Wat de jeugd van tegenwoordig voor ons in petto heeft…

We willen onze kinderen van alles meegeven en soms is dat alleen zodat je zelf trots kunt zijn op je kind of dat een ander trots is op zo’n welopgevoed kind. En dat maakt ons ego trots, althans bij mij.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je gewoon niet beter weet, we doen ontzettend veel dingen onbewust. Het gaat daarom ook zeker niet om verwijten, wij hebben namelijk voorbeelden gezien die we klakkeloos hebben overgenomen.

Want zoals ik al eerder schreef in het blog IK KAP ERMEE, hebben sommige mensen hun halve leven nodig om hun eigen opvoeding te boven te komen en gaan er jaren van therapieën en workshops aan vooraf voordat ze de neurotische beknelling uit hun eigen jeugd enigszins te boven zijn en kunnen genieten van het leven.

.

Laat los laat los die opvoeding, je maakt er zoveel mee kapot en het huidige plezier en geluk van het kind wordt daar ook nog eens mee verstoord.

Als je nu denkt dat je gewoon heerlijk relaxt achterover kunt leunen als je kinderen hebt, nou nee….dat bedoel ik er natuurlijk ook niet mee. Maar het is veel handiger als we wat soepeler worden en ons ook eens kunnen verplaatsen in het kind.

.

 • Want het is niet zozeer dat wij opvoeden moeilijk vinden, vaak is het dat wij moeite hebben met de manier waarop wij zelf zijn opgevoed.
 • Het is ook niet de jeugd van tegenwoordig die problemen heeft, het is onze eigen jeugd (van vroeger) die ons de das omdoet.
 • Het is niet zozeer dat die jeugd van tegenwoordig geen respect voor ons heeft, ze laten zien dat wij geen respect voor onze eigen mening hebben.
 • Het is ook niet zo dat die jeugd van tegenwoordig niet luistert, ze maken duidelijk dat wij vaak last hebben dat wij alleen maar hebben moeten luisteren naar anderen en daardoor zijn vergeten naar onze eigen innerlijke stem te luisteren.
 • Het is ook heus niet altijd het geval dat die jeugd van tegenwoordig brutaal is, het kan je juist duidelijk maken wat voor lef dat je kind heeft om de waarheid uit te spreken, wat wij misschien nooit hebben gemogen.
 • Het is ook niet het probleem dat die jeugd van tegenwoordig hun mond opentrekt (tegen wie dan ook), het probleem waar wij tegenaan lopen is dat wij vroeger onze mond dicht moesten houden.

.

Weet dat kinderen extreem dingen in de spiegel zetten.

Want precies zoals vroeger werd gezegd: “wie niet horen wil zal voelen”. Dit klinkt nogal cru en dat bedoel ik natuurlijk niet zo. Ik bedoel hier juist mee te zeggen dat als wij (de signalen van) ons kind niet ‘verstaan’, dat ons kind dan bereid is om het extreem uit te vergroten zodat wij het gaan voelen.

Want zeg nu eerlijk…we kunnen onze ogen sluiten voor dingen die we niet willen zien, we kunnen onze oren dichthouden voor dingen we niet willen horen, maar we kunnen nooit ons hart afsluiten voor dingen die we niet willen voelen.

.

Dus lieve mensen, voordat we het kind gaan opvoeden, begeleiden en allerlei regeltjes en normen opleggen, zou het dan eerst misschien zinvol zijn om eens te onderzoeken wat ons is opgelegd en waar wij aan moesten voldoen?

.

 • Wat is jou aangeleerd of misschien juist afgeleerd?
 • Wat moest jij doen voordat je gerespecteerd en geaccepteerd werd?
 • In wat voor bochten heb jij je moeten wringen om aan de buitenwereld te voldoen?
 • Hoe was dat voor jou?

.

Weet dat juist daar de eerste signalen van voorwaardelijke liefde zijn ontstaan.

Trouwens….liefde met voorwaarden is geen liefde. Onvoorwaardelijke liefde is altijd zonder voorwaarden want Liefde kent namelijk geen voorwaarden.

Het draait hierbij ook nooit om verwijten naar jouw opvoeding of jouw ouders. Ook zij hebben hun voorbeelden gehad en doorgegeven en wisten niet beter. Precies zoals wij.

.

Dus nogmaals lieve mensen, die jeugd van tegenwoordig wil ons leven helemaal niet verzieken, de sfeer in huis bederven, straf krijgen, therapieën volgen, medicijnen slikken of nog erger…uit huis geplaatst worden. Daar zijn ze helemaal niet bij gebaat. Dat is hun doel helemaal niet.

.

Wat die jeugd van tegenwoordig voor ons in petto heeft is:

 • Dat wij als volwassenen leren om voor onszelf op te komen.
 • Dat wij onze eigen waarheid durven te leven en naar buiten durven brengen.
 • Dat wij respect hebben voor ons eigen leven en dat van een ander.
 • Dat wij leren luisteren naar ons innerlijk gevoel en daarnaar te handelen.
 • Dat wij blijven ontwikkelen en emotioneel groeien.
 • Dat wij onvoorwaardelijk van onszelf en van hen kunnen houden.

.

Kun je nagaan wat voor voorbeeld we dan voor hen zijn, wat ze dan overigens alleen maar na hoeven te doen.

Dus zolang wij daarin nog iets te leren hebben, zal ons kind ons hierbij helpen, in de bres springen en genadeloos eerlijk zijn. Dat is pas onvoorwaardelijke liefde in de allerpuurste vorm.

.

Het is de kunst om hun signalen, emoties en woorden te vertalen naar datgene waar ze voor bedoeld zijn.
Heb jij hulp hierbij nodig? Lees dan vooral verder op mijn site of neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. En mocht je er klaar voor zijn…..ik wandel graag even mee op je pad en vertaal met alle liefde wat jouw kind jou duidelijk wil maken.

.

.

Liefs Rian 

.

.

Relevante blogs:

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Waarom ontwikkeling zo belangrijk is

.

 Welke rol heeft jouw kind

.

 Wat de jeugd voor ons in petto heeft

.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook.

.

Terug naar HOME.

.

.