Pubers en alcohol….een lastige combinatie

Wat als jouw kind thuiskomt met een adem waar je niet onderuit kunt, hij heeft alcohol gedronken, geen twijfel mogelijk.

Nu ben ik zelf gezegend met twee kinderen (21 en 19 jaar) en ook ik heb deze fase gehad. En ja…wij zijn de volwassene met een ouderplicht om in te grijpen bij situaties die gevaarlijk zijn voor het kind, dat is overigens ook vaak onze eerste reactie.

Maar wat je niet wilt is dat de situatie uit de hand loopt? Wat dan?

.

Dreigen, manipuleren en macht uitoefenen werkt averechts

Ten eerste nemen veel ouders de ouderlijke macht wel heel letterlijk en wordt de situatie met je puber een machtsstrijd. Geloof me…dat win je niet. Grenzen aangeven vanuit een zuiver stuk is wat anders natuurlijk.

Bij een machtsstrijd zijn overigens nooit winnaars, alleen maar verliezers. Nu bedoel ik niet dat je je ouderlijke macht niet mag gebruiken, integendeel zelfs. Maar ik ben ook van mening dat je deze macht niet hoeft te manipuleren.

.

Om heel eerlijk te zijn, toen mijn kinderen peuter en kleuter waren heb ik die macht extreem gebruikt. Zo van….”als je je speelgoed niet opruimt dan mag je woensdag ook niet afspreken of als je je bord niet leeg eet krijg je straks ook geen snoepje”. Maar toen ze pubers werden kon ik dat niet meer zeggen. Nou ja, ik kon het wel zeggen, maar het had totaal geen effect. Dreigen, manipuleren en macht uitoefenen werkt bij pubers namelijk niet zo effectief. Ze zijn daar niet zo gevoelig voor dus zullen we andere strategieën moeten uitproberen.

.

Meerdere oorzaken en tips

Er kunnen meer oorzaken spelen waarom je puber (te veel of te vroeg) drinkt, dus ik heb ze even op een rijtje gezet.

Mocht jij nu geconfronteerd worden met alcoholgedrag van je pubers, dan kunnen deze tips wellicht helpen.

  1. Als eerste worden we vaak boos, geeft helemaal niets. Je boosheid laten zien is in ieder geval eerlijk. Reageer vooral niet rustig als je je niet rustig voelt, want dat gevoel is namelijk allang opgepikt en daar prikken pubers gelijk doorheen. Het is helemaal niet erg als het even ontploft, je bent een verantwoordelijk mens en reageert vanuit bezorgdheid.
  2. Het is ook handig om bij jezelf te onderzoeken of je het niet erger maakt dan het is. Pubers proberen nu eenmaal ooit iets uit wat wij in ons hoofd als dramatisch zien. Niet dat ik alcohol goedkeur op jonge leeftijd, maar ik was 16 toen ik mijn eerste wijntje dronk en geen haai die daarnaar kraaide (ik vond het overigens niet eens lekker). Nu drink ik bijna nooit, dus ja…
  3. Vraag jezelf eens af: “wat is feit en wat is verhaal”. Feit is: mijn kind heeft één maal alcohol uitgeprobeerd of is één maal over zijn grens gegaan. Anticipeer daarop door. Het verhaal wat wij als ouders er vaak van maken is: Oh jee….dat gaat de verkeerde kant op, de hersenen van mijn kind staan op het spel, het ligt aan zijn vrienden, straks word hij alcoholist of kent geen maat. Onderzoek eens bij jezelf of je het echt bij de feiten kunt houden.
  4. Ga eens terug naar de tijd toen jij puber was, dat helpt je vaak te relativeren. Het helpt je ook om te kijken of de woorden die je gebruikt echt jouw woorden zijn. Het zou namelijk ook kunnen zijn dat jij de woorden gebruikt die vroeger tegen jou gezegd zijn. Zonder oordeel.
  5. Als de boel weer wat bekoeld is, helpt het je om een gesprek aan te gaan met je kind over wat er nu werkelijk aan de hand is. Je kind doet namelijk nooit zomaar iets. Het kan zijn dat hij zich stoerder voor wil doen dan hij is omdat hij er anders niet bij hoort. En daar kun je dan vervolgens (ook) op verdergaan. Vraag hem gewoon eens hoe dat is voor hem. De boodschap die hieronder zit geeft namelijk heel veel informatie over zijn redenen en zijn gevoel.
  6. Alcohol is letterlijk een verdoving, je grenzen worden hierdoor minder en je durft meer. Je kunt je daarom afvragen wat je puber wil verdoven, waar hij zich in bekneld voelt, wat hij misschien niet durft te doen of te zeggen zonder alcohol.
  7. Vervolgens kun jij je ook afvragen wat het alcoholgebruik van je kind jou zou kunnen zeggen. Want als kinderen spiegelen (wat ze doen) en het raakt je (wat vaak het geval is), dan kun je ervan uitgaan dat daar (ook) een waardevolle boodschap inzit.
  8. Wat betekent alcohol voor jou? Hoe werd daar vroeger bij jou thuis mee omgegaan? Lag daar een stempel, oordeel of een verbod op? Ben je opgegroeid met alcoholisme om je heen? Werd het besproken? Wat was het alcoholgebruik van je ouders en wat heb je daarvan gezien en meegekregen? Hier zitten vaak hele waardevolle inzichten in.
  9. Als jouw kind meent zich te moeten verdoven met alcohol om wat minder grenzen te hebben, meer te durven doen of zeggen of om erbij te horen, onderzoek dan eens bij jezelf of je puber dit gedrag bij jou afkijkt. Wat is er verdoofd in jou of ben je aan het verdoven? Waar liggen jouw grenzen (hiermee bedoel ik niet die van alcohol), ga je daar overheen, durf jij te doen wat je wil doen en zeggen wat je wil zeggen? Waar denk jij dat je bij moet horen of voel je dat je ergens niet bij hoort?

.

Lieve mensen, wat denk je wat er zou gebeuren als we dit op een volwassen manier  bespreekbaar kunnen maken, precies zoals we ook de schoolresultaten en vriendjes bespreekbaar maken. Gewoon als iets wat er bij hoort, niets meer en niets minder.

Durf jij eerlijk te zijn ten opzichte van jezelf en toe te geven dat jij misschien ook wel eens alcohol hebt gedronken voor je achttiende, over je grens bent gegaan, van de trap gevallen bent of je grens net iets te laat hebt aangegeven?

Je kunt niet van je kind verwachten dat hij eerlijk is als je het zelf niet bent.

Als jij dit open gesprek aan kunt gaan met je kinderen dan ben jij de volgende keer ook de persoon bij wie ze terecht kunnen.  En dat is precies wat we willen toch?

.

Wat een vertrouwen.

.

Ps: als je bovenstaande stappen helder hebt en de sfeer is nog steeds om te snijden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat jouw kind jou bewust maakt van je grenzen. Want hoe kan een puber zijn grenzen leren aangeven als wij het niet doen? Kinderen zijn trouwens een kei in hun zin doordrammen en ook daarin zit een mooie boodschap. Lees dit blog maar eens.

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor je

.

.

Waar volwassenen woorden gebruiken in de opvoeding, daar gebruikt het kind zijn gedrag, spel en ontwikkeling om dingen duidelijk maken.

Geloof me….het gedrag van kinderen is altijd logisch. Ze doen nooit zomaar iets en we kunnen er ontzettend veel van leren.

.

Stoei jij ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad?

Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

Een VERTALINGSTRAJECT   maakt duidelijk wat jouw kind wil zeggen.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in het I-boek over spiegelgedrag? Vraag het HIER aan.
  • Gratis Anti-pedagogisch E-book. Lees HIER hoe je het direct in je e-mailbox kunt ontvangen.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

E-books

 .  .

 .

 .

.

Ook kun je mijn gratis 3×7 gouden vragen challenge aanvragen. Klik op onderstaande afbeelding voor meer info en aanmelden.

.

.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Deel het dan alsjeblieft. Zij zullen je dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook :).

.