5 belangrijke dingen die je als ouder niet over het hoofd wil zien

Veel ouders stoeien met de gevoelens van hun kinderen. Hebben ooit moeite met de driftbuien van hun kind of het niet luisteren. Ook komt het regelmatig voor dat kinderen niet meekunnen op school, achterlopen met bepaalde vakken of helemaal niet naar school willen. En als klap op de vuurpijl lopen er ontzettend veel kinderen vast in hun puberteit en gaan dan de kont tegen de krib zetten. Wat dan?

Kinderen zijn een kei om alles te laten zien waaraan ze worden blootgesteld. De kunst is om goed te kijken.

  • Kinderen laten zien wie jij bent, wie je was als kind en wie je ook kunt zijn.
  • Kinderen laten zien wat je voelt of ooit hebt gevoeld maar hebt onderdrukt.
  • Kinderen laten zien wat jij doet, hebt gedaan of zou mogen doen.

Dus het helpt om een andere bril op te zetten.

.

1.

Heb jij een kind die stoeit met emoties zoals bang, boos en bedroefd? Onderzoek dan eens of jouw boosheid, angst en verdriet er mag zijn. Of jij je de lieve vrede bewaard terwijl je van binnen ontploft. Of jij ergens bang voor bent wat je tegenhoudt? Of ergens stil verdriet verstopt zit. Voel jij je veilig om je emoties de vrije loop te laten, zonder goed of fout? Kun jij je eigen behoeftes (welke onder de emotie zit) kenbaar maken? Want ook jij bent geboren met alleen gevoel wat geuit kon worden via lichaamstaal.

2.

Heb jij een kind met bepaalde driftbuien die overal tegenaan schopt, de hele dag “Nee” roept en niet luistert. Check dan eens bij jezelf welke drift er bij jou verstopt zit of wat jou drijft. Waar zeg jij “ja” terwijl je “nee” wilt zeggen of andersom? In hoeverre luister jij naar het kind, naar jezelf en naar het kind in jezelf? Weet jij jouw eigen grenzen of ga je daarover heen? Ben je van de buitenkant de rustige ouder terwijl er van binnen een orkaan ontploft?

3.

Heb jij een kind die moeite heeft met keuzes maken, die niet weet welke richting ze op wil, misschien denkt in moeilijkheden in plaats van mogelijkheden of lak heeft aan regels. Het helpt als je jezelf belangrijke vragen stelt zoals: Welke keuze maak ik? Welke richting ga ik op en is dat mijn eigen richting? Waar kijk jij naar mogelijkheden in plaats van moeilijkheden? Durf jij nog echt te dromen of heb je het al opgegeven? Aan welke ‘regels’ denk jij nog te moeten voldoen? Helpen ze je of mag jij je eigen regels bepalen?

4.

Heb jij een kind die moeite heeft met school en/of met huiswerk? Vraag jezelf dan eens of of jij moeite hebt met de school van het leven en welk ‘huiswerk’ jij laat verslonzen, met een korreltje zout neemt en misschien niet belangrijk genoeg vindt. Hoe was school vroeger voor jou en wat heb je daar geleerd wat in je volwassen leven helpend of belemmerend is? Ben jij als kind gepest geweest en draag je die ‘pest’ nog bij je. Heeft je kind moeite met taal? Vraag jezelf dan eens af met welke taal jij moeite hebt en welke woorden jij hebt moeten slikken. Heeft je kind moeite met rekenen en cijfers? Onderzoek dan eens waar jij op had willen rekenen en waar cijfer jij jezelf misschien nog weg.

5.

Heb jij een puber in huis die de kont tegen de krib zet, over grenzen gaat, dingen uitprobeert en experimenteert? Kijk dan eens of hier een perspectief inzit wat extreem wordt uitvergroot. Zou je ook wel eens de kont tegen de krib willen zetten en je eigen plan willen trekken of loop jij netjes in de pas? Waar liggen jouw grenzen? Geef jij deze aan? Door wie of wat denk jij dat je wordt tegengehouden? Wat heb jij de laatste tijd voor nieuws uitgeprobeerd?

.

Zie de ontwikkeling van je kind en van jezelf als een experiment.

Een experiment waar je voldoende tijd en rust inlast om te onderzoeken.
Waar je reinheid kunt zien als het afspoelen van onwaarheden die je belemmerd hebben en de emotionele ballast die je mag zuiveren.
De regelmaat is bedoeld om hier regelmatig bij stil te staan.

En oh ja…als we dan toch consequent willen zijn, dan helpt het als je hier niet één, twee of drie keer bewust van bent, maar er consequent aandacht aanbesteedt.

.

En dan zul je, net als ik, op een dag zeggen: “Wauwww….dus dit had mijn kind al die tijd voor mij in petto”.

.

Wil je hier meer van weten? Overweeg dan een VERTALINGSTRAJECT of neem vrijblijvend CONTACT met me op om de mogelijkheden te bespreken. Het is een heel waardevol proces van anders kijken en dat proces ga ik graag met je aan.

.

Liefs Rian

.

Wil je echt weten waarom je kind doet wat ‘ie doet en welke rol jij daarin hebt? Want om de situatie te kunnen veranderen moet je weten wat de oorzaak is. Pas dan is een werkelijke oplossing mogelijk. Ik spreek uit ervaring.

.

.

.

.

.

.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen.

.