Kinderen wringen zich in allerlei bochten voor liefde en aandacht

Wanneer kinderen in de vroege kinderjaren trauma oplopen, leren ze zichzelf in de steek te laten. Zie mijn eerder geschreven blog.

.

Omdat kinderen (dus jij ook, jij bent ook kind geweest) de liefde van hun ouders zo nodig hebben, worden ze alles wat de ouders willen dat ze worden. Gewoon om die aandacht te krijgen omdat ze zo naar de liefde verlangen, wat overigens een basis behoefte is.
Kinderen wringen zich in allerlei bochten, zullen naar je pijpen dansen, hun mond dichthouden of in de meest vreemde manieren naar deze liefde en aandacht vragen.

Wat gebeurt er als ze dat niet ontvangen?
Dan geven ze hun authentieke zelf op en ontwikkelen ze een vals zelfgevoel. In de psychologie noemen we dat meestal een (alter) ego. Het valse zelf. 

Het is een soort lichaam (belichaming) dat is gemaakt om met pijn om te gaan. Eigenlijk een aangemeten jas of masker die – als je kind bent – nog wel past. 
.
Laat ik even duidelijk maken…..Trauma hoeft niet per se oorlog, armoede, adoptie, misbruik, geweld, pestverleden of scheiding te zijn, het kan ook in een simpelere vorm zijn ontstaan (wat overigens bij iedereen is gebeurd).
.
Op een bepaald level hebben de meesten van ons een trauma meegemaakt. Dat kan zijn als we niet gehoord zijn geweest in onze behoefte, gewoon als we niet gezien werden zoals we zijn, simpelweg als we ons eigen pad niet mochten volgen en dingen vanuit angst of belemmerende patronen van je gezin van herkomst werden doorgegeven.
.
En dan? Als volwassenen?

Als volwassenen gaan we (onbewust) door ons leven terwijl we omgaan met de afwijzing uit de kindertijd of het kindertrauma. Nogmaals…totaal onbewust. Dat is vaak de reden dat mensen op latere leeftijd vastlopen, omdat de pijn uit hun kindertijd aan het licht komt in de relatie met de liefdespartner of de relatie met je kinderen. De jas groeit niet meer mee en begint je te beknellen.
.
We dragen dus als het ware valse maskers en uiteindelijk komen we op een punt in ons leven dat we ons realiseren…. Dit werkt niet meer. 
.
En dan bereiken we een bewustzijnsniveau dat we iets moeten veranderen. Of ja…moeten?…beter gezegd: noodzaak voelen om dit bewustwordingsproces aan te WILLEN gaan. Op dat moment beginnen we te begrijpen hoe ons verleden ons heden beïnvloedt, onze relatie beïnvloedt en onze kinderen beïnvloedt. 
.
De enige manier om ‘wakker’ te worden, is door eerst te beseffen dat je eigenlijk al die tijd hebt geslapen en door dit volledig te accepteren. 
De beweging van slapen naar ontwaken is pijnlijk. Althans…het kan behoorlijk pijnlijk zijn omdat het je confronteert met jezelf. Het slapende deel in jezelf (het onbewuste eigenlijk) en het deel dat wakker is of wil worden. 
.
Niemand wil accepteren dat ze hebben geslapen.
Niemand wil accepteren dat ze onbewust zijn geweest of dat ze eigenlijk gewoon op trauma hebben gereageerd.
.
Maar de meesten van ons moeten wakker worden voor de waarheid. Op een gegeven moment lukt het je niet meer de ‘schone schijn’ op te houden of de ‘poppenkast’ nog mee te spelen.
.
Het kan zijn omdat je vastloopt met je leven, omdat de relatie deuken begint te krijgen, omdat je kinderen vastlopen of de relatie met de kinderen gebaseerd is op angst. Het kan zijn dat je een verlies moet verwerken, rouw, scheiding of wat dan ook. 
Iets in je doet ontzettend pijn dat je het niet meer kan negeren. En dàt is het moment dat er iets gebeurt. Dàt is het moment dat je een keuze wìlt maken.
.
Wederom stel je jezelf dan een aantal vragen zoals:
Wil ik de rest van mijn leven mijn authentieke zelf leven?
Durf ik de oude rollen en de oude patronen los te laten?
Durf ik mijn masker af te doen en mijn ware zelf aan mezelf èn aan anderen te laten zien?
.
Ik kan je zeggen….als je begint te realiseren dat je het waard bent en je het verdient om je eigen waarheid te leven, dàn begin je de eerste stap te zetten van het doorbreken van je belemmerende patronen.
.
Een mooier cadeau kun je jezelf en je kind niet geven.

.
Liefs Rian 💕

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.