Waarom jezelf verplaatsen in je kind zo wonderbaarlijk werkt…

.

Roos was 6 jaar toen haar kleine zusje Zoë werd geboren. In het begin leek alles koek en ei en moeder dacht dat Roos blij zou zijn. Vol lof vertelde moeder aan iedereen dat Roos blij en trots was om eindelijk grote zus te zijn.
Na een aantal maanden veranderde het meisje als een blad aan de boom. Ze werd boos op haar baby zusje, ging extreem veel aandacht vragen en ’s nachts plaste ze in bed.

Moeder was ten einde raad en zo kwam het dat ze laatst bij mij aan tafel vertelde:

“Rian, wat is dit en wat moet ik hiermee? Ik dacht het plaatje compleet te hebben en geef Roos echt aandacht, zelfs meer dan Zoë. Ze heeft echt niets om jaloers op te zijn. Ik denk echt dat ze zich aanstelt en gewoon met de dag meer aandacht vraagt. Daarom negeer ik het nu. Ik ben op. Wat kan ik doen?”

Ik vroeg haar of de emoties van de kleine Roos er mochten zijn? Mag het dat ze zich achtergesteld voelt. Mag ze wennen aan de situatie? Zou het heel misschien kunnen zijn dat ze niet zo blij is met haar baby zusje als jullie gedacht of gehoopt hebben? Zou het kunnen dat ze denkt dat jullie de baby liever vinden dan Roos? Dat ze bang is om ingewisseld te worden en daarom weer in bed plast?
En als laatste vroeg ik: “Kun je je er iets bij voorstellen of jezelf in Roos verplaatsen?”

Moeder slaat een hand voor haar mond en beseft wat ze al die tijd over het hoofd heeft gezien. Dat een baby heel veel overhoop haalt bij vaders, moeders, maar ook zeker bij de andere kinderen in het gezin.
En ja, moeder kan zich volledig verplaatsen in haar kleine meisje. Ze was zelf 6 jaar toen haar jongere zus is geboren, waar ze tot op heden nog steeds geen goede band mee heeft.

Ze vertelde hoe zij zich gevoeld heeft bij de geboorte van haar jongere zusje. Hoe alleen ze zich heeft gevoeld. Aan de kant gezet. En hoe vaak er tegen haar gezegd is: “Maar jij bent al groot”. Ze voelde weer even de angst die ze had. Omdat ze dacht dat grote kinderen lang niet zo lief waren als kleine baby’tjes. Ook het schuldgevoel ten opzichte van haar emoties en gedrag speelde op en later kreeg ze regelmatig te horen dat ze niet lief was voor haar zusje.
Ze ergerde zich altijd aan haar. Zonder reden.

Ik hoef deze moeder nu niet meer te vertellen dat gevoelens niet weggaan als ze worden genegeerd. Moeder heeft het gevoeld en zal het voor eens en altijd anders bekijken.

Drie dagen later krijg ik een mail van haar waarin ze schrijft dat ze aan de kleine Roos heeft uitgelegd dat het helemaal oké is dat ze niet altijd even blij is met haar kleine zusje. Ze heeft daarbij verteld dat ze dat zelf ook meegemaakt heeft toen haar tante is geboren en daarom heel goed begrijpt hoe zij zich voelt.

Telkens als de kleine Roos even moest wachten op mama omdat mama met de baby bezig was, benoemde moeder hoe dat misschien voor Roos zou voelen.

Het wierp niet meteen de vruchten af, maar ze hield vol. Na drie dagen zag ze een verbetering. Roos werd vrolijker en hielp moeder zelfs ooit mee om een luiertje aan te geven of een doekje te pakken.
De kleine Roos voelde zich inmiddels gehoord, gezien en vooral begrepen in haar emoties. Die nacht sliep ze voor het eerst weer door zonder in bed te plassen.

Lieve mensen….kinderen hebben – net als ons – het volste recht om zich te voelen zoals ze zich voelen. Zelfs als wij vinden dat het niet in contrast staat met de situatie.

Jezelf verplaatsen in je kind doet ècht wonderen.

Liefs Rian 

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.
  • Gratis 20 tips ontvangen? Vraag dan HIER het gratis E-book aan.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.