Wat als angst er gewoon mag zijn?

.

Ik zal de laatste zijn die verkondigt dat angst en boosheid makkelijke emoties zijn, dat zijn het namelijk niet. Althans, niet als je je ertegen verzet.

Angst en boosheid bij kinderen triggeren ouders vaak ook op hun eigen emoties.

.

Voordat we dus de gevoelens van kinderen kunnen ontrafelen, is het zinvol om als ouder ook te kijken hoe jij tegenover angst en boosheid staat. Anders zijn we namelijk een spel aan het spelen en maken we onze kinderen iets wijs waar zij volledig doorheen prikken.

.

Als je kinderen hebt die stoeien met angstgevoelens zou het jou kunnen zeggen dat jij ook ergens bang voor bent of bent geweest (als kind). Het kan ook zomaar zijn dat het simpelweg gaat om het gevoel van angst. Dat je je daarvoor in allerlei bochten wringt, om dat maar nooit te hoeven voelen.

.

Weet je…ik denk dat iedereen wel eens bang is, daar is niets mis mee en hoef je echt niet te bagataliseren. Persoonlijk ken ik het ook. Heel relaxt op de bank zitten en dan uit het niets een angstaanval te krijgen. Kun je nagaan…er was helemaal geen reden tot paniek.

Ook kinderen kunnen angstig zijn voor dingen die in onze ogen nergens op slaan. Je verplaatsen in je kind is daarom de eerste stap.

.

Angst is ook niet alleen maar ‘slecht’. Het kan ook een hele goede raadgever zijn. Want stel je voor dat je nooit bang bent. Dan ben je lang zo alert niet als de situatie vraagt om directe actie. 

Anderzijds kan angst jou of je kind natuurlijk ook belemmeren. 

.

Maar wat als angst er gewoon mag zijn?

Vorig jaar overkwam het me nog toen ik gevraagd werd om BABS te zijn en een huwelijksceremonie mocht doen. Buitenom dat ik me vereerd voelde was ik ook bang. Vragen als: ‘Kan ik dit wel?’ en ‘Ojee….de druk ligt wel erg hoog op zo’n belangrijke dag’ ratelde door mijn hoofd.

.

Totdat ik het op een avond bespreekbaar maakte met mijn vriendin en zij zei: “Je mag het toch ook spannend of misschien eng vinden”.

.

Het lijkt een simpel zinnetje en dat is het ook. Maar wat dat zinnetje met me deed was dat het oordeel ervan af was. Ik kreeg toestemming om me zo te mogen voelen. En dàt was een opluchting. 

.

En nee…dat neemt niet weg dat er geen spannende dingen meer op je pad komen of op het pad van je kind, die zullen er namelijk altijd zijn. Maar hoe hoger de nood voor verandering of hoe enthousiaster dat je bent over iets, des te meer je je angst kunt overwinnen.

En hoe meer je hiermee oefent, des te meer je durft en des te sterker je wordt door bepaalde belemmeringen te overwinnen.

.

Dus lieve ouders, onze kinderen nemen ons als voorbeeld hoe wij met angsten of belemmeringen omgaan.

Vraag jezelf dan ook af…..

Mag ik bang zijn om het vervolgens toch te doen?

Durf ik door die zure appel heen te bijten?

Wanneer neem ik die beslissing?

Wat is mijn eventuele noodzaak?

Hoe groot is mijn enthousiasme en mijn verlangen? 

.

Misschien zijn dit precies de vragen die jouw kind ook kunnen helpen.

.

En oh ja…..wil je weten welke energie jou of je kind kan helpen om door de zure appel heen te bijten?

.

Lees dan dit blog maar eens.

.

Toitoitoi

.

Liefs Rian

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.