.
Ben je boos? Pluk een roos. Zet hem op je hoed, dan ben je morgen weer goed.
Helpt het niet? Blijf je kwaad? Dan volgt nu een betere raad:
Ben je boos? Pak een doos en geef hem een schop of verscheur hem: Dat lucht op!
Uit: ‘Binnenste buiten’, 1986.
Schrijver: Bas Rompa
.
Ik vertaal al meteen de eerste zin: ‘dan ben je morgen weer goed’. Dit impliceert voor mij de boodschap dat boos niet goed zou zijn.
Ik vertaal dan ook maar meteen de laatste zin: ‘Pak een doos en geef hem een schop of verscheur hem: Dat lucht op!’.
Wat een opluchting als we inderdaad zo met deze emotie om kunnen gaan hè. Gewoon als iets wat ontladen mag worden, zonder daar een ander mee te beschadigen uiteraard.
.
Waar ik ook achter ben gekomen:
Alles wat teveel in je lichaam zit en/of alles wat we onderdrukken, dat wil er weer uit. Echt niet normaal hoe perfect ons lichaam werkt.
.
Simpel gezegd:
- Als we drinken moeten we plassen.
- Als we eten moeten we poepen.
- Als we zenuwachtig zijn gaan we zweten.
- Als we blij zijn gaan we lachen.
- Als we verdrietig zijn gaan we huilen.
.
En ook….
Kijk eens goed naar een batterij. Deze heeft een plusje en een minnetje. We hebben het dus allebei nodig voor de energie.
.
Waarom vinden we boosheid dan zo vervelend?
.
Als we verdriet toe kunnen laten, verliefdheid, liefde, vreugde, blijdschap en al het andere…..hoe komt het dan dat de emotie boosheid zo beladen is?
.
Lees Meer.
Dit komt vaak omdat de emotie boosheid als negatief bestempeld is (geweest). Je kunt jezelf afvragen hoe er vroeger met jouw boosheid werd omgegaan.
- Mocht deze er zijn?
- Hoe werd daarmee omgegaan en wat waren de consequenties?
- Hoe heb jij als kind gezien dat volwassenen met boosheid omgingen? Ook daarin zitten voorbeelden die wij hebben meegenomen, opgeslagen in ons onbewuste en wederom doorgeven aan onze kinderen.
- Wat heb jij in je leven gedaan om boosheid bij jezelf en bij de ander te voorkomen? Wat heb je daarvoor moeten inleveren?
.
Ergens ligt er dus een negatief oordeel op deze emotie. Doodzonde als je ’t mij vraagt.
.
Afijn….de reden waarom we dus vaak last hebben van onze emoties is omdat we ze niet volledig omarmen, durven leven en accepteren. En alles wat we wegdrukken blijft terugkomen. Vergelijk het maar met een bal die je onder water probeert te houden. En maar wegdrukken en wegdrukken. Het kost je zoveel energie en uiteindelijk plopt die bal toch weer omhoog.
En wat ook is….als jij je emotie niet leeft en accepteert, dan gaat je kind (of iemand anders die je lief hebt) dat voor je doen. Hij springt dan namelijk in de bres voor jou. Kinderen voelen en zien namelijk alles van ons, ook datgene wat wij (vaak onbewust) onderdrukken. Dus heb jij een boos kind thuis zitten? Weet dan dat je een cadeautje mag uitpakken. Want als jouw kind jou zijn boosheid laat zien en het raakt je, dan mag je ervan uitgaan dat het je iets belangrijks wil ‘vertellen’.
.
.
Wat jouw kind ook weet is dat alle emoties die we onderdrukken zich op gaan stapelen in het lichaam en beginnen daar te etteren en dit kan een hoop lichamelijke aandoeningen veroorzaken.
.
Wat zijn nu eigenlijk emoties?
.
- Emoties zijn als het ware de spreekbuis van onze ziel.
- Emoties zijn antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze stelde. En voor de antwoorden gaan we altijd terug naar de basis.
- Om een emotie te voelen heb je een verhaal nodig. Emoties, gedachten en lichaam werken namelijk altijd samen.
- Iedereen voelt iets anders, dus het zegt iets over jou.
- Emoties veranderen ook continu, het woord emotie betekent ook letterlijk beweging.
.
Wat doen ze en waar dienen ze voor?
.
- Verdriet en boosheid zijn balansherstellend, ons lichaam is echt een super systeem, dus interessant om dat serieus te nemen.
- Verdriet wijst altijd op proberen vast te houden, huilen daarentegen is een teken van loslaten.
- Boosheid haalt dan weer je kracht terug naar jezelf. Daarom is het juist zo’n zonde als een ander jouw boosheid oplost of ervoor zorgt dat je niet boos mag worden.
- Jouw boosheid is ook zeker jouw kracht en jouw doorzettingsvermogen.
.
Soms moeten we dan ook die emotie gewoon even voelen, om er achter te komen hoe sterk dat we zijn of om juist een bepaalde beslissing te durven nemen. We zijn niet bang voor onze zwakte, we zijn bang voor onze kracht.
.
.
Kun je nagaan als je boosheid onderdrukt of niet toelaat (bij jezelf of bij iemand anders), wat onderdruk je dan?
.
- Je gedrevenheid, je kracht, je vastberadenheid, je geaardheid, je stimulans, je ijverigheid en je eigen wijsheid.
- Dan ontneem je jezelf de kans om echt moedig, dapper en sterk te zijn.
- Dan weet je nooit hoe tegendraads, fanatiek en machtig je kunt zijn en welke invloed je hebt.
.
Want weet….als er spanning en onaangename gevoelens vrijkomen, komt er ook veel nieuwe informatie vrij. Die wil je jezelf en de ander niet ontnemen toch?
.
Wat gebeurt er als we het onderdrukken:
.
- Het onderdrukken maakt ons ziek, en het agressief of destructief uitdrukken van boosheid maakt de buitenwereld ziek. Dat willen we ook niet toch?
- Wraak bijvoorbeeld is destructief voor jezelf EN voor de ander. Het is net als klaarkomen, het is drie minuten leuk maar daarna niet meer.
- Met gelijke munt terugbetalen moet je ook niet willen. Kun je nagaan hoe dat balletje dan blijft rollen.
- Weerstand in je emoties of systeem vreet ons leeg en kosten bergen energie, tijd en aandacht.
- Ik vergelijk het ooit met een tuinslang waar een knoop inzit. Dan stroomt het water ook niet goed.
.
Wat werkt dan wel?
.
Is je kind boos en raakt het jou?
- Natuurlijk kan je kind zelf ook ergens mee stoeien, maar mocht dat niet spelen en het is zonder reden ‘boos’, dan zegt het je iets.
- Dus alsjeblieft, je hebt een cadeautje in huis. Je mag hier vanaf nu anders naar gaan kijken als zijnde….”ik ben dit ook”. Daarmee heb je direct invloed. In de eerste instantie op jouw gevoel en geloof me…dat heeft weer direct resultaat op het gevoel en uiting van je kind.
- Een boos kind kan overigens ook verdrietig zijn hè. Je kunt het bij jezelf ook checken, misschien denk je dat je boos bent, machteloos of iets anders, terwijl je diep van binnen alleen maar even verdrietig voelt.
- Besef dat datgene wat je ziet, wat je voelt en wat waarheid is, totaal drie verschillende dingen zijn. Je kind doet of zegt iets (waarneembaar), jij voelt daar iets bij en vervolgens maak je daar een verhaal van (dit is dan overigens jouw persoonlijke verhaal). Vanuit dat verhaal reageren we vaak. Even tot 10 tellen helpt dan om het bij de feiten te kunnen houden.
- Vraag of je iets kan doen. Soms wil het kind alleen maar even boos zijn. Vaak zijn we geneigd het op te willen lossen voor het kind. Maar laat de emotie maar even voor wat het is (die van jou en van je kind), het mag er gewoon zijn.
- Ben eerlijk tegen je kind en zeg dat jij dat gevoel ook niet altijd prettig vindt. Kinderen hebben namelijk niets aan onze goedbedoelde volwassen adviezen. verplaats je eerst maar eens in het kind. Jij bent namelijk ook kind geweest, jouw kind nog nooit een volwassene.
- Loopt het uit de hand en heeft de situatie meer nodig dan ‘even’ rust? Zoek dan samen een manier om op een gezonde manier dit te kunnen ontladen. Sporten, hardlopen, een boksbal, met een stok tegen een boom aanslaan of wat dan ook.
- Maak het niet zwaarder dan het is….lach er daarna samen om en sluit het gezellig af.
.
Voel jij je boos?
- Omarm het boze kind in jezelf wat er toen niet heeft mogen zijn. Want als je dit wegdrukt dan wijs je jezelf (en daarmee ook je kind) af.
- Besef dat emotie gewoon energie is. Het helpt om het ‘even’ geen andere naam te noemen.
- Je bent niet boos, je voelt je boos. Dat zijn twee verschillende dingen. Als je tegen jezelf zegt dat je je nu even zo voelt, dat voelt direct minder zwaar.
- Durf te voelen en te aanschouwen. Je kunt het waarnemen als toeschouwer, observator. In de derde positie kijk je als het ware toe.
- Je bent een verantwoordelijke volwassene die echt de boel niet kort en klein gaat slaan.
- Besef, wat is het ergste wat er kan gebeuren als je je niet hoeft te verzetten tegen dit gevoel? Acceptatie voor dit gevoel lucht al ontzettend op. Want zonder verzet kun je er gewoon mee zijn.
- Je hebt dit gevoel ooit eerder ervaren en toen kon je het ook aan. Alleen wist je als kind niet beter dan het weg te drukken.
.
Wat levert deze nieuwe kijk je op?
.
- Je voelt je relaxter, de energie stroomt weer.
- Je wordt zachter naar jezelf, naar de ander en naar de emotie.
- Je komt tot de ontdekking dat er een enorme krachtbron in je huist.
- Je zult merken dat je ‘boosheid’ steeds minder gespiegeld krijgt vanuit de buitenwereld. Heel leuk om dat op te merken.
- Als het gezien, gehoord en gevoeld is dan lost het beetje bij beetje op.
.
Nog 4 tips:
- Doe het stap voor stap. Oude patronen zijn niet binnen één dag zichtbaar en opgelost.
- Houd vol. Je kunt ook niet één keer naar de sportschool gaan en verwachten dat je afgevallen bent, fitter en slanker bent geworden.
- Onderzoek, experimenteer en test het uit.
- Neem een voorbeeld aan je kind en kijk af hoe hij alles stap voor stap doet, vol blijft houden, op onderzoek uitgaat en experimenteert en uittest.
.
.
Ik zou zeggen: “plug in lieve mensen, transformeer je boosheid naar kracht, lef en doorzettingsvermogen”. Je hebt werkelijk geen idee hoe je energie daarna weer gaat stromen.
.
Liefs Rian
.
.
Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
.
Terug naar HOME.
.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer