Kwaliteiten van een moeder waar elke werkgever naar snakt

Lieve mama’s,

Als je ook meer enigszins twijfelt aan je kunnen, ongeacht in welke functie, dan hoop ik dat je even goed in je oren knoopt dat je ontzettend veel kwaliteiten hebt waar je nooit bescheiden over hoeft te zijn.

.

1.

Je bent fysiek en menaal in topconditie. Je hebt negen maanden je kind gedragen. Zonder pardon droeg je tien of twintig kilo extra bagage bij je. Tijdens de bevalling heb je pijnen doorstaan die vergeleken worden met het tegelijkertijd breken van dertig botten in je lichaam. Jaren heb je je baby, peuter en kleuter op je arm genomen. In de maxicosi, in de buggy, op je schouders, in je nek, aan je rok en sjouwde je ook nog eens met de dagelijkse boodschappen.

2.

Je creativiteit uit zich in je probleemoplossend vermogen en je zoekt altijd naar mogelijkheden die voor iedereen helpend zijn. Verder denk je aan alle verjaardagen, maak je mooie uitnodigingen, organiseer je feestjes en trakteer je de lekkerste traktaties.

3.

Je bezit coördinerende, sociale en communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Je bent de spil van je gezin, je woorden hebben kracht en je daden zijn nog krachtiger. Je gaat gesprekken aan met je kinderen, je partner, het kinderdagverblijf en de school. Je neemt deel aan de ouderraad, schoolcommissie en medezeggenschapsraad.

4.

Je bent een echte regievoerder, je bent heel goed in staat om snel en goed een analyse te maken, verantwoordelijkheid te nemen en door te pakken als dat nodig is. Je hebt een helikopterview en bent in staat alles te overzien wat op dat moment aandacht nodig heeft. Opgeven komt niet in je woordenboek voor.

5.

Knopen doorhakken, verantwoordelijkheid nemen en in mogelijkheden denken bij crisissituaties is dagelijkse kost.

6.

Je stelt doorlopend prioriteiten in een dynamische omgeving. Jij weet wat vandaag en hoe laat gedaan moet worden en wijkt daar alleen van af als het echt niet anders kan.

7.

Je bent leergierig omdat elke situatie uitdagingen brengt. Hoe kan ik hier anders mee omgaan, wat vraagt dit van me, welk recept ga ik uitproberen en wat leer ik van mijn kind? Dus laat je nooit wijsmaken dat je ontwikkeling stilstaat of stil heeft gestaan.

8.

Of jij pro-actief bent? Geen twijfel mogelijk. Jij denkt op zondag al aan de tassen die nog gepakt moeten worden, gymspullen die gewassen moeten worden, wie moet er wanneer sporten en hoe laat moet mijn kind woensdag op dat feestje zijn.

9.

Je gaat zorgvuldig en discreet om met gevoelige en vertrouwelijke gegevens. De geheimen van je kinderen liggen bij jou in goede handen.

10.

Je bent een kei in multitasken. Ja maar bij multitasken doe je dingen toch half? Nee hoor, jij niet. Terwijl je aan het koken bent, dek je de tafel, regel je nog even een oppas voor morgen, ruim je de blokken op, betaal je nog even een rekening, corrigeer je je kinderen, troost je een vriendin die nog spontaan binnen komt vallen en maak je een afspraak bij de huisarts voor je vader. Heb jij ooit dingen half gedaan? Heb jij je kind ooit half aangekleed naar school gestuurd? Ooit een halve maaltijd op tafel gezet? Een halve rekening betaald of een halve oppas geregeld? Ik denk dat je het antwoord zelf al weet toch?

11.

Je bent extreem flexibel. Je weet als geen ander dat situaties nooit lopen zoals gepland en je weet daar feilloos een weg in te vinden, zelfs als je nachten niet geslapen hebt.

.

Leidinggeven, plannen, organiseren, onderhandelen, delegeren en motiveren kun jij als de beste.
Dus welk beroep of functie je ook kiest, een moeder is nooit zomaar een moeder. Je bent een geboren kraamverzorgende, verpleegkundige, taxichauffeur, nanny, kokkin, voedingsdeskundige, financieel medewerkster, budgetcoach, personal coach, lifestile coach, facility manager, planner, leidinggevende, activiteitenbegeleidster en opvoeddeskundige. En dan spreken we hier nog niet over het aantal jaren ervaring.

.

Dus lieve mama’s, we zullen maar zeggen, sommige beroepen hebben echt geen HBO diploma nodig. Onderschat nooit jouw werk- en denkniveau.

.

En beste (toekomstige) werkgevers, willen jullie alsjeblieft nooit meer aan een moeder vragen of ze stressbestendig is? Dat is namelijk vragen naar de bekende weg.

.

Als je goed nadenkt dan weet toch iedereen dat moeders er heeeel veeel kwaliteiten bij krijgen die niet vermeld staan op een CV en die je niet kunt leren op school. En als we het hebben over referenties, geloof me….als het huis nog overeind staat, de rekeningen betaald zijn en de kinderen nog leven, dan is dat al bewijs genoeg.

.

Tjakka…dat moest even gezegd worden!

.

.

Ken jij moeders die je even een hart onder de riem wilt steken? Deel dit bericht dan. Ze zullen je dankbaar zijn.

Ken jij werkgevers waarvan de ogen even geopend mogen worden? Stuur dit bericht dan ook door. Wie weet zullen ook zij je (ooit) dankbaar zijn.

.