Jorrit wil geen schoenen aan. Wat doe je dan als ouder?

Moeder vertelt:

“Rian, Jorrit van 6 is ergens onzeker over en ik kan de vinger niet op de zere plek leggen. Als hij buiten wil spelen dan doet hij zijn jas aan, pakt zijn spulletjes maar dan…die schoenen…elke keer drama. Nu loop ik zelf ook het liefst op blote voeten, maar buiten trek je toch gewoon je schoenen aan. Niets blijkt te werken en het wordt van kwaad tot erger. Ik heb zelfs nieuwe schoenen gekocht omdat hij elke keer zei: “stoute schoenen”. Daardoor kreeg ik de indruk dat zijn schoenen te klein waren”.

Na wat doorvragen vertelt moeder verder: “Als hij van mij niet naar buiten mag zonder schoenen, gaat hij wat aan tafel zitten kleuren en tekenen. Of ja…beter gezegd, krassen op een blaadje. En elke keer roept hij: “kijk eens mama wat ik heb gemaakt, mooi hè”. Om heel eerlijk te zijn Rian, dan keur ik ook nog eens zijn tekeningen af want soms lijkt het erop alsof hij dan uit boosheid expres zomaar wat krassen zet op elk wit blaadje en toch mijn goedkeuring en aandacht vraagt”.

Her en der krijg ik tussen neus en lippen door nog meer informatie. Dan is het stil en kijkt moeder me aan. “Wat moet ik hier nu mee?”

Beetje bij beetje beginnen er wat puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. Ik heb alleen deze informatie van haar en daar zal ik het mee moeten doen.

Dus ik vraag haar of ze wil horen wat Jorrit (volgens mij) haar te vertellen heeft. “Heel heel graag” zijn haar woorden.

Ik zeg: “Lieve Lisette, ik krijg het vermoeden dat Jorrit jou wil vertellen dat jij ergens helemaal klaar voor bent, om ergens mee naar buiten treden. Dat je alle spulletjes hebt maar het laatste kleine ding (de stoute schoenen aandoen) niet durft, kan of wil. Volgens mij zegt hij dat JIJ de stoute schoenen mag aantrekken maar dat je daar van iemand nog goedkeuring voor wilt hebben. Zou dat kunnen?”.

Lisette slaat haar handen voor haar gezicht en roept: “Oh neee….hoe kan dit?!” 

Wat blijkt……

Deze moeder is bezig om een carrièreswitch te maken. Alles heeft ze al klaar. Haar website, het product en hoe ze het wil gaan aanpakken. Maar elke keer hoort ze een intern stemmetje dat haar tegenhoudt haar droom te verwezenlijken en om hiermee naar buiten treden.

Als ik verder vraag blijkt dat deze moeder een ontzettend mooi Emotie-rollenboek voor kinderen heeft gemaakt. Maar het echt naar buiten brengen en te publiceren blijkt nog een dingetje. Ze vertelt dat haar ouders vroeger haar tekeningen altijd afkeurde, vandaar dat er iets in haar nog steeds niet gelooft dat ze het kan.

Het volgende kwartje valt voordat ik iets kan zeggen. Ze zegt: “Oh Rian, de woorden die ik tegen Jorrit zeg als hij tekent, dat zijn de woorden die tegen mij gezegd zijn”. En weer is moeder geraakt door de precisie van deze vertaling.

Tussendoor zet ik even een kop verse koffie en vraag haar: “Hoe is het met je dochter? Hoe is zij?” Waarop Lisette antwoord: “Och Rian, zij is het tegenovergestelde. Niet dat zij zo vaak buiten speelt, maar ze kan uren in haar eentje zitten spelen. Allerlei typetjes doet ze dan na met de kleren uit de verkleedkist. Dan is ze een stoere boerin, dan een prinsesje en dan weer wat anders. Ze vraagt niet echt mijn aandacht”.

Ik vraag haar de komende tijd toch ook wat aandacht aan dochterlief te schenken. Want ook dochter spiegelt iets, namelijk dat je allerlei rollen aan kunt nemen en in elke rol een ander stemmetje zult horen.

We sluiten dit waardevolle gesprek af met een hele mooie meditatie waarin Lisette haar kinderen bedankt voor deze boodschap en ze belooft dat ze haar stukjes weer oppakt.

Agelopen week mailde ze me en schreef daarin dat haar zoontje inmiddels MET schoenen buiten speelt, er geen drama meer is en ook dat ze af en toe bewust is welke rollen haar dochter speelt en wat ze daarvan kan leren.

En haar boek? Dat komt er. 

Ik beloof haar dat ik het zal kopen. 🥰

.

Liefs Rian 😘

.

Ben jij nu ook benieuwd geworden hoe jij anders kunt leren kijken naar (de signalen van) je kind? Dan nodig ik je van harte uit om een kijkje te nemen op mijn website, want mijn laagdrempelige online trainingen zijn momenteel tijdelijk extra laag geprijsd. 

Neem HIER een kijkje voor meer info en aanmelden voor mijn online trainingen op het gebied van kinderen, zelf leren vertalen en anders leren kijken.

.