Het nut wat niksen heet

.

Niksen kwam vroeger niet in mijn woordenboek voor. Het is mij aangeleerd om niet te niksen. Mijn vader zei vroeger: “het maakt me niet uit wat je gaat doen, maar je gaat hier niet zitten niksen”. Herkenbaar?

.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook wel begreep hoor. Mijn ouders maakten lange dagen en onregelmatige uren, best confronterend als je dan vier pubers thuis hebt zitten die op de bank liggen te hangen en te niksen.

Dus ja…dan maar niet niksen.

.

Het is daarom nu best confronterend om pubers in huis te hebben die het tegenovergestelde doen dan wat ik deed. Zij komen thuis uit school en gaan op de bank hangen. Hier hebben ze wel allebei een baantje hoor, maar ik zie ze toch regelmatig gewoon chillen.

.

Op zulke momenten hoor ik weer zo’n intern stemmetje: “we gaan hier niet zitten lamballen”. Maar diep van binnen ben ik gewoon jaloers.

.

Want als je nagaat dat ik – zelfs op volwassen leeftijd – mezelf schuldig voelde als ik gewoon even niks deed of op klaarlichte dag met een boek op de bank of in de tuin zat. En als mijn partner thuis kwam dan voelde ik me betrapt en zei dan: “ik ben net klaar”. Zo typisch en zo raar dat het dan lijkt alsof je je moet verontschuldigen.

.

Dus van die kant bekeken heb ik er ook wel last van gehad dat ik niet kon niksen.

.
Lees Meer