Hoe is het nu met…..?

Kinderen verstaan is een vak apart.

.

Als we alleen maar bezig zijn met opvoeden en aan het kind sleutelen, dan slaan we de plank volledig mis. Opvoeden en begeleiden werkt namelijk twee kanten uit. Ja, je ondersteunt en begeleid je kind in zijn ontwikkeling en ja…dat doet hij ook bij jou.

Kinderen zien niet alleen hoe jij eruit ziet, wat jij doet, denkt of zegt, maar kinderen triggeren jou vooral op je binnenwereld/gevoelswereld.

Als we de signalen van kinderen bij ons naar binnen halen, dan zul je zien en vooral voelen dat juist dat kind representant staat voor het kind wie jij ooit was. Met andere woorden, je innerlijke kind. En het bizarre, het is in de meeste gevallen gerelateerd aan die specifieke leeftijd wat regelmatig dejavu’s oplevert.

.

Laatst zei iemand tegen mij: “Goh Rian, jij bent eigenlijk alleen maar met leed bezig toch? Waarop ik zei: “Ja, er komt inderdaad veel leed naar boven, maar wat de meeste mensen onderschatten is welk kapitaal en perspectief daaronder zit”.

.

Diepe bewondering en respect heb ik dan ook voor al die bijzondere ouders die afgelopen jaren bij mij zijn geweest en ik was benieuwd “Hoe gaat het nu met….?” Ik heb er een paar gebeld…..

.

Ik kreeg een lieve moeder aan de lijn die bij mij is geweest omdat haar kind niet luisterde en precies deed waar hij zelf zin in had. Uit de vertaling kwam naar voren dat deze moeder nooit heeft geleerd naar zichzelf te mogen luisteren en al helemaal niet mocht en kon doen wat ze zelf wilde. Gevolg? Ze deed nog steeds op volwassen leeftijd wat anderen van haar verwachtte.
We zijn dit samen aangegaan, stap voor stap en hebben de signalen van haar kind gebruikt als perspectief. Deze moeder kijkt inmiddels met een totaal andere bril naar haar zoon, ze is met een opleiding begonnen waar ze blij van wordt en ze heeft al ontzettend veel vastgeroeste patronen doorbroken. En wat haar zoon betreft…..daar heeft ze alleen bewondering voor gekregen en onder ogen durven komen dat ze onbewust haar kind allerlei belemmeringen wilde opleggen.

.

Ik heb partners mogen spreken die bij het eerste consult elkaar in de haren vlogen en bij het laatste consult elkaar in de armen namen. Mannen en vrouwen die het lef hebben gehad om het proces aan te gaan van waaruit ze reageerden, dat hun vechtende kinderen hun relatie weerspiegelde, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat ze beiden het gedrag van hun eigen ouders hadden gekopieerd Dit gezin kijkt inmiddels totaal anders naar het gedrag van hun kinderen, naar zichzelf en naar hun gezin van herkomst. Eén van deze moeders is zelfs een boek gaan schrijven over relaties, gezinnen en de rode draad in het familiesysteem. Oh ja…en broer en zus liggen niet meer in de clinch.

.

Ik heb vaders en moeders mogen spreken die door het alcoholgedrag van hun puber ingezien hebben dat zij ook stukken verdoofde in henzelf. Dat ze ooit als kind niet geaccepteerd zijn geweest, dit te pijnlijk was en daardoor dit gevoel verdoofde. Door dit proces aan te gaan hebben ze mogen ontdekken om emoties te omarmen en volledig te accepteren. Ouders die dit oppakte en ermee aan de slag gingen en inmiddels een ervaringsdeskundige zijn geworden op het gebied van verslaving, vrij zijn, loskomen en hiermee een heel groot verschil kunnen maken voor veel jongeren.

.

Ouders waarvan het kind in de schulden zat hebben mogen ontdekken dat zij (ook) een schuld op hun nek genomen hebben die niet eens van hen was. Zij hebben als kind een grote verantwoordelijke last op zich genomen (totaal onbewust), hebben dit onder ogen gekomen, omarmt, losgelaten en vrijgelaten. Zij hebben geleerd eerst zichzelf te ontlasten van deze schulden waardoor zij hun eigen waarde mochten zien en met een zuivere reactie hun kind konden helpen. Zoonlief is inmiddels schuldenvrij. Eén van deze ouders geeft voorlichting aan gezinnen die met hetzelfde probleem kampen.

.

Ik heb verschillende ouders op consult gekregen omdat ze het gedrag van hun kind wilde begrijpen. Sommige van deze ouders waren zo onder de indruk, diep geraakt en zijn inmiddels ook begonnen met de opleiding tot Kindertolk®, twee daarvan zitten in een voortraject en één studeert volgende maand al af.

.

Lieve mensen, kinderen halen dus niet alleen maar leed bij ons omhoog. Kinderen maken ons bewust van bepaalde belemmerende en aangeleerde overtuigingen, gedachtes die niet helpen, onze kracht waar we vaak ‘bang’ voor zijn, woorden die we inhouden om de lieve vrede te bewaren en adviezen die wij voor hen hebben maar vaak zelf niet eens opvolgen.

.

Gaat dit alles in één, twee of drie gesprekken?

Nee. Dit vergt tijd, doorzettingsvermogen, lef, continuïteit en zelfreflectie. Eigenlijk precies hetzelfde zoals het bij schoolgaande kinderen werkt. Zij gaan dagelijks naar school om te leren, te ervaren, fouten te maken, te vallen, op te staan, te luisteren, informatie in zich op te nemen en boeken te lezen. En uiteindelijk komt alles samen en zul je merken dat leren en groeien dus niet alleen voor kinderen is.

.

Dus voordat je denkt dat jouw kind het bloed onder je nagels vandaan haalt, hoop ik dat je beseft dat dat precies de bedoeling is. Bloed is namelijk levensenergie wat hoort te stromen en niet onder je nagels hoort te zitten.

.

Kinderen ‘verstaan’ is een vak apart en ik ben dankbaar dat steeds meer ouders hun kind echt willen ‘verstaan’ en daarmee de cirkel doorbreken.

Wauww…wat krijg ik toch veel bijzonder mensen op mijn pad.

.

Ben jij benieuwd hoe een Kindertolk® het verschil kan maken en wil je alvast een begin maken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Relevante blogs:

.

 Geef je eigen jeugdtrauma niet door

.

 Als je de signalen van je kind begrijpt…

.

 Soms zit liefde een beetje verpakt

.

 Waarom ontwikkeling zo belangrijk is

.

 Ik kap ermee

.

 Help ik heb mijn kind verkloot

.

Is dit blog interessant voor andere ouders in je netwerk? Deel het dan alsjeblieft.

.