Het magische woordje ‘Stel’….

.

Het woordje ‘Stel’ vind ik zo magisch dat ik er een blog aan wijd.

“Hoe kun je nu in godsnaam over één woordje een blog schrijven?” Nou….stel dat dat lukt?

“Maar wat is er dan allemaal te zeggen over dat ene woordje?” Nou…stel dat daar genoeg over te vertellen valt.

“En denk je nu echt dat mensen een blog gaan lezen over dat ene woordje?” Nou…stel dat dat niets uitmaakt.

“Ja, je kunt me nog meer vertellen, maar stel dat dat niet waar is?” Nou…stel dat het wel waar is?

Nu heb ik je al meteen vier voorbeelden gegeven van hoe snel je gedachtes op en neer gaan en hoe snel je kunt omschakelen door jezelf alleen maar te vragen, “ja maar stel….”.

.

De magie van het woordje ‘stel’ drong pas echt tot me door toen iemand eens aan me vroeg: “Wat zou je het liefste willen doen?” Toen zei ik: “Pff…dat weet ik niet”. Waarop de man zei: “En nu stel dat je een antwoord moet geven?” En echt….heel vreemd, toen floepte er een antwoord uit. Dus als het woordje ‘stel’ ervoor kan zorgen dat je dan wel een antwoord hebt op een simpele vraag, dan kunnen we het dus ook inzetten bij andere (levens)vragen, toch?

.

Ik ben lange tijd ontzettend goed geweest om mijn belemmerende gedachtes te geloven en te denken dat iets niet zou lukken of dat ik nog een hele weg te gaan had voordat ik dit of dat kon doen. Echt blij werd ik daar uiteraard niet van. Nu weet ik inmiddels dat we onszelf de put in kunnen praten en denken, dus als dat lukt, dan lukt het andersom toch ook. Stel dat dat waar is? Voelt meteen anders toch?

.

Ik zie je al bijna denken…

Maar zo simpel is dat niet? Nou…stel dat dat wel is? Tjakka….voelt weer anders hè. Oh ja, dit is ook een goeie, “Ja maar hey….dat is toch niet de bedoeling?” Stel dat het wel de bedoeling is? Of deze, “Ja… maar dat kan ik toch niet accepteren?” Stel dat je dat wel lukt, hoe voelt dat? “Ja maar we horen toch dit of dat te doen omdat dat altijd zo gegaan is?” Stel dat het je niet meer helpt en dat je misschien beter iets anders kunt proberen?

.

Ik ben ook een kei geweest (en nog ooit) om de vinger naar de ander te wijzen en de ander verantwoordelijk te houden voor mijn (ooit) vervelende gevoelens. Veranderde er dan iets? Nee, niks, nada, noppes. Nou ja….dat is niet helemaal waar, er veranderde wel degelijk iets, alleen bij mij dan. Mijn frustratie en boosheid kregen hiermee nog meer macht en ik ging me verzetten tegen alles en iedereen. Ik heb zelfs mensen zonder pardon uit mijn leven gezet. Opgeruimd staat netjes! Althans, dat dacht ik. Tot het moment dat er iemand tegen mij zei:

.

“Goh, stel dat jij invloed hebt op zulke situaties, hoe zou dat voelen?”

Ik zei: “Ikke invloed?? Ik heb helemaal geen invloed op die situaties, geloof me, dat heb ik allang geprobeerd”. Toen zei de beste man: “Stel dat je dat wel hebt, door alleen al bepaalde gedachtes onder de loep te nemen en daarmee jezelf? En nu stel dat dit zo krachtig is dat je daarmee een hele situatie kunt veranderen, hoe zou dat zijn?” Lang verhaal kort….hier had ik wel oren naar en het voelde direct alsof ik alles aankon.

Dit was een beetje het begin van mijn proces. De reis van ontwikkeling, gedachtenkracht (is trouwens een heel mooi boek van Marja Ruijterman) en mijn eigen invloed en verantwoordelijkheid. Alleen maar door dat magische woordje….’Stel’.

.

Je kent misschien de quote wel….’diegene die denken dat iets niet gaat lukken en diegene die denken dat het wel gaat lukken, hebben allebei gelijk’. Nu is het aan jou welke het fijnste aanvoelt.

.

Bedoel ik dan te zeggen dat alles zomaar lukt en dat je met een bepaalde mindset alles kunt bereiken?

Nu weet ik wel dat je mind een enorm krachtig wapen is, welke ons kan maken of breken. Dus ja..enerzijds geloof ik daar wel in. Anderzijds weet ik ook als we ergens voor willen gaan, invloed willen uitoefenen of iets willen veranderen dat daar lef en doorzettingsvermogen bij te pas zullen komen. “Niets voor niets” zeiden mijn ouders vroeger altijd. En nu stel dat lef en doorzettingsvermogen al in je zit, hoe voelt dat?

.

Beren op de weg

En nu stel dat er beren op je pad komen en je tegen jezelf zegt: “Het is oké, beren op de weg zijn ervoor om vrienden mee te worden en niet om te verslaan”. Voelt ontspannender toch?

Want ja…we hebben of krijgen allemaal van tijd tot tijd beren op onze weg. Maar ons verzet of gevecht tegen die beren, maakt dat het ons veel energie gaat kosten.

En nu stel dat die beren op je weg er juist voor dienen om bepaalde dingen te overwinnen? Hoe kijk je dan tegen die beren aan?

Stel dat je tegen jezelf zegt: “ja maar…die beren op mijn pad horen daar niet te staan (toch staan ze daar), zijn enorm storend (verzet) dat is onbegonnen werk, veel te veel, kan ik niet, lukt me niet, ben ik nog niet klaar voor” of wat dan ook. Lijkt me een ontzettend zwaar gevoel.

Stel dat je tegen jezelf zegt: “oké, die beren staan er en dat is prima (acceptatie), ik weet dat ze me helpen om verder te komen en dat ik juist daardoor sterker word en meer aankan dan ik dacht”. Hoe voelt dat?

.

Precies zo werkt het ook in je gezin.

Als jij denkt dat jouw kinderen gebaat zijn om jou gek te maken, jouw dag te vergallen of je leven te verzieken, dan zul je dat blijven zien en blijven ervaren.

Je gezin (partner en kinderen) zijn er namelijk nooit bij gebaat om jou gek te maken, je dag te vergallen of je leven te verzieken. Ze zijn er juist voor dat je opgekropte emoties mag toelaten, accepteren en omarmen, zodat je jezelf niet afwijst. Bepaald gedrag is er juist voor bedoeld dat je jezelf leert kennen en accepteren en dat je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, inclusief de moeilijke stukjes die je hierin kunt zien. Daardoor word je wakker en zullen er dingen aan het licht komen die al die tijd in je schaduw hebben gezeten, inclusief al jouw liefde, kracht, potentie, lef en doorzettingsvermogen.

Stel…..? Stel je eens voor dat dit klopt?

.

Dan is de ander niet je probleem, maar juist je oplossing.

We kunnen ons namelijk blijven verzetten tegen alles en iedereen, maar dat kost onnoemelijk veel energie en het levert je vrijwel niets op. Dus als je regelmatig het woordje ‘stel’ gebruikt en je afvraagt waar deze situatie voor dient, wat het wil zeggen, wat je ervan kan/mag leren en welke emotie er vrijgelaten mag worden, dan zul je – net als ik– ervaren dat alles om je heen verandert en hoe groot jouw invloed is.

.

Als je ‘t mij vraagt…het magische woordje ‘stel’ is voor mij een toverwoord geworden.

.

Om magie extra kracht bij te zetten kun je MAGIC hier ook luisteren.

.

Stel dat je hier meer van wilt weten……Overweeg dan eens een VERTALINGSTRAJECT of neem vrijblijvend CONTACT met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Stel dat het een heel waardevol proces is, wat zou je dan doen?

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Stel dat dit blog interessant is voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vooral vrij om het te delen. Stel je eens voor wat voor verschil je hiermee kunt maken.

.