Wie is Rian?

Wie ben ik?
Mijn naam is Rian van Wel, ik ben 49 jaar, woon en werk in Deurne, ben sinds 1991 samen met huidige partner en ben de trotse moeder van twee ontzettend leuke en eigenwijze kinderen van 20 en 18 jaar.
Oh ja…dit vertellen zij over mij.

Met veel plezier en voldoening werk ik als Kindertolk®, gedragsvertaler, ouder- kindcoaching, holistisch coach, familieopsteller en gezinsbegeleider. Juist door wie ik persoonlijk ben houd ik het simpel, down to earth en voor iedereen toegankelijk, dus ook voor jou.

.

Zo, dat was het officiële gedeelte. Maar wie is Rian nu echt?

Ik was de perfecte ouder, totdat ik zelf kinderen kreeg. Wat dacht ik het allemaal goed te weten. Zoveel opvoedboeken gelezen en nog was er drama thuis. Om de lieve vrede te bewaren liet ik vaak over mijn grenzen gaan (hoewel ik niet eens wist waar mijn grenzen lagen). Anderzijds gebruikte ik mijn macht en dwong ze met mijn autoriteit (ja dat lukt als je kinderen nog jong zijn). Dreigen en manipuleren als ze niet luisterden kon ik als de beste en ik gaf mijn kinderen allerlei adviezen die ik zelf niet eens opvolgde.

Regelmatig was er ruzie om het wel of niet naar school gaan, het huiswerk, verzet tegen autoriteit, brutale mond en de zogeheten moeilijke emoties waar zij en ik geen raad mee wisten. Ook dachten ze dat het thuis een hotel was en papa en mama wel zouden rennen. “Jij snapt het echt niet hè” was een standaard zinnetje wat ik elke dag naar mijn hoofd gesmeten kreeg.
Ze gingen zich verzetten tegen mij, negeerde me, gooide keihard de bal terug en hielden me de welbekende spiegel voor (waar ik niet in durfde te kijken).
Pfff….pijnlijk en doodvermoeiend.

.

In 2010 kwam het keerpunt.
Nadat mijn tweelingbroer op 23 december 2009 verongelukte werd ik ‘wakker’.

Dat ik letterlijk wakker geschud werd was wel duidelijk en nu wist ik dat ik iets te doen had. Want na een aantal maanden kwam ik tot het besef dat ik wel leefde en stelde mezelf de vraag: “Maar in hoeverre leef ik echt? Doe ik wat ik wil doen? Zeg ik wat ik wil zeggen?” Nou, daar was nog veel ruimte voor verbetering. Ik ontdekte dat ik dus geconditioneerd was (zoals eigenlijk iedereen) en dat ik nog steeds leefde zoals er vroeger van mij, als kind, werd verwacht. En ja, zonder pardon gaf ik het hele riedeltje door aan mijn kinderen, die zich daar extreem tegen verzetten.

Na verloop van tijd begon ik in te zien dat al die boeken, die ik tot nu toe had gelezen, niets toegevoegd hadden maar heel de situatie alleen maar verergerde. Dat alles wat ik tot nu toe geprobeerd had een averechts effect had. Ik stelde mezelf de vraag: “Als ik nu niet ingrijp, hoe ziet de situatie er dan uit als ze gaan puberen?” Daar wilde ik niet te lang bij stilstaan, maar je kunt je voorstellen welke doemscenario’s er zich afspeelden in mijn hoofd.
Dus ja….werk aan de winkel. Want ze werden ouder dus hun gedrag werd ook steeds extremer.

.

Afijn, zo gezegd zo gedaan.
Nou…zo gemakkelijk was het nog niet. Jezelf tegenkomen schijnt nogal heftig te zijn. Toch gebeurt het. Bij iedereen. Elke dag. Dus ja, ook ik kwam mezelf tegen via mijn kinderen. Maar in plaats van dit irritant te vinden maakte ik het interessant. Ik ben ze bewust gaan zien, ging echt luisteren (zonder te reageren), nam vanaf toen zelf verantwoordelijkheid voor de gevoelens die zij losmaakten en werd me bewust van mijn conditioneren. Ik kon ze zien als een eigen individu en niet meer vanuit mijn beknopte denkwijze. Ik werd me bewust dat ik al die tijd met een zwarte bril naar mijn kinderen had gekeken en zij maakten me bewust hiervan. Achteraf kan ik zeggen: “Wat een cadeautje”.

.

Het leek alsof mijn kinderen mij beter kenden dan ik mezelf.
Mijn bril is inmiddels gepoetst. Vanaf toen bekeek ik ze met hele andere ogen. Niet alleen als kinderen die ik iets moest bijbrengen en opvoeden, maar misschien nog meer als kinderen waarvan ik iets kon leren. Het begon er steeds meer op te lijken dat zij mij beter kenden dan ik mezelf kende. De irritante issues werden interessant, de problemen werden perspectieven en ik begon heel het opvoeden nog leuk te vinden. Het klinkt cliché, maar ouders zeggen vaak dat het krijgen van kinderen het beste is wat ze ooit is overkomen. Ik kan je vertellen….in de waardevolle spiegel durven kijken van je kinderen, dat is pas het beste wat je kunt overkomen.

.

Hoe het nu gaat?
Alles behalve normaal (zeggen mijn kinderen wel eens) en dat is precies de bedoeling. Ze zijn open en eerlijk, voelen zich veilig om alles met me te delen (en ja…ook de dingen die ik liever niet weet). We hebben lol, vertellen elkaar veel en hebben echte gesprekken over dingen die er toedoen. En het allerbelangrijkste, er is een wederzijds vertrouwen.
Soms vragen mensen me: “ Goh Rian, is het nu dan makkelijker geworden?” Waarop ik dan antwoord: “Nee, niet makkelijker, maar ik kan er wel makkelijker mee omgaan”. Mijn kinderen stoeien – net als ieder ander – met issues, keuzes maken, vervelende gevoelens of ruzies. Alleen het is geen drama meer. Ik kan er beter mee dealen. En dat gun ik jou ook.

.

Het blijkt simpeler dan ik altijd dacht.
Al met al. Ik ben blij en dankbaar dat ik niet aan mijn kinderen heb laten sleutelen (wat ze overigens ook niet wilden). Dat ik geen dramatherapie, speltherapie, psychologen of wat dan ook met mijn kind bezocht heb. Ik weet nu dat de oplossing veel simpeler is dan ik altijd dacht en dat dank ik aan het doorzettingsvermogen van mijn kinderen.
Het gedrag van kinderen is altijd logisch. Daar ben ik 200% van overtuigd.

.

Meer lezen over wie ik ben?
Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat ik stronteigenwijs en tegendraads ben. Ook zou je weten dat alles wat ik hoor, zie en lees onder de loep neem en ga uittesten. Ik neem niet zomaar iets klakkeloos aan. Dan weet je ook dat ik mijn waarheid leef en niet snel overstag ga. Verder zou je dan ook weten dat ik me (als schorpioen) ergens in vast kan bijten, genadeloos eerlijk ben en doorga waar anderen afhaken. Dat schrijven mijn passie is, helemaal als het om mijn gezin gaat en de blunders die ik zoal heb gemaakt. Want ja….ook ik dacht dat ik mijn kind verkloot had.
Lachen en borrelen met vriendinnen doe ik graag. Op het terrasje zitten met een wijntje, naar musicals en het theater met mijn moeder en mijn zus doe ik in mijn vrije tijd. Shoppen (yep…hiero iemand met een tassen- en schoenentik) kan ik als de beste.

.

Misschien ook leuk om te weten…
Het beste boek wat ik ooit heb gelezen is ‘Het Einde Van De Opvoeding’ van Jan Geurtz. Ik heb het meteen letterlijk opgenomen en een einde gemaakt aan heel dat opvoeden.

’S nachts heb ik liever niet dat ze me ergens voor wakker maken. Maar als het dan toch gebeurt, dan hoop ik dat ze een broodje shoarma overhebben.

Ik ben fan van Nederlandstalige muziek. O.a. Andre Hazes, Nick & Simon, Marco Borsato en jawel hoor…daar komt ie…. Frans Bauer.

Mijn partner, waar ik sinds 1991 mee samen ben, heb ik leren kennen in Engeland waar hij me destijds ophaalde van een vakantievriendje (oeps haha).

Het zinnetje wat ik het meest gebruik tegen mijn kinderen is: “ Ey…praat ik Russich?” (wat ze overigens ook tegen mij zeggen).

.

Wat maakt mij uniek?
Ik ben een kei in zelfreflectie en ben mijn eigen beste klant. Zonder die lessen zou ik jou een theoretisch riedeltje aanleren, dus no way.
Ik ben genadeloos eerlijk. Want ja, als ik het niet doe dan doet je kind het.
Ik ben een kei om precies de juiste vraag te stellen zodat jij jouw eigen antwoord kunt vinden.
Ik kom direct bij de kern (ben daarmee niet altijd even aardig. Sorry).
Ik heb humor, om mijn eigen fouten lach ik het hardst.
Ik zie lol in mijn eigen ontwikkeling (anders had ik mijn blogs nooit kunnen schrijven).
Ik ben impulsief. Wat ik vandaag verzin wil ik gisteren al gedaan hebben.
Ik haat excuses en ‘ ja-maar-zeggers’.
Ik ben niet geheel oordeelloos en doorzie alles.
Ik voel als een baby, dram als een peuter, heb de fantasie van een kleuter, leer als een schoolgaand kind en experimenteer als een puber.

.

In mijn rol als coach
Als jij bij mij komt voor een vertaling van het gedrag van je kind, dan krijg je die. Ik ben daarin zo eerlijk mogelijk. Beter gezegd: ik maak van een Russische actiefilm geen Engelse roman. Sterker…..als ik mij met een (slogan van een) product zou vergelijken, dan is dat HG. ‘ Doet wat het belooft’.

.

Dit krijg je als je met mij werkt

  • De vertaling van het gedrag van jouw kind.
  • Een genadeloos eerlijke mening (en ja…zelfs meer).
  • Een rugzakje vol tools om zelf te kunnen vertalen.
  • Een luchtige kijk op situaties.
  • Een kop koffie of thee.
  • Als je wil een knuffel.

.

Dit krijg je niet als je met mij werkt

Iemand die er omheen draait en wazig gezwam waar je niets mee kunt

.

Lieve mensen,
Ik ben niet geboren als Kindertolk, ik heb me daarin ontwikkelt, juist omdat ik gek werd van het gedoe thuis. Dus zeg het maar…Zullen we gewoon een hoop tijd, geld en energie besparen en direct to the point komen? Is veel makkelijker.

.

Durf jij het aan met mij?
Ben ik de persoon die jou kan helpen? Druk dan vooral op onderstaande button. Ik kijk uit naar je reactie.

Heel veel liefs van mij
Rian 

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Terug naar HOME.

.