psyche en emoties een zeer belangrijke rol spelen bij het ontstaan en de genezing van ziekten.

.

Ben jij nu ook benieuwd hoe ons lichaam ons de kern toont, de wérkelijke oorzaak waarom een bepaalde ziekte zich ontwikkelt en hoe onze psychologische en emotionele toestand hierbij een belangrijke rol speelt?

Als we dit namelijk goed begrijpen, dan kunnen we de oorzaak opheffen zodat genezing kan plaatsvinden.

Ik help je er graag bij.

.

Wellicht is DIT BLOG ook interessant voor je.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.