Veel volwassenen zijn emotioneel niet volwassen

Afgelopen september zat mijn dochter heerlijk nog buiten in de tuin van het zonnetje te genieten en ze zei: “mam, nu word ik over twee weken 18 jaar hè, en nu vind ik 18 echt zo’n leeftijd waarop de mensen dan gaan zeggen dat ik me als volwassene moet gaan gedragen”. Ik kreeg een binnenpretje, ik lachte en zei: “ja meid, herkenbaar”. Toen vroeg ze wat volwassen zijn eigenlijk is. Ik kaatste de bal terug en vroeg haar: “hoe zie jij dat?”

Flabbergasted en een tikkeltje aangesproken luister ik naar het antwoord van mijn dochter.
Dit is wat ze zei:

.

“Weet je hoe ik het zie mam? Ik denk echt dat veel volwassenen emotioneel helemaal niet volwassen zijn.

Bij veel volwassenen heb ik namelijk het gevoel dat ik zo helemaal niet wil zijn. Sommigen reageren ooit zo raar, voelen zich snel aangevallen en staan totaal niet open voor andere meningen en al helemaal niet die van mij. Alsof ik niets te vertellen heb, alsof ik stom ben, nog jong, onbezonnen en niets weet. Ik voel me ooit niet gehoord, niet gezien en niet serieus genomen. Soms vraag ik mezelf echt af…Wie is er hier nu een kind? Want echt mam, er zijn er bij die reageren zo emotioneel en verdedigend als ik iets zeg. Ik snap er ooit helemaal niks van.
Dus ja… als ze tegen mij zeggen dat ik me naar mijn leeftijd moet gedragen, dan denk ik serieus, misschien moeten jullie dat eerst maar eens gaan doen”.

.

Voordat ik kon reageren zet ze de muziek weer aan op haar telefoon, doet haar oortjes in, draait haar gezicht naar de zon en leunt rustig achterover.

Daar zat ik dan, vol verwondering, met een binnenpretje en een tikkeltje aangesproken deze woorden van mijn (emotioneel volwassen) dochter in me op te nemen. Diep van binnen voelde ik in elk celletje van mijn lijf dat het klopte.

.

Voor die mensen die nu misschien denken, potverdorie…dat is nogal een dingetje wat hier gezegd wordt.

En ja, dat vond ik ook, anderzijds was het ook heel herkenbaar voor mij. Want als ik echt heel eerlijk ben, haar gedachte klopt helemaal bij hoe ik het op 18 jarige leeftijd ook zag en voelde. Ik heb me als puber ook vaak niet serieus genomen gevoeld en alsof mijn mening er niet toe deed. Vervolgens ben ik me maar in gaan houden, stelde geen vragen meer en durfde me al helemaal niet te verzetten. Dus wat dat betreft paste ik precies in de maatschappij. Met als gevolg dat je op volwassen leeftijd vastloopt en je grenzen niet aan kunt of durft te geven.

.

En dan nu…30 jaar later krijg ik gratis en voor niets een déjà vu en mag ik alsnog onder de loep nemen of ik nog steeds dat gedrag vertoon.

.

Weet je lieve mensen, volgens mij heeft die jeugd van tegenwoordig best een redelijk beeld van de volwassen maatschappij. Daarom ben ik blij dat mijn 18 jarige dochter het heel helder heeft en zich veilig heeft gevoeld om dit tegen mij te zeggen. Zodat ik, door haar ogen, mijn eigen stukje mocht ontdekken en opnieuw mag ondervinden hoe emotioneel volwassen ik eigenlijk ben.

.

Ps: Dit hele gebeuren heeft mij bewust gemaakt en zelfs geïnspireerd tot het schrijven van het E-book ‘de 5 posities in je relatie’. Je kunt het HIER direct gratis downloaden.

Doe er vooral je voordeel mee.

.

En denk je nu straks…pfff….dit heeft toch iets meer nodig dan alleen het lezen van een E-book. Weet dat je niet de enige bent.

Als je hulp nodig hebt, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

.

.

Deelnemers en klanten zeggen letterlijk dat hen een andere bril wordt opgezet…

.

Liefs Rian

.

.
Relevante blogs:

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Waarom ontwikkeling zo belangrijk is

.

 Welke rol heeft jouw kind

.

 Wat de jeugd voor ons in petto heeft

.

 Hoe herken je calimero-gedrag

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

TRAININGEN:

.

.

.

.

.

.

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind of leerling, heb je al van alles geprobeerd, ben je ten einde raad en zoek je hulp?

Een VERTALINGSTRAJECT   doet wonderen.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Deel dit blog alsjeblieft als het ook waardevol is voor jouw netwerk. Weet dat je hen en hun kinderen er een enorm plezier mee doet.

.

.