Laat ze worstelen. Misschien iets langer dan comfortabel voelt…

Toen mijn dochter twee jaar was wilde ze op de bank zitten. Ze was nog te klein om er zelf op te klimmen en ik zag haar heen en weer wiebelen. Met haar ene beentje op de bank, terwijl ze het andere beentje er niet bijkreeg.

Ik wilde haar een ‘kontje’ geven. Nou..als blikken konden doden….😲

Elke keer als ik haar ergens mee wilde helpen, stribbelde zij tegen. Ze had nog niet genoeg woorden om kenbaar te maken dat ze dus duidelijk niet geholpen wilde worden. Maar ik begreep de boodschap.

Op een of andere manier had zij die struggeling nodig. Alles wilde ze zelluf doen, zelfs als ze vier keer van de bank afviel. Pfff….dat vergt wat van je als ouder.

De vijfde keer lukte het haar om eindelijk die berg (lees: bank) te beklimmen. 
En daar zat ze dan met haar duimpje in haar mond…vol trots naar me te kijken, alsof ze me wilde zeggen: “zie je wel dat ik het kan”.🥰
.
Inmiddels is ze 21 en die houding heeft ze nog steeds. Als ze ergens mee worstelt wil ik haar weer helpen (ik ben nu eenmaal hardleers). Tevergeefs. Want zo eigenwijs als ze was als klein kind, zo is ze nog.

En als ik dan zeg: “Ik wil je gewoon helpen meid”. Dan zegt ze: “Daar heb ik niet om gevraagd”.

Herken je dat?

Je wordt als ouder ontzettend getriggerd op je geduld en je vertrouwen en ik weet (uit ervaring) dat we heel veel uit handen willen nemen van onze kinderen. Niet alleen bij onze kinderen trouwens, ook bij anderen.

Het is ook vaak moeilijk om hun struggelingen te zien. Hetzij met vriendjes, hetzij op school, met huiswerk, met keuzes maken of iets anders.

Maar soms hè, soms is die worsteling nodig. En soms is de boosheid (als het niet meteen lukt) ook nodig. Zodat de energie weer kan stromen en ze zich nog sterker voelen om door te zetten.

Dus nogmaals lieve mensen, laat ze worstelen. Misschien iets langer dan comfortabel voelt.

Als we niet alles van ze overnemen, dan leren we ze dat uitdagingen overwinnen belangrijker is dan talent.

We leren ze doorzettingsvermogen en we leren ze tegenslag.

En daar hebben ze ons vertrouwen voor nodig. 
🙏
.
Liefs Rian ❣

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.