Het zegt alles over de ander en niets over jou. Is dat echt zo?

Wat als iemand verliefd op je is? Zeg eens eerlijk, dat is toch heerlijk. Helemaal als het gevoel wederzijds is en jullie allebei kunnen genieten van de vlinders in je buik. Wat een cadeautje. Of zeg je dan: “Het zegt alles over jou en niets over mij?” Ik mag hopen van niet. Daarmee wuif je namelijk de verliefdheid die jij voelt voor jezelf ook weg.

Jullie liefde gaat verder in ‘houden van’ en hij spreekt het tegen je uit. Je krijgt een warm gevoel van binnen dat dit echt ergens heengaat en de ander denkt er hetzelfde over. Fijn toch? Wat een geschenk. Of zeg je dan: “Het zegt alles over jou en niets over mij?” Wederom mag ik hopen dat je dit niet doet. Anders heb je ook lak aan het houden van jezelf wat hiermee getriggerd wordt.

Dus ja, de liefde die een ander voor jou heeft zegt heel veel over de ander. Zijn eigen liefde wordt nu aangeraakt, gespiegeld door jou. Eigenlijk zijn jullie elkaars spiegelbeeld, helemaal als de liefde wederzijds is. En nee, dit zegt niet alleen iets over de ander, want het raakt jou ook.

Feitelijk raken jullie elkaars (eigen)liefde aan. Dat vind ik nu altijd het mooiste van liefde. Die is toch niet in cijfers of wetenschappelijk uit te leggen. Cupido doet gewoon zijn werk.

Maar goed, vaak kijken we niet op die manier en al helemaal niet als het om de fijne gevoelens gaat. Zoals verliefdheid, houden van, dankbaarheid, bewondering, respect, kracht en zo nog meer. Alle complimentjes en gevoelens die ons doen stralen laten we graag binnenkomen omdat het een fijn gevoel raakt (wat ook van ons is) en we dan ook met beide handen aangrijpen. En zoals geleerd zeggen we netjes: “Oh wat liefffff, dankjewel”.

.

Maar wat nu als iemand jou afwijst, botte opmerkingen geeft, jou niet ziet staan, niet in je gelooft of geen vertrouwen in je heeft? Wat dan?

Meestal kunnen we deze mensen enigszins wel ontwijken, de mond snoeren of zelfs uit ons leven zetten door bijvoorbeeld een andere baan te zoeken. Want ja, wat meent hij nu om zo met jou om te gaan? Het komt al helemaal niet in je op om te zeggen: “Oh, wat lieffff, dankjewel”.

Maar wat als je wordt afgewezen door een partner, kind, ouders, broer, zus of beste vriend(in)? Wat als zij dingen zeggen die bot overkomen, jou niet zien staan, niet in je geloven of geen vertrouwen in je hebben? Dat raakt en gaat niet in je koude kleren zitten toch? Afijn, hen kun je niet zomaar uit je leven verbannen want jullie relatie reikt verder dan al die anderen. Wat dan?

.

Voordat je met de vinger naar de ander wijst wil je ook weten wat het bij jou losmaakt. Want ook hier doet Cupido zijn werk, alleen dan andersom.

En nu snap ik dat je niet meteen zegt: “Dankjewel voor dit cadeautje”, maar toch is het een geschenk als je hier ook naar kunt kijken als iets wat ook van jou kan zijn, mits het je raakt natuurlijk. Want als het je raakt dan zegt het je iets.

Dus….

Word jij afgewezen, is de ander bot, zien ze je niet staan, geloven en vertrouwen ze niet op jou? Onderzoek dan eens het volgende:

 • Welk gevoel maakt het bij je los?
 • Wanneer heb je dit gevoel eerder ervaren?
 • Wie heeft jou toen ook zo behandeld?
 • Hoe oud was je toen (eerste herinnering)?
 • Geloof je nog steeds dat dat waar is?
 • Reageer je zelfs alsof dat waar is?
 • Behandel jij jezelf zoals er ooit met jou is omgegaan?
 • Behandel je anderen zoals er ooit met jou is omgegaan (energetisch of in gedachte)?
 • Welke overlevingsstrategie had je toen? Doe je dat nog steeds?
 • Kun je vanuit een volwassen positie verantwoordelijkheid nemen voor je eigen (waarschijnlijk oude) emoties? Zelfs als ze niet zo fijn zijn?

.

Stel je voor dat deze ‘dader’, die ik even omgekeerde Cupido noem, ook de allerbeste bedoelingen heeft.

Dat die persoon een gevoel losmaakt wat van binnen al jaren zit te borrelen? Dat je dit mag loslaten omdat het belemmerd in je volwassen leven. Dat je daarmee onbewust anderen beschadigd of dit patroon misschien doorgeeft aan de volgende generatie.
Dat diegene jou alert maakt dat je destructief met jezelf omgaat en daarmee meer kapot maakt dan je lief is.

Kun je er een voorstelling van maken?

Want de manier hoe anderen jou behandelen zegt alles over hen. Maar de manier hoe jij hen (daarna) behandeld en wat het raakt bij jou, zegt alles over jou.

En misschien kun je daarna ooit (in gedachte) zeggen: “dankjewel”.

.

.

Zijn zulke situaties herkenbaar voor jou en wil je hier meer van weten? Overweeg dan een VERTALINGSTRAJECT of neem vrijblijvend CONTACT met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Het is een heel waardevol proces en in dat proces wil ik er graag voor je zijn.

.

Liefs Rian

.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen.