Waarom ont-wikkeling zo belangrijk is

Je bent klein, kwetsbaar, raakbaar, puur en vol liefde geboren en gaandeweg de jaren zijn wij ingewikkeld met bepaalde patronen en overtuigingen. Niet alleen jij maar 95% van de mensen. Daar is overigens niet altijd iets mis mee want sommige wikkels (beschermingsmechanismen) helpen je ook. Maar wat als ze je gaan benauwen, als je niet meer weet wat je wilt, wat je voelt, hoe je naar je hart kan luisteren, als je metaal en emotioneel vastloopt of bepaalde druk voelt? Dan heb je meteen noodzaak om te ont-wikkelen. Dan zit je namelijk in een fase (die je letterlijk voelt) die je bewust maakt van je belemmeringen en je wikkels.

.

Ze zeggen wel eens: “ja, het leven is soms best ingewikkeld”.

Zal ik eens wat zeggen? Het leven is niet ingewikkeld, wij zijn ingewikkeld. En dan bedoel ik ingewikkeld niet als moeilijk maar juist letterlijk ingewikkeld. Wij hebben wikkels om ons heen gedraaid (of laten draaien) waardoor we vastlopen en geen bewegingsruimte meer hebben. Daarom is ont-wikkeling de beste stap. Je letterlijk ontdoen van de wikkels die je al die tijd belemmerd hebben.

.

Om een voorbeeld te noemen:

Waarschijnlijk herken je het wel als je bijvoorbeeld ‘Ja’ op iets zegt terwijl je diep van binnen “Nee’ had willen zeggen. Je hebt daar een overtuiging op dat je dan niet lief, leuk en aardig gevonden wordt, de ander je af zal wijzen of een emotie omhoog komt die niet zo prettig is. DAN heb je meteen je wikkel te pakken. Want die wikkel maakt jouw bewust van een heel oud (kind)patroon welke je direct confronteert met het kind in jezelf. Want het kind in jou heeft namelijk geleerd om lief, leuk en aardig te zijn. Daarmee werden we gezien door onze ouders en werd er van ons gehouden (wat overigens de basis is). Je hebt misschien geleerd als kind om bepaalde emoties te onderdrukken omdat je anders afgewezen zou worden. Dat is het pijnlijkste wat een kind kan meemaken. Dus als je je eigen patroon hierin ontdekt dan zul je merken dat je vaak vanuit een pijnlijk stuk reageert en onbewust je eigen kind (ook) oplegt.

.

De allereerste wikkels ontstaan dus vroeg in onze jeugd.

Dat is overigens meteen de reden waarom wij vastlopen met onszelf en onze kinderen. Kinderen hebben namelijk nog heel weinig wikkels om zich heen, waardoor zij puurder in het leven staan, weinig belemmeringen ervaren, eerlijker zijn, meer lef hebben, gevoeliger en authentieker zijn. Als wij dus geconfronteerd worden met die puurheid van een kind, worden wij meteen met onze neus op de feiten gedrukt dat we dat moeilijk vinden om aan te zien en willen we (vaak) ons kind ook inwikkelen. Dat gebeurt (totaal onbewust) doordat wij gaan opvoeden met de woorden: “dat kun je niet maken, dat mag je niet zeggen, dat vind mama niet fijn, dat is niet netjes, je moet luisteren, denken aan de ander, aanpassen bla bla bla”.

.

Ik zal de laatste zijn die daar een oordeel op heeft, ik heb dat ook allemaal gezegd en gedaan. Maar ik kwam tot de ontdekking dat ik daarmee mijn kinderen (precies zoals ik) ging inwikkelen naar de normen en waarden van een ander en daardoor het risico nam dat ze (net als ik) zichzelf gingen verliezen. En dat niet alleen, ik gebruikte ook mijn macht hiervoor, wat me overigens bergen energie heeft gekost.

Gelukkig hebben mijn kinderen zich heel weinig aangetrokken van deze vastgeroeste wikkels en gaven ze me allerlei signalen dat ik eerst mijn eigen wikkels onder de loep mocht nemen. Kanttekening: daar waar volwassenen woorden gebruiken, zetten kinderen hun gedrag, spel of emoties in om ons dingen duidelijk te maken. Soms zelfs ook fysieke klachten.

.

Dus heb jij een kind die zich niet laat inwikkelen en met zijn gedrag extreme signalen afgeeft?

Weet dan dat je een cadeautje in huis hebt wat je uit mag pakken. Als je hier anders naar kunt kijken, dan zul je merken dat juist dit kind jou bewust maakt van jouw wikkels en belemmeringen. Dit kind moet deze signalen extreem laten zien. Waarom? Omdat wij het anders niet begrijpen. Een kind die namelijk kleine signalen afgeeft, daar lopen wij gemakkelijker aan voorbij.

.

Dit gegeven maakt meteen duidelijk dat we juist in deze tijd zoveel te maken hebben met kinderen die extreem gedrag vertonen, verslavingen, depressies, labels en schoolleerproblemen. Deze (nieuwetijds) kinderen gaan letterlijk zorgen voor een nieuwe tijd.

.

Wat dit blog ook duidelijk maakt is dat er ontzettend veel volwassenen vastlopen met het leven. Je zou bijna zeggen: “we hebben alles wat ons hartje begeert en toch zijn we niet happy”. Weet je wat ik denk? We hebben alles wat ons hoofd begeert en DAT maakt ons niet happy.

.

It’s up to you:

Als je je niet wilt ont-wikkelen, kan niemand je helpen.

Als je vastbesloten bent verder te groeien, kan niemand je stoppen.

.

Als je het mij vraagt…..Laten we alsjeblieft alle opvoed- en pedagogische boeken in de sloot gooien en gewoon gaan luisteren naar ons hart.

.


.

Een VERTALINGSTRAJECT laat duidelijk zien wat jouw kind voor jou in petto heeft. Een cadeautje voor jezelf EN je kind. Want alles waar je je bewust van wordt kan het kind loslaten.

.

Wellicht is DIT BLOG ook interessant voor je.

.

Wil jij ook anders leren kijken naar je kind? Heb je ook het idee dat al die pedagogische tips en goedbedoelde adviezen niet (meer) werken of de kern niet raken?

Doe dan mee met mijn online training Anders Leren Kijken naar je Kind of Stop met opvoeden.

.

.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

Af en toe een inspirerende blog over kinderen of over (niet) opvoeden in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit artikel interessant voor andere ouders in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook.

.