De 11 tools van Stutz

.

Jonah Hill is filmmaker en stoeit in verband met zijn gewicht al van jongs af aan met zijn zelfbeeld. In zijn volwassen leven komt hij bij psychiater Phill Stutz. De tools die hij van Stutz krijgt zijn te waardevol om alleen voor hemzelf te houden, daarom besluit Jonah een film te maken over zijn trajecten bij zijn therapeut. De film is te zien op Netflix.

Wat het begin van de film al bijzonder maakt is dat Jonah Hill verteld dat hij verschillende therapeuten heeft gehad en de meeste van hen luisterden alleen, knikten wat, humden en toonden empathie. Mooi, zou je zeggen. Maar dat was niet helpend voor Jonah.

Je wil dat je vrienden en je familie naar je luisteren en je geen (ongevraagd) advies geven. En tegelijkertijd wil je dat je therapeut jou wèl advies geeft en niet alleen maar luistert en knikt” zei Jonah.

Stutz was het daar volledig mee eens. “Ik heb zoveel waardevolle tools in het leven verzameld en ingezet. Toch doodzonde om deze niet als advies mee te geven” vertelde hij lachend.

.

De tools die Stutz o.a. inzet zijn:

.

Dat deel van jezelf wat je niet wenst te zien, wat zich afgewezen heeft gevoeld, omarm en accepteer het. Daardoor word je heel en kunnen anderen dat deel (minder) raken. Je schaduw gaat niet weg en lost niet op zonder zelfliefde.

.

Zie de parels aan de ketting als de stappen die je maakt die allemaal met elkaar verbonden zijn. Ze zijn ook allemaal even waardevol. In elke parel zit een klein strontje, dat is je ego/beperkende overtuiging die een oordeel/mening heeft over de stap die je gaat zetten.

.

Veel mensen hebben of weten hun missie niet. Als jij dat ervaart kun je altijd je levenskracht als missie/doel stellen. Daar kun je namelijk altijd aan werken.

Stutz bedoelt hiermee de relatie driehoek. De onderste laag is de relatie met je lichaam, de laag erboven is de relatie die je hebt met anderen en de allerbelangrijkste is de relatie die je hebt met jezelf.

.

Stutz benoemt Part X ook als tool omdat – wat je ook op je pad zult krijgen en voor welke keuzes je dan ook staat – je altijd te maken zult hebben met pijn, onzekerheid en het continu werk. Daarmee bedoelt hij dat je innerlijk werk nooit klaar is en je mind/ego je altijd wil behoeden voor verandering en groei. Maar hoe hard je je ook verzet tegen deze aspecten van het leven, hoe harder ze terugkomen.

Je kunt geen betekenisvol leven leiden zonder pijn, onzekerheid en het continu werken aan jezelf“. Aldus Stutz.

.

Veel mensen zitten vast in het verleden en dragen nog veel onverwerkte pijnen en verdriet met zich mee. Part X zal je behoeden om bepaalde mensen – die jou onrecht hebben aangedaan – te vergeven. Maar vergeven doe je niet voor de ander, dat doe je voor jezelf.

Om je te kunnen bevrijden van deze Part-X-belemmeringen kun je een visualisatie doen waarbij je het Universum ziet als een bron van liefde. Al deze liefde haal je bij jezelf naar binnen en vervolgens visualiseer je dat je al die liefde geeft aan de persoon die jou onheus behandeld heeft. Je ziet dat al deze energie bij de ander naar binnen gaat en daarmee bevrijd jij jezelf uit het doolhof van het verleden. Al jouw verdriet, woede en verwachtingen van excuses.

.

Elke keer als je met tegenslag geconfronteerd wordt krijg je ook veel informatie. Dit betekent natuurlijk niet dat je je tegenslag niet mag voelen, je je niet beroerd, verdrietig of boos mag voelen, maar juist dat je daarnaast ook openstaat voor veranderingen, groei en de waardevolle informatie uit die situatie. Pers het sap eruit en zoek naar het waardevolle. Je traint jezelf hiermee uit de negativiteit te blijven en vervolgens te zeggen: wat ga/kan ik hieraan doen? Zo wordt alles betekenisvoller. Als je alles als waardevol kunt beschouwen dan bevind je je in een zone met enorme mogelijkheden.

.

Angst is de slechtste raadgever als je buiten levensgevaar bent. En soms kan het zijn dat je angst je belemmert in je keuzes en je handelen. Wacht niet totdat de angst verdwenen is (want soms verdwijnt deze niet) maar ga het aan, juist ondanks de angst. Daarmee groeit je zelfvertrouwen, waardoor je beter met situaties kunt omgaan. 

.

Radicale acceptatie houdt in dat je je niet verzet tegen de huidige realiteit. Pas dan kun je verwerken, pas dan gaat het weer stromen. 

.

De zon is er altijd, zelfs als die achter de wolken schijnt. Als je daar niet doorheen kunt breken, denk je dat je een slechte dag of een slecht leven hebt.

Elke gedachte die je hebt, beïnvloed je leven positief of negatief. Wees bewust van wat je denkt.

.

De dankbare stroom wil de positieve gedachte. Dankbaarheid geeft je het gevoel dat er altijd iets positiefs aan de situatie is. De zon schijnt zelfs als je het nog niet ziet (door de wolken). Dankbaarheid brengt je in een staat waardoor je door de donkere wolken kunt gaan. Maak het een creatief proces, verzin of bedenk elke keer wat anders en houdt het zo klein mogelijk. Het beste om dankbaar te zijn is het moment wanneer je gedachten op hol slaan.

Ook daar komt deel X (je duiveltje – overlevingsstrategie – je ego) om de hoek die zegt dat je niet dankbaar hoeft te zijn omdat je genaaid bent of lelijk behandeld bent geweest. Je bent een slachtoffer, je hebt niet gekregen wat je nodig had enz enz. Dit zijn zomaar wat zinnen van deel X die je niet helpen.

.

Veel mensen zijn slecht in verliesverwerking. Niet alleen als ze iets of iemand verliezen en ze daar verdrietig over zijn, maar ook vóór het verlies zijn ze daar bang voor. De tool is gehechtheid los te laten. Wat betekent dat je iets na kunt jagen maar bereid bent het niet te hebben of ooit zult bezitten.

Ik wil het heel graag hebben maar ik ben ook bereid het te verliezen.

.

Je kunt niets vasthouden. Dat is onmogelijk. De meeste mensen zijn nog geen seconde in hun leven ‘ongehecht’ geweest. Volledig ongehecht zou natuurlijk niet goed zijn, maar ernaar toewerken wel. Wat inhoudt dat geen enkele persoon, plaats of ding jouw complete bestaan of heel-zijn kan ontnemen. Het missen van iets of iemand kan en mag altijd blijven bestaan. Soms gaat het ook gewoon niet over. En dat mag je ook accepteren en liefhebben.

.

Aan het einde van de film zegt Jonah tegen Stutz: “één van de dingen die ik leer van het maken van deze film, is dat ik altijd dacht dat de mensen tegen wie ik opkijk, deze problemen – waar ik tegenaan loop – niet hebben“.

.

Het blijkt dus de grootste illusie te zijn. 

Zelfs stutz worstelt net zoveel met het mens-zijn als ieder ander. 

.

De belangrijkste boodschap uit deze film is dat niemand kan ontkomen aan pijn, teleurstelling, verdriet, onzekerheid, afwijzing of uit het onafgebroken werk wat we altijd moeten/kunnen doen. 

Voor mij laat dat zien dat er niemand is die alles uitgevogeld heeft.

.

Stutz sluit deze film af met de woorden:

“Accepteer dat je het geheim van het leven nooit helemaal uit kunt vogelen. Je geluk hangt af van hoe je dat accepteert en wat je ermee doet. Daarom is acceptatie het allerbelangrijkste, anders denk je namelijk dat je er wel omheen kunt werken en vanaf kunt komen. Maar dat is niet zo”.

.

Wat een mooie afsluiter van deze waardevolle film.

.

Vind je dit blog en de lessen van Stutz waardevol? Deel ze dan alsjeblieft. Het is namelijk doodzonde als we deze mooie tools alleen maar voor onszelf houden.

.

Liefs Rian