Waar zit geluk in?

Zeg nu eerlijk….alles lijkt te draaien om geluk. Zielsgelukkig zijn, als jij maar gelukkig bent, geluk ligt voor het oprapen, enzovoort enzovoort….

.

Niet gelukkig in je relatie? Dan beëindig je het toch gewoon. En ja, dat kan enorm opluchten en voor geluk zorgen. Maar denk je echt dat dan alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen? Dat je dan geen beren op de weg meer krijgt? En wat dacht je van je financiën, je alleen voelen, afgewezen, onbegrepen, vooroordelen, mensen die je de rug toekeren en het verdriet van je eventuele kinderen wat je ook op je bordje krijgt?

Niet happy met je baan? Gewoon een andere baan zoeken. En ja..ook daar zitten haken en ogen aan en krijg je collega’s die je niet echt als beste vrienden kunt beschouwen.

Voor jezelf opkomen? Natuurlijk…..gewoon zeggen wat je op je hart hebt, ja…dat maakt gelukkig. Is dat zo? Denk je dan dat je jezelf niet meer tegenkomt? Dat je niet afgewezen zult worden, mensen ook jouw diepste van je ziel kunnen raken en je nooit geen vervelende emoties meer zult voelen?

.

Wat is geluk?

Als ik op Wikipedia kijk dan staat er: Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Oeps….de huidige levensomstandigheden? Dus als ik kijk naar wat er NU is? Yep….precies dat.
Wat is er nu op dit moment? Hoe voel jij je op dit moment? Zonder de gedachte van wat zou moeten zijn, wat er gisteren gebeurd is, vorig jaar of tien jaar geleden. Ook zonder wat er nog zou moeten gebeuren en de eventuele angst voor de toekomst. Hoe voel jij je nu zonder al die gedachtes?

.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Dus als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk in de rest? Yes, precies! Maar kennen we niet allemaal van die momenten dat het andersom is? Dat geluk in dat kleine hoekje zit en je ongeluk in de rest? Dat het net lijkt alsof je de enige bent, alsof alles lijkt te mislukken en je ooit verdrinkt in je verdriet of zelfmedelijden?

.

Ongeluk is vaak taboe

Misschien herken je dit wel, als dingen ooit tegen zitten of we met moeilijke situaties en emoties moeten dealen, die van onszelf of onze geliefden. Dat iedereen dan met goedbedoelde adviezen aan komt zetten en je vertelt wat je kunt doen en tegen je zeggen dat je dankbaar moet zijn voor alles wat je wel hebt, terwijl je ook dankbaar bent alleen op dit moment even iets anders voelt. Kort door de bocht: laten we vooral geen vervelende emoties hebben. Willen we niet allemaal ooit horen dat het oké is, dat je je vervelend mag voelen en dat de situatie misschien rot is?

En ja, sommige mensen in je omgeving hebben moeite met jouw emoties. Juist omdat ze dan ook met zichzelf geconfronteerd worden. Dat is overigens ook vaak de reden waarom er word gezegd: “ja maar ik vind het zo vervelend”. En natuurlijk is dat vervelend voor je omgeving, zij worden dan namelijk ook geconfronteerd met hun vervelende gevoelens of kunnen het niet aanzien. Dat is meteen de reden waarom wij vaak de emoties van ons kind ook willen onderdrukken. Omdat wij door hun struggelingen geconfronteerd worden met onze eigen gevoelens.

Mijn zoon en dochter zeggen me dan: “nee mam, niks sussen. Ik voel me nu boos, verdrietig, onzeker (of wat dan ook) en dat is dan zo. Als jij hier niet mee kunt dealen, dan heb ik twee problemen. Die van jou EN die van mij”.

.

Uitleggen heeft geen nut

Ook voelen ons bijna ‘schuldig’ als we (even) niet gelukkig zijn, want ja, wie ben jij om daarover te klagen en het kan altijd erger toch? Weet alsjeblieft dat jij niemand verantwoording schuldig bent waarom jij je voelt zoals je je voelt. En geloof me…negen van de tien keer weten we überhaupt niet waarom we ons zo voelen, dus uitleggen heeft al helemaal geen nut.
Want onze emoties, gevoelens en reacties staan ooit totaal niet in contrast met de huidige situatie toch? Dat komt omdat er altijd iets onder zit wat al lange tijd onderdrukt is geweest.

.

Je emoties veroordelen

Wist jij dat 1/3 van de mensen zich veroordeelt voor hun zogeheten ‘slechte’ emoties? Zoals o.a. teleurstelling, boosheid en zelfs verdriet. Ze duwen deze emoties opzij. We doen dit niet alleen bij onszelf, maar ook bij de mensen die we liefhebben, dus ook onze kinderen. Onbedoeld gaan we ons er zelfs voor schamen.

Lange tijd heb ik dat ook gehad en deze emoties ‘bestempeld’ als negatief, of slecht. Zelf ben ik ook zo iemand geweest (en nog ooit) die precies kon vertellen wat ik NIET wilde voelen. Zonder pardon zei ik dan: “ik wil het niet proberen want ik wil niet teleurgesteld worden”. Of “ik wil alleen maar dat dit gevoel weggaat en liever vandaag dan morgen”. Zolang mogelijk wegdrukken dacht ik, hoppa, even positieve mindset er overheen en dan gaat het vanzelf weer beter. Maskers doen wonderen maar gaan op een gegeven moment ook knellen.

.

Elk huisje heeft zijn kruisje

Je bent niet de enige. Ik ken mensen waarvan ik in eerste instantie dacht dat zij het perfecte leventje hadden, de mooiste auto, hun droombaan, een groot sociaal netwerk en thuis alles op rolletjes liep. Ga maar eens in gesprek met zulke mensen, zij hebben ook hun struggelingen en onhappy moments en meestal stoeien zij met dingen waar jij niet mee wilt ruilen. Maar ja, als niemand erover praat dan denken we dat wij de enigen zijn, maar dat zijn we niet hoor. Er zijn meer mensen zoals jij en ik.

.

Jaren geleden zei iemand me:

“Rian, iemand die geen gevoelens ervaart is eigenlijk dood. Alleen dode mensen krijgen geen ongemak van ongewenste emoties, hebben geen stresgevoel, gebroken harten of het gevoel van teleurstelling en onzekerheid. Maar omdat je zo ontzettend gericht bent op het gelukkig MOETEN zijn, ben je bijna onvertrouwd geworden met het onvermijdelijke ongelukkig voelen”.

.

Dus hoe je het ook went of keert…..

Besef dat iedereen zich wel eens ongelukkig voelt of in ongelukkige situaties terecht komt, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Je ongelukkig voelen is heel normaal. Je krijgt geen betekenisvolle carrière, je kunt geen gezin opvoeden of zelfs de wereld mooier achterlaten zonder stres en ongemak. Mediteren helpt je om te kunnen ontspannen in gespannen situaties maar je kunt niet aan je menselijkheid ontsnappen. Ren niet weg van onverwerkt trauma, van menselijke verwonding, van onderdrukt verdriet en woede. Je bent geen robot.

De simpelste manier is dus om content te zijn met je ongeluk. Ga eens op dezelfde manier met je ongeluk om als met je geluk. als iets wat komt en gaat, bij iedereen. Want hoe makkelijker jij om kunt gaan met je mindere gevoelens, des te sneller ze overwaaien.

.

Als je de druk van jezelf weghaalt, van al dat moeten….dan zul je merken dat je daar ontspannen van wordt. En precies dat geeft een geluksgevoel.

.

.

Relevante blogs:

.

 Zullen we eens stoppen met ‘doen alsof’

.

 Waarom je kind emotioneel begeleiden zo belangrijk is

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Afwijzing, en wat nu?

.

 Soms zit liefde een beetje verpakt

.

 Het is niet altijd rozengeur en maneschijn

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen om ook hen een hart onder de riem te steken.

.