Het is niet altijd rozengeur en maneschijn

.

Heb jij het perfecte leventje en hoef jij nooit te dealen met gedoe? Dan sluit dit blogbericht nu af, pak een fles wijn en ga het vieren.

Ervaar jij net als ik wel eens gedoe, met je partner of je kinderen? Lees dan verder.

.

Als je het woordje ‘gedoe’ goed bekijkt hè, dan kun je zien dat je daar ook het woordje ‘goede’ van kunt maken. En daarmee komen we meteen bij de kern.

Want als gedoe goed voor ons is, hoe kunnen we hier dan anders naar kijken?

.

Gedoe hebben we allemaal, daar hoeven we niet eens naar op zoek te gaan, het komt ons gratis en voor niets aanwaaien, bij veel mensen elke dag, week of maand. Bij de ene in extreme vormen, bij de ander misschien in wat lichtere vormen, maar gedoe hebben we allemaal mee te dealen, niemand uitgezonderd.

.

Hebben we een partner dan is er gedoe, zijn we single dan hebben we ook gedoe. Hebben we het druk dan is er gedoe, hebben we het niet druk (bijvoorbeeld geen baan) dan is er ook gedoe. Hebben we kinderen dan hebben we gedoe, zijn we (ongewenst) kinderloos dan is er ook gedoe. Heb je een kind die nooit luistert dan is er gedoe, heb je een kind die zich altijd schikt en geen eigen mening heeft, dan is er ook gedoe. Heb je geen geld dan is er gedoe, heb je wel geld dan ervaar je gedoe omdat je bang bent het te verliezen.

Afijn…ik neem aan dat mijn punt duidelijk is. Dus ja…gedoe hebben we allemaal.

.

De grootste valkuil is de ander de schuld geven van jouw gedoe.

Het gaat overigens nooit om schuld hè, meer om verantwoordelijkheid.
Dus als je nu misschien denkt, ja maar die ander haalt het bloed onder mijn nagels vandaan en hij/zij moet iets veranderen, het is mijn baas zijn schuld dat ik nu geen baan heb, de schuld van mijn partner dat ik me zo ellendig voel of de schuld van mijn kinderen dat ik zo boos of verdrietig ben….dan heb je hiermee meteen de clou te pakken, want ik kan je verzekeren, als de ander het probleem niet ziet of (h)erkent, dan ben jij diegene die iets kan doen. Dan mag je gaan leiden in plaats van lijden. Want de enige op wie jij invloed hebt dat ben jij jezelf.

.

Laat ik bij het begin beginnen

Gedoe begint al vroeg in ons leven, als we nog heel klein zijn en ons moeten schikken naar de waarden en normen van onze ouders, onze minder aangename emoties moeten onderdrukken, thuis, op school of ergens anders. En nee….zeer waarschijnlijk heb je daar geen bewuste herinneringen aan, maar als dit als een rode draad door je leven loopt heb je het wel ergens onbewust opgeslagen.

.

Waarom emoties voor gedoe zorgen.

De emoties die gedoe bij ons omhoog halen zijn vaak de minder aangename emoties die we ooit hebben moeten wegdrukken. Dit kan zijn onmacht, frustratie, angst, boosheid, verdriet, jaloezie en zo nog wat meer. Dit is allemaal onbewust gebeurd.

Onze macht hebben we uit handen gegeven toen we nog heel klein waren. Frustratie hebben we misschien ingeslikt, angst onderdrukt, boosheid opgepot, verdriet geblokkeerd, jaloezie afgekeurd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dus alles waar wij in ons volwassen leven tegenaan lopen haalt een emotie omhoog die je ooit op jonge leeftijd hebt ervaren. Ik zeg het ook vaak tegen mijn klanten als er heftige emoties loskomen: “weet dat je dit ooit hebt kunnen dragen als klein kind, dus je kunt het nu ook”. Dat maakt het al meteen stukken draaglijker.

.

De rode draad in je leven

Als angst voor goedkeuring als een rode draad door je volwassen leven loopt, dan mag je er vanuit gaan dat dit in het prille begin van je leven is ontstaan.
Word je elke keer boos om dingen die feitelijk niet zo belangrijk zijn, dan kan het zijn dat dit als een rode draad door je leven loopt omdat je ooit je boosheid niet hebt mogen ontladen of dat je een voorbeeld hebt gehad dat je ouders snel boos werden.
Heb je keer op keer het gevoel dat je er alleen voor staat, dan is dat in de meeste gevallen een baby-emotie en ben je misschien daadwerkelijk alleen gelaten (misschien in de couveuse gelegen, waar weer overigens niemand schuldig aan is).

.

Hoe komt het dan dat bepaalde mensen en situaties deze emoties oproepen.

Emoties hebben we allemaal, zo zijn we namelijk geboren, met alleen maar gevoel en zes, zeven of acht pond aan emoties. In het prille begin gaat er ontzettend veel door dat kleine lijfje heen dat het bijna ondraaglijk is om dit allemaal te voelen. Want we voelen namelijk niet alleen onze eigen emoties, maar ook die van onze omgeving. Daar begint het al een beetje vast te zitten en gaan we een overlevingsstrategie ontwikkelen.

.

Wat verzet tegen je emoties doet

Verzet tegen onze emoties (en dan natuurlijk juist de minder aangename) is feitelijk dat je je natuurlijk stroming tegenhoudt. Vergelijk het maar eens dat je aan het kanoën bent en je wilt langzamer dan de stroom, dat kost je onnoemelijk veel energie, idem dito als je sneller wilt gaan dan de stroming, dat is ook niet te doen. Zo gaan we dus in principe om met onze natuurlijke stroming. Lieve mensen, emoties betekent gewoon beweging. Iets wil er bewegen en stromen in jou, mag dat er zijn?

Misschien herken je het gevoel ook wel van een knoop in je maag hebben. Nu pakte ik laatst hier thuis de tuinslang en zette de kraan aan. Er kwam maar een heel klein straaltje uit en toen ik goed keek zat de tuinslang behoorlijk in de knoop. Daardoor besefte ik dat dat precies hetzelfde is als onze stroming. Wat denk je dat er met je natuurlijke stroming gebeurt als je je knopen er maar laat zitten? En dan te beseffen dat wij mensen voor 70% uit water bestaan hè. Dat dient te stromen lieve mensen, anders putten we onszelf uit.

.

Als jij nu maar precies doet wat ik wil

Wat we vaak doen is met man en macht proberen om de situatie te veranderen, ons kind of partner in toom te houden (welke toom?) zodat wij die nare emoties niet hoeven te voelen. Kort door de bocht….”als jij nu maar precies doet wat ik wil, dan hoef ik me niet rot te voelen”. Helaas in de meeste gevallen tevergeefs. Van de andere kant krijgen we natuurlijk ook met gedoe te maken waar echt niemand schuldig aan is, denk hierbij maar eens aan natuurrampen, sterfgevallen en ziektes. Is het jou niet overkomen dan wellicht wel bij iemand in je omgeving.

.

Emoties zonder woorden

Lieve mensen, emoties is niets anders dan een beweging in onszelf, maar de woorden verwarren ons. Emoties op zich zijn niet het probleem, maar juist het woord en betekenis wat we eraan geven en ons verzet ertegen maakt dat we het als een probleem ervaren en dat het steeds erger wordt. Vraag jezelf eens af hoe het echt voelt als deze emotie geen naam heeft en je er niet tegen hoeft te verzetten. Dan blijft er alleen maar een gevoel over wat even gezien wil worden en zijn natuurlijke stroming wil volgen. Iets wat we op jonge leeftijd van nature al deden maar afgeleerd zijn. Dus het vergt even wat doorzettingsvermogen.

.

That’s it.

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat dat altijd even gemakkelijk is, we zijn namelijk bepaalde patronen al jaren gewend, dus het vergt even wat tijd en doorzettingsvermogen.
.

Het is wel een enorm cadeautje aan ons kind als wij verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen voor ons eigen gevoel, want alles wat wij niet willen voelen (leven) gaat ons kind voor ons dragen. Dus is het aan ons om onze kinderen bepaalde patronen (waar wij nog hinder van ondervinden) niet aan te leren zodat zij niet tegen diezelfde blokkades aan hoeven te lopen.

.

Je zult merken hoe meer jij in je vertrouwen kan gaan staan (zelfs met die onaangename emoties) hoe meer vertrouwen jouw kind in de wereld heeft.

Des te meer jij van jezelf houdt (inclusief de moeilijke stukjes) des te minder extreme signalen je kind laat zien.

Hoe beter jij met gedoe kunt dealen, des te beter jouw kind kan dealen met (het gedoe van) het leven.

.

Want eerlijk is eerlijk…..het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

.

Vind je dit artikel interessant en komt dit precies op het juiste moment? Overweeg dan eens een VERTAALTRAJECT bij mij aan te gaan.

.

Gedoe is er namelijk niet voor niets en het gedrag van kinderen is altijd logisch.

.

.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook.

.