Patronen doorbreken

Elk belemmerend patroon wat jij onder de loep neemt hoeft niet meer doorgegeven te worden. En dat is het mooiste cadeautje voor jezelf en je kind.

.

We hebben veel patronen in allerlei vormen en maten. Vaak zijn het hele hardnekkige die je niet meer dienen maar die we vaak totaal onbewust in stand houden. Ik ben er een kei in en gelukkig ook steeds bewuster van.

Zo is het bij mij een patroon (geweest) om de lieve vrede te bewaren, mensen naar de mond te praten, mijn eigen mening in te pakken, mijn gevoel te verbloemen, mijn kwetsbaarheid voor me te houden, altijd lief, leuk en aardig willen zijn, mezelf wegcijferen, veel geven en weinig durven te ontvangen en zo ik kan nog even doorgaan.

Deze patronen heb ik overigens overgenomen of gekopieerd. Geen idee, maar ergens zijn ze ontstaan. Dat is niet voor niets en op zich ook niet vreemd, want patronen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven en het duurt 6 á 7 generaties voordat deze compleet doorbroken zijn.

.

Om heel eerlijk te zijn hebben sommigen mij ook geholpen en ervoor gezorgd dat ik de persoon ben geworden wie ik ben. Maar soms kom je in fase waarin duidelijk wordt dat deze patronen je ook kunnen belemmeren. Je merkt dat doordat je een ontevreden gevoel hebt, dat je soms leegloopt, emotioneel in de knoei komt of mensen met je gaan sollen. En juist DIE fase zorgt er dan voor dat je je patronen onder de loep wilt nemen. En nee….dat is geen gemakkelijke taak, maar wel noodzakelijk voor jezelf. Dat gaat echt stap voor stap en kan behoorlijk angstig voelen. Je kunt dan zelfs het gevoel hebben dat mensen je in de steek gaan laten, wat sommige misschien ook zullen doen. Je weet dan wel precies dat die relatie of vriendschap gebaseerd was op een onzuiver stuk.

.

Daarom zal ik de laatste zijn die zegt dat patronen doorbreken peace of cake is. Want om een patroon te doorbreken dien je je eerst bewust te worden dat je bepaalde patronen hebt. Dus om te worden wie je van nature bent is het doorzien van je patronen ontzettend belangrijk en dat vergt zelfonderzoek, discipline en lef.

Diegene die je daarbij kunnen helpen dat is je kind. Zij zijn nog niet zo geconditioneerd en hun patronen zijn nog niet helemaal verinnerlijkt (althans dat hoop ik). Zij zullen je dan ook wijzen op je helpende en belemmerende patronen.

.

Als je die (vaak subtiele) signalen niet oppikt, dan zal je kind op den duur, door middel van zijn gedrag, dit extreem moeten uitvergroten. De puberteit van je kind kan hier een voorbeeld van zijn. Jouw kind kan het namelijk niet aanzien dat jij je beperkt tot wie je denkt te zijn en wie je ook kunt zijn.

Mijn kinderen hebben mij bewust gemaakt door juist niet altijd de lieve vrede te willen bewaren en gingen ooit extreem de confrontatie aan. Ik vond dat moeilijk om te zien omdat ik dat nooit heb gedurfd. Ook staken zij hun mening niet onder stoelen of banken, hun gevoel werd ongegeneerd blootgelegd, zij vonden zichzelf belangrijk en kinderen zijn natuurlijk een kei in ontvangen.

.

Lieve mensen, Je kunt nooit in één stap alle patronen doorbreken. Stap 1 heb je wel al gezet, je hebt dit bericht namelijk volledig gelezen.

.

Elk belemmerend patroon wat jij onder de loep neemt hoeft niet meer doorgegeven te worden. En dat is het mooiste cadeautje voor jezelf en je kind.

.

Wellicht is DIT BLOG ook interessant voor je.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.