Hoe onze eigen opvoeding doorwerkt via onze kinderen + 10 tips

Wanneer je je als ouder schaamt voor het gedrag en emoties van je kind en gaat schreeuwen, dan zorg je onbewust voor een diepe emotionele wond bij je kind. Een wond die je zelf ook hebt geërfd toen jij nog klein was. Ik weet dat dit nooit bewust en expres gebeurt, maar het gebeurt wel. Bij jou, bij mij en eigenlijk bij iedereen.

.

Elke ouder houdt van zijn kind, daar twijfel ik geen seconde aan. Gedeeltelijk komt dat natuurlijk omdat een kind een deel van jou is, een soort van miniversie van de papa en de mama. Vaak hoor je het opa’s en oma’s ook zeggen net na de geboorte: “ooohhhh hij lijkt sprekend op jou”.

Het enige wat je baby nodig heeft is jou als ouder, jouw liefde, voeding, warmte, geborgenheid en veiligheid. En daarmee kom je al een heel eind. Pas als ze dreumes en peuter worden dan gaan we pas echt opvoeden.

.

Wanneer je kind zich dan misdraagt, niet luistert of je wilt hem discipline bijbrengen, gebeurt dat vaak op een manier die nauw overeenkomt met de manier zoals er vroeger met jou is omgegaan. De manier zoals jouw ouders jou hebben behandeld en tegen jou hebben gesproken, is vaak de enige bekende manier en die stem echoot nog steeds als een innerlijke mentale stem.

Als je dus als kind een negatieve innerlijke stem hebt geërfd, dan is de kans groot dat die stem naar buiten komt als jouw kind niet luistert of emoties laat zien die je moeilijk vindt. Meestal gebeurt dat achter gesloten deuren en in de meeste gevallen praten deze ouders innerlijk ook op deze manier tegen zichzelf.

Wanneer je dus een ouder op een harde manier tegen hun kind hoort schreeuwen, krijg je eigenlijk een kijkje in hun binnenwereld en de manier hoe ze tegen zichzelf praten. Je hoort dan letterlijk de harde aanvallen die ze intern op zichzelf toepassen.

.

Natuurlijk gebeurt dit nooit moedwillig of uit kwade wil, maar uit gewoonte en onmacht. Zij weten niet beter, zij hebben het nooit anders geleerd en hun interne stem zijn ze al jaren mee bekend. Het kind krijgt dus dezelfde behandeling als de ouder zichzelf geeft en als kind gehad heeft. Allemaal totaal onbewust.

En precies zoals wij kinderen de Nederlandse taal leren, zo leren we ze onbewust ook onze interne taal.

.

Het draait hierbij nooit om schuld of verwijten als je dit ziet gebeuren. Het is simpelweg een samenloop van omstandigheden en erfenis van je familiesysteem.
Het gaat ook niet om goed of fout, niemand is hier schuldig aan. Ook niet als jij je herkent in dit verhaal. Jij bent niet schuldig aan woorden die je hebt moeten slikken als kind. Daarentegen ben je als volwassene wel verantwoordelijk hoe je hiermee omgaat, zodat jouw kind niet dezelfde wonden oploopt.

Dus als jij niet wilt dat jouw kind hetzelfde gaat doen en voelen als jij hebt gedaan, dan is het aan jou om dit patroon te doorbreken.

.

Hoe doe je dat?

 1. Wees je eerst bewust dat kinderen spiegelen en een deel van jou laten zien. (E-book spiegelgedrag)
 2. Ben je bewust van je eigen communicatie.
 3. Onderzoek hoe er vroeger tegen jou is gepraat door volwassenen.
 4. Let goed op de signalen van je kind. Liefdevolle en zuivere grenzen worden namelijk altijd beter geaccepteerd.
 5. Probeer eens goed op te letten hoe jouw kind andere kinderen behandeld. Komt dit overeen met de manier hoe jij jouw kind behandeld?
 6. Hoe ga jij om met emoties en van waaruit reageer je? (E-book de 5 posities)
 7. Stel dat je het gedrag van je kind niet begrijpt, verplaats je dan eens in je kind met de gedachte dat jij die leeftijd had. Waarschijnlijk begrijp je dan wel haar emoties.
 8. De manier hoe je tegen je kind praat is de manier hoe je ook tegen je innerlijke kind praat. #doeslief
 9. Wees de ouder die je zelf nodig had.
 10. Durf eerlijk toe te geven dat je het ooit niet weet en soms dingen onhandig aanpakt. Je bent buitenom mama ook gewoon mens hè.

.

Relevante blogs:

.

Geef je eigen jeugdtrauma niet door.

.

Als je de signalen van je kind begrijpt….

.

Weet dat jouw kinderen een engelengeduld hebben en onvoorwaardelijk van je houden. Een mooiere spiegel kun je niet wensen.

Veel liefs

Rian

.

Als je in de liefdevolle spiegels van kinderen kunt kijken, dan zul je zien dat hun gedrag en communicatie altijd logisch is. De kunst is om dit te vertalen en daar wil ik je graag bij helpen.

.

Neem vrijblijvend CONTACT met me op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen.