Accepteer het zwarte schaap van de familie

 

Wat gebeurt er als het zwarte schaap uit de familie buitengesloten wordt uit het familiesysteem?

.

Ik hoor het regelmatig in mijn praktijk en ook om me heen. Ouders of schoonouders, opa, oma of (volwassen) kinderen zijn niet meer in beeld, het contact is definitief verbroken.

.

Ik zal de laatste zijn die oordeelt waarom het zo is gelopen, vaak zijn daar hele goede redenen voor. Soms zijn de beknellingen uit je jeugd zo traumatisch geweest dat je definitief iemand uit je systeem zet. Maar als je nagaat dat iedereen in het systeem zijn eigen plek en zijn eigen rol heeft (hoe zwaar of heftig dit ooit is) en buitengesloten wordt, dan ontstaat daar een gat. Ik vergelijk het ooit met een team collega’s die allen hun eigen rol hebben. Als er eentje met vakantie is, dan zullen andere collega’s dat moeten opvangen om het systeem draaiende te houden. Idem dito met een voetbalelftal, elke speler heeft zijn eigen positie en zijn eigen rol in dit spel.

.

Zo werkt dat precies hetzelfde in een gezin.

Als er ergens een gat is ontstaan door buitensluiting van een familielid, dan zal dit gat opgevuld moeten worden. Kinderen ‘zien’ die gaten en gaan van nature dit opvullen. Dus als je het ‘zwarte schaap’ uit de familie verbannen hebt, weet dan dat die eigenschappen van die persoon extreem uitvergroot zullen worden door je kinderen.

.

Één van de inzichten die ik jou daarom graag wil meegeven is dat het voor kinderen essentieel is, dat het systeem waar ze in opgroeien compleet mag zijn.

Wanneer iets of iemand, het zwarte schaap uit de geschiedenis van het systeem, wordt buitengesloten, zal het kind (onbewust) het buitengesloten deel weer een plek proberen te geven. Kinderen zijn dus vaak hard aan het werk om het systeem weer compleet te maken, weliswaar ooit op een onhandige manier, bijvoorbeeld met ‘ongewenst’ gedrag.

.

Nu weet ik ook uit ervaring dat er familieleden zijn die geweld hebben gebruikt, hun machtspositie een tikkeltje te serieus hebben genomen of extreem over grenzen zijn gegaan. Het gedrag van die persoon hoeft dan uiteraard niet goedgekeurd te worden, maar de grootste misvatting is dat velen denken ‘het zwarte schaap’ uit hun leven te kunnen verbannen maar niet weten dat de problemen in stand worden gehouden.

.

De efficiëntste manier is om jouw geleden ‘schade’ onder ogen te komen, te helen en te transformeren.

Na dit proces ‘kijk’ je op een hele andere manier naar de persoon in kwestie, krijgt hij/zij gewoon zijn plek weer terug en zal jouw kind dit gat niet langer zichtbaar hoeven te maken.

Ik wil overigens niet zeggen dat je live contact zult moeten hebben met de buitengesloten persoon. Soms kan dat ook niet, doordat de persoon al is overleden. Hier geldt wederom, zelfs overledenen worden als het ware langer ‘in leven gehouden’ door bepaalde woede, angst en wrok jegens die persoon en verbannen uit het systeem. Kun je dus nagaan wat je wellicht onbewust nog bij je draagt terwijl de persoon is gestorven en jij hem hebt geblokkeerd. Woede, angst en wrok leeft dan door in jou.

.

Ben jij misschien de tweede partner en de zogeheten stiefouder?

Dan is het ook ontzettend belangrijk dat de ex-partner (vader of moeder van het kind) een plek heeft in het systeem en dat er dankbaar en met respect mee omgegaan wordt, omdat hij/zij haar plek heeft afgestaan aan jou (door een scheiding of overlijden). Doe je dat niet, verschiet dan niet als jouw kind signalen gaat geven dat er iemand in het systeem geblokkeerd is. Jouw kind gaat die blokkade proberen op te heffen en het zou kunnen zijn dat hij dat doet door hetzelfde gedrag te vertonen als de buitengesloten persoon of de emoties die deze persoon bij jou omhoog gehaald heeft.

.

Wat voegt deze manier toe?

Deze inzichten en de systemische manier van denken, voegen veel toe aan het werk met kinderen, in de opvoeding, in onderwijs en in begeleiding van kinderen.
Voor kinderen zijn opstellingen en behandelingen daarom ook niet zozeer nodig, ze werken namelijk al hard genoeg om ons systeem compleet te krijgen waar volwassenen delen van hun geschiedenis niet in beeld (willen) hebben.

.

Wanneer ouders een vertaling doen en hun systeem, inclusief zwarte schaap’ compleet kunnen ‘nemen’ (met alles erop en eraan), hoeven hun kinderen niet meer zo hard te werken en verandert hun gedrag vrijwel direct in positieve zin.

.

.

Wil je hier graag meer over weten en ontdekken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in het 60 pagina’s tellende I-boek over spiegelgedrag? Vraag het HIER aan.
  • Gratis interessante E-books over relaties, opvoeden, disbalans en andere diensten, neem HIER een kijkje.

 

.

Relevante blogs:

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Waarom ontwikkeling zo belangrijk is

.

 Help ik mijn kind verkloot

.

 Waarom je kind emotioneel begeleiden zo belangrijk is

.

.

Is dit blog ook interessant voor collega ouders? Deel het dan alsjeblieft. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook.

.