Meer dan woorden

“Ik hou van jou”, dat is niet wat ik van je wil horen.
Het is niet zo dat ik niet wil dat je het zegt, maar je moest eens weten hoe gemakkelijk het zou zijn om me te laten zien hoe je je voelt. Dan zou je niet hoeven zeggen dat je van me houdt, omdat ik het dan al lang weet.

Dit is een vertaald stukje uit het liedje van Extreme – More Than Words.

.

Woorden…tja…het zijn eigenlijk gewoon 26 letters die, gemixt door elkaar, woorden vormen.

En juist die woorden die raken ons en maken soms meer kapot dan ons lief is. Woorden zijn ontzettend krachtig en je kunt er veel mee doen. Je kunt er dus iemand door laten lachen, laten huilen, krachtig laten voelen maar ook iemand neerhalen. Maar woorden alleen kunnen ons niet raken, het is vaak het onderliggende gevoel van die woorden.

In mijn werk zijn juist de woorden heel belangrijk. Met die woorden ga ik ‘spelen’ om een zo duidelijk mogelijke vertaling over te brengen en de ouders uit te nodigen hun hart te openen voor de liefdevolle boodschap van hun kind. Op zulke momenten ben ik elke keer verwonderd hoe sterk woorden kunnen zijn en hoe ze binnenkomen, recht in het hart.

Dit filmpje laat ook duidelijk zien wat woorden doen. Met eigenlijk dezelfde boodschap, alleen iets anders opgeschreven.

.

En kijk eens wat de woorden op dit waarschuwingsbord doen.

Bizar eigenlijk hè, als je zoiets leest ga je automatisch langzamer rijden. De boodschap in deze woorden is dan ook zo gevoelig.

.

Onuitgesproken woorden?

Onuitgesproken woorden zijn net zo krachtig, want je kunt niet niet communiceren. Dus zelfs voor de mensen die niet zo’n praters zijn, geloof me, zij zeggen vaak meer dan duizend woorden.

Ik vind het zelfs mooi als mensen tegen me zeggen: “ja maar hij is niet zo’n prater”. Want juist de mensen die niet echt praters zijn kunnen de juiste woorden niet vinden om hun gevoel te omschrijven. En laten we eerlijk wezen, de meeste gevoelens hoeven we niet eens onder woorden te brengen toch. Deze mensen zijn (in tegenstelling tot je wellicht denkt) de gevoeligste. Juist diegenen met weinig woorden zijn ook vaak extreem goed in luisteren en nemen het allemaal in zich op.

.

Jouw woorden komen niet over zonder dat het onderliggende gevoel vertolkt wordt.

Kun je tegen iemand zeggen: “Ik hou van jou” zonder dat je het meent? En ja natuurlijk kun je dat zeggen, maar komt het over? En wat als je JA zegt terwijl je NEE bedoelt? Ik merk het altijd als iemand iets zegt wat niet klopt bij het gevoel.

Idem dito met grapjes. Ook zo’n dingetje. Er zijn mensen die grapjes kunnen maken over iedereen en dan wordt er ook nog om gelachen. Terwijl andere mensen een grapje maken en dat komt dan niet over of vinden we diegene sarcastisch. Zo vind ik Ali B daar zo’n mooi voorbeeld van. Wat die man allemaal kan zeggen, echt niet normaal. Dat accepteren we niet zomaar van iedereen. En niemand die hem ooit iets kwalijk neemt, zijn intenties zijn namelijk altijd goed, zoiets voel je gewoon.

.

Over intenties gesproken.

Wat denk je wat jouw intenties doen? Met welke intentie spreek jij jouw woorden uit?
Als je bewust wordt van jouw bedoelingen dan kom je ontzettend veel te weten over jezelf. Dan kun je jezelf afvragen, waarom zeg ik dit eigenlijk of waarom op deze manier?

Ik merk het ook wel eens bij mezelf hoor, dat ik op een bepaalde manier praat en dan totaal niet overkom. Ik ben dan eigenlijk aan het zoeken naar woorden om de ander iets duidelijk te maken. Herken jij dat ook? En weet je wat dan zo frappant is, het komt dan ook echt niet over. De ander kijkt je dan wat wazig aan alsof ze wil zeggen: “waar heb je het in hemelsnaam over?” In principe praat je dan niet met je hart maar juist met je hoofd, en dat heeft weer een reden. Misschien wil je de ander overtuigen, je gelijk halen, ben je ergens onzeker over, bang om anders afgewezen te worden of niet begrepen te worden.

.

Stiltes opvullen met woorden.

Best grappig eigenlijk als je je daarvan bewust wordt. Test het maar eens uit als je bijvoorbeeld op een verjaardag bent of gewoon met iemand in gezelschap. Kijk dan eens wat er gebeurt als er een stilte valt die langer dan een minuut duurt. Dan is er altijd wel iemand (en misschien ben jij dat) die zich ongemakkelijk voelt en dan zomaar iets gaat uitkramen. Zomaar een gesprek over iets onzinnigs gaat beginnen, puur en alleen om de stilte op te vullen. Zulke gesprekken voelen pas verwarrend.
We doen dat vaak omdat stiltes ons bij ons gevoel brengt, en dat is nu precies wat we willen ontwijken.
Je ziet het ook regelmatg in moeilijke situaties waar iemand iets heftigs heeft meegemaakt. Veel mensen gaan deze personen ontwijken, juist omdat ze niet weten wat ze dan moeten zeggen. En als we niet weten wat we moeten zeggen gaan we voelen….en DAT willen we niet.

.

Sorry.

“Sorry” is ook zo’n woord. Het wordt kleine kinderen al vroeg aangeleerd om ergens sorry voor te zeggen, wat ze vervolgens dan nog braaf doen. En als je ’t mij vraagt hebben ze op jonge leeftijd nog werkelijk geen idee waarvoor ze eigenlijk sorry zeggen. Ze zeggen het maar gewoon maar voelen het niet, ik denk omdat ze zich totaal niet bewust zijn waarvoor ze eigenlijk sorry moeten zeggen. Misschien herken je het bij jezelf, je eigen kinderen of iemand anders in je omgeving die dan zegt: “ja ik zeg toch sorry”. Alsof daarmee alles weer koek en ei is. Sorry is geen toverwoord.

Mijn dochter heeft eens op school tegen iemand sorry moeten zeggen wat ze vervolgens weigerde. Ze zei: “nee…ik neem mijn woorden niet terug en ga geen sorry zeggen als ik het niet meen. En ja, ik vind het vervelend als diegene zich daar rot onder voelt, dat is nooit mijn bedoeling geweest, maar ik zeg geen sorry omdat ik de waarheid spreek”. Ik sloeg stijl achterover en wist niet wat ik hoorde. Ze had zo gelijk!
Wat dit voorbeeld mij duidelijk heeft gemaakt is dat je uiteraard gewoon sorry kunt zeggen met de bedoeling dat je het rot vindt dat de ander zich gekwetst voelt, maar dat je nooit sorry hoeft te zeggen omdat jij jouw waarheid uitspreekt. Jij bent verantwoordelijk voor jouw woorden en de ander is verantwoordelijk over hoe hij het oppakt.

.

Gedachtes zijn ook woorden.

Onze gedachtes zijn ook enorm sterk, zelfs op afstand. Nu hoef je natuurlijk niet extreem gelovig te zijn, want ja…we branden allemaal wel eens een kaarsje voor iemand of zeggen: “in gedachte ben ik bij jou”. Daarmee sturen we dus onze liefdevolle energie naar diegene die dat nodig heeft. Andersom werkt het idem dito.

Ik heb wel eens een behoorlijke discussie met iemand gehad en ben vervolgens boos weggelopen. Bij thuiskomst vertelde ik het aan mijn dochter die me wederom de bekende spiegel voorhield en zei: “ja mam, jij zegt altijd “als het je raakt dan zegt het je iets, dus ja…”. Daar zat ik dan, verbouwereerd op de stoel. Maar ze had weer gelijk (wat ik overigens niet altijd zeg hoor).
Dus ik ga in gedachte ga terug naar die discussie en naar de betreffende persoon, ik omarm mezelf en mijn emoties van die situatie en dat doe ik ook bij de ander. Dan zeg ik nog even in mezelf: “het is allemaal oké”.

En geloof het of niet, toen piepte mijn telefoon. Ik keek op het scherm en het was een whatsapp bericht van diegene. In het bericht stond: “Rian, ik bedoelde het vanmiddag niet verkeerd hè”.

Zie je nu hoe krachtig je gedachtes zijn.

.

En waarom gebruik ik nu deze woorden in dit blog?

Doe ik dat om jullie te overtuigen of om jullie te inspireren bewust te worden van jullie woorden, gedachtes en jullie gevoel? Dat mag je lekker zelf invullen, ik weet het antwoord namelijk al.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
.