Vechten, vluchten of bevriezen

.

In stressituaties (zoals thuis bij je kinderen) reageert je lichaam acuut. Er gebeurt iets (onschuldigs) en je voelt direct een pijn, verdriet, boosheid of elke andere emotie. Ons lichaam is erop gericht om te overleven, dus wat gebeurt er dan?

.

De fight flight freeze reactie, dus vechten, vluchten of bevriezen.

.

De fight flight freeze reactie is voor het eerst vastgesteld door de Amerikaanse fysioloog Walter Bradford Cannon (1871-1945). Hij ontdekte dat dieren die in het nauw gebracht worden vaak op drie manieren reageren: ze vechten, vluchten of verstijven (houden zich dood). Deze reacties ontstaan doordat er hormonen als adrenaline en noradrenaline vrijkomen in hun bloed. Hierdoor versnelt hun ademhaling, stijgt hun hartslag, gaat hun bloeddruk omhoog, vertraagt de activiteit van hun spijsverteringsstelsel, enzovoort. Zo komen de dieren op scherp te staan en dat is nodig, want ze moeten snel reageren op een bedreigende situatie en dat kost veel energie.

.

Deze fight flight freeze reactie komt dus ook voor bij mensen, maar is vaak minder fysiek dan bij dieren. Vechten wordt dan bijvoorbeeld dat we gaan ruziën met woorden, vluchten betekent dan dat we instemmen met alles wat gezegd wordt of dat we letterlijk vluchten en uit de situatie willen gaan. Bevriezen houdt in dat we uit contact gaan met onszelf.

.

Dit laatste hebben we vaak als overlevingsmechanisme gedaan, omdat de emotie van het moment dat je kind was en iets pijnlijks ervoer, dit hebt onderdrukt en bevroren (dood houden zoals dieren doen). Weet dat jouw kind dit ziet en dit wil ontdooien (vertaald: het ont-doden).

.

Lees Meer