Als we ons op deze 10 manieren gedragen naar kinderen, dan is de toekomst van de mensheid in veilige handen….

Het opvoeden van kinderen in een moderne omgeving kan op sommige momenten stressvol en moeilijk zijn (en juist op dit moment). Maar ik geloof echt als alle volwassenen, die in staat zijn om kinderen op welke manier dan ook te begeleiden, bewust zijn van hun eigen energie en projecties, dit een blijvende invloed zal hebben op kinderen.

Ik zeg op geen enkele manier dat alle volwassenen een vaste lijst moeten volgen om een positieve invloed op kinderen te hebben, maar ik ben er zeker van dat veel van de punten op deze lijst met je zullen resoneren. Dus hoe we met hen omgaan en voor hen zorgen, zal na verloop van tijd terugkomen naar ons. Wat je geeft komt altijd bij je terug.

❤️1 Biedt je excuus aan als je het mis hebt.
Aan kinderen wordt vaak geleerd dat ze “sorry” moeten zeggen (terwijl ze niet altijd weten wat ze ‘fout’ hebben gedaan). Kinderen leren van ons hoe wij met onze ‘fouten’ omgaan. Zeg “sorry” als je iets superonhandig hebt aangepakt. Zeg “sorry” als achteraf blijkt dat de situatie anders was dan je dacht.

❤️2 Ga er niet vanuit dat je slimmer bent dan een kind, simpelweg omdat je ouder bent.
Een valkuil van veel volwassenen is dat wij denken dat wij de enige zijn die ‘wijs’ zijn. Besef alsjeblieft dat kinderen ontzettend wijze zielen zijn die nog lang niet zo geconditioneerd zijn dan wij. Zij staan open, eerlijk en puur in de wereld, met zichzelf en met elkaar. Leer daarvan.

❤️3 Zeg “dankjewel” tegen kinderen wanneer ze iets voor jou of anderen doen.
Benoem de dingen die je bewondert in je kind, ben daar dankbaar voor en spreek het uit.

❤️4 Geef het openlijk aan hen toe wanneer je een fout hebt gemaakt.
Denk niet, och nou….dat is al zolang geleden. Ook met terugwerkende kracht helpt het om terug te komen op dingen die je ooit ‘fout’ hebt gezien. Je neemt hiermee nogmaals de verantwoordelijkheid en heelt de herinnering bij het kind.

❤️5 Luister naar kinderen, zonder meteen te reageren. 
Leer echt te luisteren naar hun verhaal. En ja, het kan zijn dat je jezelf aangesproken voelt. Besef dan dat dit van jou is. Hier heeft het kind geen weet van.
Leer te luisteren zonder oordeel, zonder goed of fout en zonder jouw verhaal.
Leer te luisteren zonder het te moeten oplossen.

❤️6 Zorg dat je grenzen stelt aan onacceptabel gedrag.
Grenzen zijn belangrijk voor kinderen, zonder ons voorbeeld zullen zij geen grenzen leren stellen.
Zorg er uiteraard wel voor dat deze grenzen gesteld worden vanuit liefde en nooit vanuit angst of wantrouwen.
Belangrijk hierbij is ook dat het JOUW grenzen zijn en niet de grenzen van jouw ouders. Kinderen zijn namelijk nogal gevoelig of het echt jouw woorden zijn. Dus wees bewust.

❤️7 Geef het goede voorbeeld. 
Vraag, verlang of verwacht geen dingen van je kind die je zelf niet opvolgt. Wees altijd het voorbeeld, wees de ouder die jij als kind nodig had en de persoon die jij graag wilt dat jouw kind zal worden.

❤️8 Leer en oefen empathie, vriendelijkheid en liefde.
Verplaats je regelmatig in zijn schoenen en voel eens hoe dat voelt.
Dat maakt dat je vriendelijker en met liefde kunt reageren.
Het kan zijn dat je zijn situatie niet begrijpt, maar het onderliggende gevoel wel.
Mijn dochter zei me eens: “mam, kun je je alsjeblieft een keer in mij verplaatsen? Ik ben nog nooit volwassen geweest, jij wel een kind” ☺️.

❤️9 Leg uit dat acties (goed of slecht) consequenties hebben.
Wees je ook hier ten eerste weer bewust dat jouw acties (goed of slecht) ook consequenties hebben. 

❤️10 Geniet van kinderen.
Kijk naar ze, leer van ze en omarm hun puurheid.
Weet…ook jij bent kind geweest.

En als je je kind niet begrijpt, begin dan met het begrijpen van het kind in jezelf en ook het onderliggende gevoel. Ik weet (bijna) zeker dat je de emoties van je kind ook herkent bij jezelf.
.
Laat me nogmaals herhalen, deze punten zijn op geen enkele manier bedoeld om te oordelen over jouw vaardigheden of om jouw rol als ouder in twijfel te trekken. 
.
Ik hoop dat je de tips leuk en nuttig vindt.
Als je dat doet, deel het dan met andere collega ouders in je netwerk en help ze herinneren dat we allemaal lerende zijn. 🙏
.
Fijne dag lieve mensen.
.
Liefs Rian 🥰
.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.