Oh nee…. Ik ben precies de volwassene geworden die ik niet wilde zijn

Ik weet nog dat wij net een nieuwe dressoir hadden gekocht en mijn dochter de onderste lade dicht wilde doen maar blijkbaar geen zin had om door haar knieën te gaan. Ze ging met haar rug naar de dressoir staan en met haar rechtervoet trapte ze de lade dicht. Ik hoor mijn moeder nog zeggen: “hey, wat doe je nu? Zo doe je die lade toch niet dicht”. Ik kreeg een binnenpretje en besefte meteen dat ik dat ook op die manier deed. Oeps….catch yourself Rian.

.

Inmiddels zijn mijn kinderen 21 en 19 jaar en diegenen die mijn blogs lezen weten dat zij genadeloos eerlijk zijn, geen blad voor de mond nemen en mij dagelijks de welbekende spiegel voorhouden. In de meeste gevallen waardeer ik dat, maar ik sta nog regelmatig met mijn mond vol tanden als ze tegen me zeggen: “ey mam, dat moeten wij eens doen of zeggen”. Dan wijzen ze me weer op een onbewust stukje. En geloof me, die woorden hebben ze vaak tegen mij gezegd en nog.

.

Ik zal een aantal voorbeelden geven van situaties waarin ik dingen deed of zei of waar mijn kinderen ooit mee thuiskwamen. Misschien komen er een aantal bekend voor:

 • Als we ooit een discussie ergens over hadden dan liep ik gewoon weg uit de situatie of ging zonder pardon verder met eten koken en deed dan net alsof ik ze niet meer hoorden. Terwijl als zij dat deden, dan riep ik: “terugkomen jij” of “ey, praat ik Russisch?”
 • Als de huistelefoon ging dan riep ik ooit naar mijn kinderen: “Als het die of die is, dan zeg maar dat ik er niet ben”. Terwijl als ze dat tegen mij zouden zeggen, dan reageer ik met: “Doe het zelf” of “daar ga je toch niet om liegen”.
 • Wat ik ook vaak gezegd heb is: “Houd je mond dicht als ik tegen je praat, ja dadelijk, even wachten of je ziet toch dat ik bezig ben”. Stel je eens voor dat ze dat tegen mij of anderen volwassenen zouden zeggen.

.

Ook dingen van school hoorde ik ooit:

 • Dat de juffrouw ooit tegen een leerling had gezegd “Jij bent echt niet normaal, als jij zo doorgaat dan komt er niets van jou terecht. Zie je het al voor je dat een leerling dit zegt tegen haar docent?
 • Of dat de directeur van de school ooit tegen een jongen zei: “Ja ……, ik zie aan je punt dat je het nog steeds niet snapt, nu niet gaan huilen hè, had je maar beter je best moeten doen. Kun je nagaan dat dit kind dezelfde taal zou gebruik tegen iemand anders.
 • Of dat een docent tegen haar klas zei: “Het schooljaar is nog maar net begonnen en ik heb nu al een hekel aan jullie”. Mijn nekharen gaan stijl overeind staan als mijn kinderen dezelfde taal gaan kopiëren. 

.

Afijn….kleine kinderen pikken dit allemaal van ons en schikken zich naar de situatie, althans de meesten. Het kan ook zijn dat jouw kind dit niet pikt, misschien dezelfde woorden terugzegt of met zijn boosheid en onmacht blijft stoeien. Daarom ben ik ben er inmiddels achter (en 200% overtuigd) dat we vroeg of laat allemaal de rekening krijgen en in de meeste gevallen zo rond de puberteit.

.

Ja lieve mensen, als de kinderen nog klein zijn dan moeten ze hiermee dealen, maar als ze puber worden dan pikken ze niet zomaar alles meer. Ze gooien dan vaak letterlijk de bal terug, gaan hetzelfde doen als jij of maken je bewust als ze je vragen: “Dat moeten wij eens doen, wat dan?”

.

Mijn dochter ging dit gesprek met me aan en zei letterlijk:

“Mam, tegen kinderen wordt altijd gezegd dat ze moeten luisteren maar nu wil ik dat jij even naar mij luistert. Want weet je wat ik nu raar vind?

Dat jij het altijd goedpraat voor de volwassenen en dat je dan ook nog zegt: “Oh joh, dat bedoelt diegene vast niet zo, ze zal haar dag niet hebben, de leerling moet misschien inderdaad beter zijn best doen of ik had het druk, zat niet lekker in m’n vel, ja maar dit of ja maar dat, blablabla….”. En oh ja, dan zeg je ook nog, ben maar blij dat jij zo niet bent. 

Nou weet je wat, als volwassenen dit normaal vinden en jij keurt dat goed, walst eroverheen of wuift het weg als zijnde normaal, dan ga ik dat misschien ook wel normaal vinden en dan wil ik wel eens meemaken wat er gebeurt als ik hetzelfde gedrag ga vertonen en dezelfde woorden gebruik. Dat moeten wij eens doen mam. Weet je wat volwassenen dan zeggen of doen? Dan worden ze boos, dan ben ik diegene die ontspoort en brutaal is, en dan mankeert er iets aan mij. Dat is toch niet normaal. 

En owee als ik daar dan boos over word, dan ben ik ook nog eens degene die niet tegen kritiek kan en moeite heeft met autoriteit. En ja mam, ik ben blij dat ik zo niet ben en zo ook niet wil worden. Maar ik wil wel dat je weet dat dat verdomd lastig is en ik ooit bang ben dat ik later hetzelfde zal worden. Want zeg eens eerlijk, heb jij als kind nooit gedacht, ‘dat moeten wij eens doen’ of ‘zo wil ik later niet worden’? En wat doe je nu?”

.

Potverdorie….daar zat ik dan, met mijn mond vol tanden. Ik ben precies de volwassene geworden die ik dacht nooit te worden. 

Ik doe precies hetzelfde als dat ik vroeger gezien en gehoord heb. Alles waar ik zelf als kind tegenaan ben gelopen geef ik zonder pardon door aan de volgende generatie, totaal onbewust.

En dan ben ik gezegend met kinderen die dat niet doen, maar wel een genadeloos eerlijk gesprek met me aan durven gaan.

.

Dingen veranderen niet als wij niet veranderen!

Zoals Albert Einstein zegt: “Nieuwe tijden vragen om nieuwe denkwijzen”.

.

Lieve mensen, komt dit je bekend voor en wil je anders naar kinderen leren kijken?

 • Wil jij – net als ik – echt horen wat kinderen te zeggen hebben? Zelfs als dat moeilijk is?
 • Wil jij weten hoe jouw manier van communiceren effect heeft op je kinderen?

.

Dan heb ik iets voor je.

Ik heb een online training gemaakt ‘Anders Leren Kijken Naar Je Kind’ waarin ik je met liefde en plezier meeneem om je een andere bril op te zetten.

.

Tijdens deze training gaan we samen ontdekken welk effect het heeft als jij met een andere blik naar je kind gaat kijken en welk positief effect dat direct heeft op heel het gezin.

Leuke bijkomstigheid: tot 30 april a.s. krijg je ook nog eens € 50 korting.

.

Heb je er al zin in?!

Info en aanmelden kan via deze button.

Hoop je daar te zien.

.

.

Ps:

Leuk als we ook een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.


 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik 
  HIER.
 • Interesse in het 60 pagina’s tellende I-boek over spiegelgedrag? Vraag het HIER aan.

.

.

.

.

.

.

.

.

Is dit blog interessant voor andere ouders of docenten in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen zodat we samen een nieuw ‘normaal’ kunnen creëren. Dankjewel.

.