De waarheid achter liegen

.

Als iemand zegt dat hij de waarheid gaat zeggen, nou…dan zet je maar schrap.
Nu is het niet zo dat dit blog per definitie de waarheid is hoor….het is maar net wat jij wilt geloven.

.

Wat is liegen eigenlijk?

Liegen is dus niets anders dat als jij mij iets vertelt, waarvan je zeker weet dat het niet waar is. Liegen is streng verboden in onze Westerse maatschappij. Je mag niet liegen en je voelt dat je stout bent als je het toch doet.

Als ik nu meteen met de deur in huis mag vallen hè, dan zeg eens eerlijk. Heb jij nog nooit tegen je kinderen gezegd dat ze een leugentje om bestwil mogen verzinnen of de waarheid in moesten slikken of verbloemen?

En onder volwassene gesproken.

Wat zeg jij als jouw collega vraagt wat jij aan salaris verdient?
Wat zeg jij tegen je vriendin die een lelijke jurk aan heeft?
Wat zeg jij tegen je schoonouders als het eten niet lekker was?

Zo zie je maar…. Iedereen liegt dus. Wereldwijd. Niemand uitgezonderd. Een menselijke gewoonte en blijkbaar zit het in onze natuur en wat we met regelmaat ook nog eens onbewust doen.

We zijn nu eenmaal van tijd tot tijd bereidwillige deelnemers aan misleiding. Bijvoorbeeld omwille van sociale waardigheid, om naasten niet onnodig te kwetsen, teleur te stellen, ongerust te maken of een andere ‘geldige’ reden.

En toch staan we erop dat iedereen de waarheid moet zeggen, of niet soms?

.

Maar besef jij wel hoeveel wij als volwassene zelf liegen tegen onze kinderen?

Sinterklaas, zwarte Piet, de Kerstman en de Paashaas houden we ‘in leven’ om een leuke traditie in stand te houden, niets mis mee. Smoesjes gebruiken we als we ergens geen zin in hebben. Allemaal vormen van ‘leugentjes’ en jij mag uiteraard zelf bepalen hoe zwaar dit weegt voor jou.

En wat dacht je van al die sprookjes voorlezen, terwijl iedere volwassene weet dat deze niet waar zijn. Waarom doen we dat? Omdat iedereen gek is op sprookjes. Het liefst zouden we toch willen dat het leven één groot sprookje was dat altijd zal eindigen met de woorden: En ze leefden nog lang en gelukkig.

.

Zullen we eens bij het begin beginnen?

Wij zijn op jonge leeftijd al voorgelogen. Kijk DIT FILMPJE maar eens. We hebben alles gedaan wat onze ouders, het schoolsysteem en de maatschappij van ons verwachtte, om er vervolgens achter te komen dat daar helemaal geen geluk in zit. Nu is het niet zo dat ik hier zonder schaamte ga verkondigen dat jouw en mijn ouders leugenaars zijn. Zij hebben ontzettend hun best gedaan om alles wat zij geleerd hebben ook weer door te geven en laten we eerlijk wezen, zij dachten ook dat ze jou de waarheid over het leven zouden leren.

En als ons van alles is wijsgemaakt, geven we dat zonder pardon weer door aan onze kinderen. Iedere ouder en opvoeder legt namelijk aan de kinderen uit hoe het leven werkt. Is het niet in woorden, dan wel in daden.

Met dit in je achterhoofd hoop ik dat je al wat milder wordt naar je kind als die toevallig wèl de waarheid zegt en ziet, want geloof me…dat doen ze echt. Kinderen zijn namelijk geboren om ons de waarheid te laten zien. Alles waarvan wij ooit hebben gedacht dat het waarheid was zullen zij aan het licht brengen.

.

Waar ligt de grens  tussen een leugentje of liegen?

Een leugentje doen we allemaal wel eens als we zeggen dat het goed gaat terwijl we ons diep van binnen waardeloos voelen op dat moment. Ook pakken we de waarheid in als we onszelf of iemand anders in bescherming willen nemen of niet willen kwetsen.

.

Maar waarom liegen we eigenlijk?

Liegen doen we om iets te bereiken wat ons anders niet lukt.
Liegen doen we dus om de waarheid te onderdrukken of te verbloemen.
Liegen doen we uit bescherming voor onszelf èn/of de ander.
Liegen doen we als we ons niet veilig genoeg voelen.
Liegen doen we om de consequenties (straf) te ontlopen
Liegen doen we om niet afgewezen te worden.

.

Wat we (en jij ook dus) feitelijk doen is een soort van kosten-baten-analyse maken, deze op een weegschaal leggen wat het je kost, wat het je oplevert en vervolgens maak je een inschatting van het risico. Aan de hand daarvan maak je een besluit of je ‘de misdaad van het liegen’ begaat of niet.

Als je nu denkt dat je dit niet zo doet, dan ben er maar eens een tijdje bewust van, want dit gebeurt allemaal razendsnel in je onderbewustzijn.

We willen dus iets bereiken met liegen (maakt niet uit wat het is) vanuit onze natuurlijke overlevingsdrang. Maar we willen ook een goed mens zijn vanuit instinct en moraal. Deze twee botsen wel eens met elkaar. Het is dan ook afhankelijk welke waarde we hechten aan het belang van liegen, een leugentje of een smoesje.

.

Leugenaars ontmaskeren

Om leugens te ontmaskeren zijn er sinds 1921 leugendetectors op de markt gekomen die het proces van liegen in jouw lichaam kunnen meten. RTL4 heeft daar ook een programma over gemaakt, De Leugendetective.

En het moet echt niet gekker worden, maar ze hebben tegenwoordig zelfs telefoons met ingebouwde leugendetectors. Als je echtgenoot dan belt dat hij bijvoorbeeld moet overwerken, kun je meteen zien of het waar is of niet. Maar als iemand belt die een leugen echt gelooft, werkt het apparaat niet meer. Voor hem is de leugen een waarheid geworden, of beter gezegd, een witgewassen (goedgekeurde) leugen.

Vraag maar eens aan iemand of hij een pedagogische tik verantwoord vindt en hij antwoordt Ja als hij dat ook daadwerkelijk zo vindt, dan zul je niets te zien krijgen op de grafiek van de leugendetector. Maar als je dit aan mij zou vragen en ik zou ook Ja antwoorden, dan denk ik dat de leugendetector op hol zou slaan.

Vraag je aan een volwassene of Sinterklaas bestaat en hij antwoordt ja, dan zal de leugendetector daar een signaal op aangeven. Vraag je ditzelfde aan een vijfjarig kind die ook met ja beantwoordt, dan zul je niets te zien krijgen.

Dus feitelijk gaat het er niet alleen om wat je voor jezelf goedpraat maar ook nog waar je in gelooft. Want je hebt nog altijd zoiets als, jouw waarheid en die van mij.

.

Maar wat is dan waarheid?

Wat waarheid precies betekent is onderwerp van discussie die ver in de geschiedenis teruggaat, want mijn waarheid is hoogst waarschijnlijk anders dan die van jou. Als je dus echt gelooft dat iets goed of fout is, dan is dat jouw waarheid en lieg je dus niet.

Maar jouw waarheid en mijn waarheid veranderen dus ook naarmate de jaren verstrijken. Want als we dan toch eerlijk willen zijn, mijn waarheid ziet er stukken anders uit dan bijvoorbeeld vijf of tien jaar geleden. Zo geldt dat voor de meeste mensen. Waarheden hebben dus altijd een beperkte geldigheid en worden ook nog eens persoonlijk gecreëerd door ervaringen.

.

Dus ja…..volgens mij zijn leugens en de waarheid altijd in beweging.

.

Misschien verstandig om een beetje mee te bewegen en jouw eigen helpende waarheid te creëren.

.

Als je in de liefdevolle spiegels van kinderen kunt kijken, dan zul je zien dat hun gedrag en communicatie altijd logisch is. De kunst is om dit te vertalen en daar wil ik je graag bij helpen.

.

Neem vrijblijvend CONTACT met me op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen.