Wat als jouw waarden en normen volledig anders zijn dan die van je kind?

Een verhaal over normen en waarden…

“Oh Rian, wat een mooie foto” zei een vriend laatst. (ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook vind 🥰).

“Dankjewel” zei ik. Er zit ook een mooi verhaal achter. Wil je ’t horen?”
“Vertel….” zei hij……

.
Net voordat deze foto is genomen hadden we bijna slaande ruzie. De bom barstte zo hevig dat ze zei dat ze naar huis wilde.

Ik was met mijn (toen) 16-jarige dochter lekker een weekje op Ibiza. Trots als een pauw (want ja, laten we eerlijk wezen, 16 jaar en met moeder op vakantie willen).
Al voordat we vertrokken had dochterlief van alles uitgestippeld. “Wat zullen we gaan zien en ondernemen mam en wanneer?” “Als we nu eens op de dag van aankomst dit gaan doen en oh ja…dit moeten we ook gaan bekijken en weet je wat mooi is….. Als we dat eens dan gaan doen…..”.
.
Van de ene kant leuk maar van de andere kant past dit zo niet bij mij. Ik voelde de flexibiliteit en spontaniteit uit me vloeien. Ik zei niets en liet het maar voor wat het was. 

Eenmaal op Ibiza ging het hele riedeltje vrolijk door. Vanaf dag 1 had madame al helemaal in kannen en kruiken wat, wanneer en hoe we alles zouden gaan bekijken. Weer zei ik niets. Want ja, ik was allang blij dat ik met mijn dochter op Ibiza mocht zijn. En laten we eerlijk wezen, ik wilde het haar naar haar zin maken. Dus ik schikte me in (bijna) alles.
.
Totdat op een avond de bom barstte……Boos zei ze: ”Waarom doe je zo moeilijk mam? Wat is het probleem? Wil jij geen dingen gaan zien en ondernemen? We zijn hier toch niet voor niets”.

Vervolgens ik boos terug: “Ikke moeilijk? Wie is er hier moeilijk? Moeten we alleen maar jouw zin doen? Is er überhaupt ruimte om even te niksen? Moeten deze 10 dagen volledig vol gepland zijn en elke minuut van de dag weten wat we gaan doen?”

Zij helemaal in tranen en ik ook.
.
En juist in dàt moment vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Toen zagen we pas in dat we verschillende normen en waarden hadden. Zij houdt van avontuur, zekerheid en planning. Ik ben meer van de flexibiliteit, spontaniteit, vertrouwen en rust.

Ik hoefde haar niet te pleasen (patroon van mij) want daar vroeg ze niet eens om. Ik hoefde helemaal niets aan haar te veranderen of zij aan mij. We hoefden het alleen maar van elkaar te zien, te accepteren en te kijken hoe dat we hiermee omgingen. Ik hoefde niet tegen haar te zeggen dat ze wat flexibeler mocht worden, dat is geen waarde van haar. En zij hoefde niet tegen mij te zeggen dat ik wat meer mocht plannen, want dat past niet bij mij.

Toen we dat van elkaar wisten en accepteerde konden we er vervolgens om lachen. Vanaf toen hadden we lol als zij om half vijf in de bloedhete zon bij de bushalte stond te wachten terwijl we pas om vijf uur zouden worden opgehaald (iets met zekerheid). En ik vervolgens pas om vijf minuten voor vijf aan kwam kakken (iets met vertrouwen). 😀
.
We begonnen te zien dat deze verschillende waarden en normen ook heel goed samen kunnen gaan.
Dat het handig is om van te voren iets avontuurlijks te plannen maar dat het ook handig als iemand flexibel is en erop vertrouwd dat dingen anders kunnen lopen dan gepland. 

Ik begon in te zien dat haar waarden en normen ook mij hielpen en zei haar: “Oh meisje, zonder jou hadden we nooit zoveel van het eiland gezien. Dan hadden we maar wat aangemodderd”.
Waarop ze zei: “En zonder jou mam, had ik mezelf geen rust gegund”.
.
Tja…waarden en normen lieve mensen gaat niet alleen over “u” zeggen, alsjeblieft en dankjewel zeggen of respect tonen. Waarden en normen reikt veel verder. 

Het is datgene waar jij echt diep van binnen waarde aan hecht, je kernwaarde zeg maar. Je leeft daar naar en hoeft er niets eens moeite voor te doen. Het past volledig bij je, je handelt daarnaar en weet niet eens waarom. Het is normaal voor je. 

Jouw waarden en normen kunnen dan ook volledig afwijken van die van je kind.

Sinds wij dit van elkaar weten en accepteren is er veel meer begrip.
.
Soms knalt het gewoon even. Maar dan heb je ook wat. 😀
.
Liefs Rian 🥰

.
Dit is onderdeel komt aan bod bij mijn online training Stop Met Opvoeden.

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.