De experts aan het woord…..

Kunnen we onze kinderen echt gelukkig maken en dwingen vriendelijk te zijn?

Nee. We kunnen ze wel kussen, van ze houden, knuffelen en ervan genieten. We kunnen ze ook aanmelden voor talloze activiteiten, speelafspraken en vakanties plannen. We kunnen ze muziekles geven, aanmelden voor voetbal en ballet en ons uiterste best doen om ze naar de beste scholen te brengen. Maar denk er even over na, geluk is toch datgene waar we eigenlijk naar op zoek zijn?

.

De drift om ons kind te vormen begint al vroeg in zijn leven.

Onze mollige kleine baby’s mogen huilen, spugen en ons ’s nachts wakker maken tot ze ongeveer 1 à 2 jaar zijn. En dan, Bammmm! Zodra ze 2 jaar oud zijn hebben we plotseling een hele nieuwe set regels voor hen. Dan willen we dat ze zich gedragen, luisteren, regels kennen en opvolgen en vooral aardig en volgend zijn. Dat is het moment dat de hel lijkt los te breken. Er wordt een knop ingedrukt en onze lieve kleine kinderen veranderen in veeleisende, irrationele, vaak uitdagende peuters. We maken ons zorgen dat als we hun ‘slechte’ gedrag nu niet aanpakken, ze dit gedrag voor altijd zullen hebben. Het zal je misschien verbazen als ik zeg dat ouders vaak (onbewust en onbedoeld) in de weg staan van hun peuters en kleuters.

.

Maar stel dat we de experts zelf aan het woord laten? Wat zeggen zij dan?

.

“Lieve ouders en andere grote mensen,

Jullie denken vaak dat jullie doen wat het beste is voor ons, terwijl jullie eigenlijk alleen maar onze behoeften blokkeren. En wanneer wij over het hoofd worden gezien in onze behoeften, dan voelt dat benauwend en verstikkend en dan gaan we ons nog meer verzetten. Jullie proberen onbewust ons te vormen volgens een aantal verwachtingen van hoe we zouden moeten zijn. Sorry, maar jullie ontkennen daarmee de basis die elk kind nodig heeft om goed op te groeien.

.

Wij willen het jullie niet moeilijk maken, echt niet. Maar als jullie ons in de weg lopen dan saboteren jullie onbedoeld onze ontwikkeling en neem je ons vermogen weg om onszelf te begrijpen en de wereld te verkennen op een manier die voor ons logisch is en onze nieuwsgierig prikkelt. Daarmee stagneert ons vertrouwen en onze emotionele ontwikkeling, terwijl we deze ontzettend hard nodig hebben om te slagen op school en succesvol in het leven kunnen staan.

.

En lieve grote mensen, voor ons is succes niet dat we geweldige studentes worden, topatleten of directeuren van internationale bedrijven (hoewel dat wel mogelijk is natuurlijk). Met succes bedoelen wij dat we de wereld om ons heen durven te verkennen met een open blik, opwinding en nieuwsgierigheid. Dat we niet bang hoeven zijn om fouten te maken, dat we ons veilig voelen om vrienden te maken en dat we met teleurstelling kunnen omgaan. Succesvol is voor ons om het leven aan te kunnen, gemotiveerd zijn om te leren, te groeien, voor onszelf op te komen en om anderen te geven.

.

Wat wij vooral willen zeggen is dat wij veel dingen doen of zeggen die vanuit een volwassen punt onlogisch lijken. En ja…deze onlogische keuzes kunnen jullie nerveus maken. Misschien hebben jullie de neiging om ons dan te veel te corrigeren, bekritiseren of gewoonweg te stoppen. Het kan zelfs voorkomen dat jullie vinden dat we ons misdragen, grof zijn, niet luisteren of onszelf verliezen als we een driftbui hebben.

.

Maar wanneer jullie echt met een open en oordeelloze blik naar ons kijken en luisteren, dan is ons gedrag best zinvol, zelfs voor grote mensen. Als jullie nu denken, zinvol en hoe dan???

.

Dan hebben we wat tips voor jullie.

  1. Geef ons een gevoel van veiligheid om te zijn wie we zijn en onze emoties op een gezonde manier te kunnen ontladen.
  2. Luister een keer naar wat we echt zeggen, in plaats van alleen te praten en ons een andere richting in te sturen.
  3. Geef ons de vrijheid om te spelen en zelf te ontdekken.
  4. Leer ons dat we “nee” mogen zeggen en dat we teleurgesteld mogen zijn als onze verwachting niet uitkomt.
  5. Geef ons de ruimte om te worstelen en fouten te maken.
  6. Verplaats je een keer in ons. Jullie zijn namelijk ook kind geweest.

.

Deze simpele tips geven ons een sterke basis om te groeien en om te kunnen gaan met onze (ooit) sterke gevoelens.

.

Raad eens wat er gebeurt als jullie op deze manier met ons omgaan.

We komen dan samen uit de strijd van winnen of verliezen, macht en controle. Dan is er vertrouwen en gelijkwaardigheid om te reageren op wat wij nodig hebben in plaats van wat jullie nodig hebben. Dat maakt jullie en ons flexibel terwijl jullie tegelijkertijd ondersteuning en grenzen bieden.

.

Met andere woorden…..

Het leven is voor ons één groot avontuur, een ware ontdekkingsreis. Wij leren lopen door ook te mogen vallen, wij denken ooit dat we tovenaars zijn, wij vinden de gewoonste dingen heel bijzonder, wij hebben een innerlijk vuur wat graag wil branden, een ontzettend grote drift (drive) en laten ons door niemand tegenhouden. Mooi hè? Dit wil je ons toch niet afleren?

Dus in plaats van ons mee te nemen naar jullie wereld, willen wij jullie uitnodigen in onze wereld.

.

Zullen we samen op ontdekking gaan?”

.

.

.

.

Meer weten over de belevingswereld van je kind? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

.

Weten wat andere deelnemers en klanten hebben ervaren? Lees het HIER…..

.

Relevante blogs:

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Als je de signalen van je kind begrijpt…

.

 Je kind emotioneel begeleiden….

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere ouders in je netwerk? Voel je vooral vrij om het delen.

.