Ik houd niet van mijn kind

 

“Ik houd niet van mijn kind”.

.

Dit zinnetje voerde laatst de boventoon toen ik in gesprek was met een klant.

.

Nu weet ik inmiddels dat we daar op een hele andere manier naar kunnen kijken. Het is namelijk heel verklaarbaar hoe het komt dat je meer binding hebt met het ene kind dan met het andere.

.

Een andere manier van kijken levert ontzettend mooie inzichten op.

.

Dan is het niet zo dat je niet van je ene kind houdt, maar dat de eigenschappen van het ene kind meer geliefd zijn dan de eigenschappen van de ander. Want de eigenschappen die jij ziet bij jouw ‘moeilijke’ kind, zijn vaak de eigenschappen die vroeger ook als moeilijk werden bestempeld en jij deze inmiddels ook als moeilijk ziet of misschien niet accepteert.

.

Deze eigenschappen (beter gezegd, je deelpersonen/interne stemmetjes) zie je dan ook weer terug bij je kind(eren). Het ene stemmetje is misschien voor jou geliefd (daar heb je vaker naar geluisterd of moest je vroeger naar luisteren) en het andere stemmetje is minder geliefd, of zelfs afgekeurd.

.

Lees Meer