Soms pakken we dingen heel onhandig aan…

“Mam, wat eten we?” vraagt mijn dochter.

Ik flip ‘m helemaal, begin te huilen, word boos en schreeuw: “Alsof mij dat wat uitmaakt wat we gaan eten, alsof ik geen andere dingen aan m’n hoofd heb. Smeer maar een boterham, pak een pizza of haal een frietje, maar val mij er niet mee lastig”.

Mijn (toen 16 jarige) zoon, die zonder woorden altijd mijn signalen begrijpt, komt naar de keuken gelopen en zegt: “Mam….het is oké”. 

Ik brak.

Het verhaal achter dit signaal….

De avond ervoor was mijn vader overleden en die dag was ik samen met mijn zus zijn uitvaart aan het voorbereiden. Ik voelde me alleen omdat mijn man niet thuis was, verdrietig en moe aangezien wij al dagen aan het sterfbed van mijn vader hadden gezeten. Ik had me zo sterk gehouden al die tijd, maar nu kwam er even alles uit.

Ik kon het dan ook binnen vijf minuten heel logisch voor mezelf verklaren waarom ik dacht het volste recht te hebben om zo te reageren. 

Toen de emoties weer wat gezakt waren zei ik tegen mijn dochter: “meisje, dat was niet op jou bedoeld hè”. Waarop ze zei: “dat weet ik mam”.

Lieve ouders, soms pakken we dingen heel onhandig aan omdat we nu eenmaal mens zijn en worstelen met bepaalde gevoelens, die misschien al lange tijd zitten te broeien.

Is dit herkenbaar voor jou? Dan heb ik wat tips voor je:

✔️Kom er altijd daarna op terug als je geschreeuwd hebt tegen je kind of je (ingehouden) emoties bij hen in de schoenen hebt geworpen. Daarmee maak je hen weer vrij, je neemt je eigen verantwoordelijkheid, je heelt de herinnering en kinderen leren hierdoor ook op dingen terug te komen en eventueel excuus aan te bieden als ze iets onhandig hebben aangepakt. 

✔️Besef….ook onze kinderen stoeien ooit met hun emoties die misschien al langer zitten te broeien. En net zoals wij, schieten zij ook ooit uit hun slof en is het niet altijd persoonlijk op jou bedoeld.

✔️De magische woorden ‘het is oké’ doen wonderen.

Liefs Rian 

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Ik kan niet alles zijn wat ze nodig heeft…

Ik herinner me de dag dat mijn dochter thuiskwam met eigengemaakte pepernoten. Ze had die middag bij een vriendinnetje gespeeld en haar moeder was blijkbaar een kei om lekkere pepernoten te bakken.

De week daarop vroegen ze op school mama’s die koekjes bakten en al huppelend zei mijn dochter dat ze met dat ene vriendinnetje wilde afspreken omdat haar mama dat heel goed kon.

Ik voelde haar blijdschap toenemen terwijl mijn eigen verdediging omhoog ging. Wilde mijn dochter niet samen met mij koekjes of pepernoten bakken? Werd ik nu hier vervangen?
Maar toen werd ik met beide benen op de grond gezet. Wie hield ik nu hier voor de gek? 

Ik ben geen koekjesbakmama, ik houd niet van dat vieze deeg tussen mijn vingers en onder mijn nagels, heel het aanrecht vol meel en uiteindelijk de koekjes niet eens lekker vinden.

En ja, ik heb het wel geprobeerd hoor, maar bij mij vonden ze het ook niet leuk. Was heel de keuken een zooitje en zat ik nog met ontevreden kinderen aan de keukentafel. Niet gek natuurlijk. Want ik vond het niet leuk en ik bakte er niets van.

Inmiddels weet ik de waarheid. En dat is dat ik niet alles kan zijn wat mijn dochter nodig heeft. Hoezeer het ook steekt om het te zeggen, ik weet dat het waar is. Hoe graag ik ook wil dat ze naar me kijkt en zegt dat ik de perfecte kookleraar, de beste huiswerkhulp voor wiskunde, de beste mode-adviseur en de gezelligste reisgenoot ben, ik weet dat ik dat niet ben.

En geloof me, alleen al te denken dat ik het wèl ben, is mezelf teleurstellen.

Ik geloof echt dat ik uniek ben om haar moeder te zijn. Precies zoals jij dat bent voor jouw kinderen. Je bent het belangrijkste vrouwelijke rolmodel in haar of zijn leven. 
Er zijn dingen die je haar geeft die geen ander persoon ter wereld kan geven. Te beginnen met het leven. Niemand anders had haar het leven kunnen geven.

En dan nu, naarmate ze groeit en ouder wordt, zal ze jouw begeleiding, kennis en kunde nog steeds nodig hebben, maar ze zal ook meer behoeftes hebben die je niet kunt vervullen. 

Als ik naar mezelf kijk hè, ik ben geen koekjesbakmama, van wiskunde heb ik geen kaas gegeten, ik zit liever aan het zwembad dan dat ik een wereldreis maak, een autoband verwisselen laat ik fijn aan een ander over, stoeien maakt me niet blij en in de tuin werken is nooit mijn hobby geweest.

Dus met de pepernoten in mijn hand dacht ik terug aan mijn eigen jeugd. Hoe ik met die ene tante altijd goede gesprekken had, hoe mijn vader altijd vertrouwde op de situatie en ons los durfde te laten, hoe begrepen ik me voelde door de directeur van de lagere school, hoe muzikaal de stagiaire was en hoe relaxt de moeder van mijn vriendinnetje was terwijl het hele huis vol rommel lag.

Hebben deze rolmodellen in mijn leven er dan voor gezorgd dat mijn moeder minder belangrijk was?

Absoluut niet. Mijn moeder is een stabiele factor in mijn leven. Altijd al geweest. Ze kent me als de beste. 
Zij is degene die altijd in me gelooft, zelfs als ik twijfel. Zij is degene die kan knikken en hummen als de beste. Die – ondanks alle onhandige dingen die ik heb gedaan – nooit veroordeeld. Zij is degene die een voorbeeld voor me is wanneer het leven moeilijk voelt. Zij is degene die ik als eerste bel als ik blij of verdrietig ben.
Mijn moeder heeft me laten zien wat het betekent om een sterke, onafhankelijke vrouw te zijn.

Maar de impact van die andere mensen hebben me ook gevormd op een manier die me geholpen heeft de persoon te worden wie ik nu ben.

Toen mijn kinderen nog jonger waren, las ik ergens dat kinderen in hun leven minstens vijf niet-ouderlijke, betrouwbare volwassenen nodig hebben om geaard en zelfverzekerd te blijven. Dit kunnen leerkrachten, coaches, tantes, opa’s en oma’s of vrienden zijn.

Toen ik dat wist, hoopte ik ook dat we in elke fase van hun leven zouden kunnen terugkijken en vijf betrouwbare volwassen beïnvloeders zouden kunnen tellen.

Vijf mensen die wijsheid kunnen bieden. 
Vijf mensen die hun dromen en worstelingen kennen. 
Vijf mensen met wie ze openlijk kunnen praten.
Vijf mensen die kwaliteiten hebben die ik niet heb.

Ik ben onze vrienden, de leerkrachten van onze kinderen en onze familieleden die van onze kinderen houden dan ook ontzettend dankbaar. Zij vullen de gaten die wij niet zien.

Mijn dochter deelt haar passie voor foto’s maken met haar tante. Ze leren van hun oom schijt te hebben aan wat anderen van ze vinden. Een autoband verwisselen leert ze van opa. Naar de andere kant van de wereld reizen wil ze met papa. Haar creativiteit komt helemaal tot haar recht bij de moeder van een vriendin en heeft ze hulp nodig bij het schrijven van haar scriptie, dan gaat ze naar het nichtje van papa.

Deze mensen weten het misschien nog niet, maar zij maken deel uit van haar vijf.

En in dit proces zal ik er altijd voor haar zijn. Haar grootste fan. Gesprekken voeren over vriendschappen, luisteren als dat nodig is en haar aanmoedigen als ze het even niet ziet zitten.

Ik heb enorm veel moeite gestoken om haar en haar interesses te leren kennen, zodat ik haar kan helpen haar eigen persoon te worden en te blijven.

Maar ik kan niet alles zijn wat ze nodig heeft. 
En dat vind ik oké, want ze zal er een veel beter mens van worden.

Liefs Rian

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Hoe ik de plank volledig missloeg

17 jaar was ze en moeder belde me met de vraag of ik haar dochter kon helpen.

Pfff….normaal gesproken doe ik dit niet dus ik zei: “Ik kan dat alleen met jouw hulp”. Zo kwam het dat moeder en dochter beide bij mij in proces gingen.

Een heel bijzonder traject met heel veel mooie inzichten.

Dochter stoeide met onzekerheid, niet weten welke richting ze op moest en allerlei emoties.

Systemisch hebben gekeken wat van haar was en welke emoties ze droeg van haar moeder.

Geen verwijten natuurlijk, dit gebeurt overal.

Het ging de goede kant op, tot het moment dat dochter mij app’te met een vraag, ik daar op antwoordde en zij zich schuldig voelde tegenover haar moeder.

.

Nu weet ik als geen ander dat je je als moeder zijnde best wel aan de kant gezet kan voelen als je dochter een ander om hulp vraagt. Eerder schreef ik daar op Facebook dit blog over.

.

Ik kan me daarom heel goed indenken dat ons ego dat niet altijd even prettig vindt, dat je je afgewezen voelt, niet goed genoeg of dat je je schuldig voelt dat je niet aan de behoefte of verwachting van je kind kan voldoen. 

Afijn….dochter voelde zich dus schuldig dat ze mij om hulp vroeg.

Toen ik dit gesprek met beide aanging gaf moeder duidelijk aan dat ze daar geen problemen mee had en dat haar dochter ieder ander om hulp kon en mocht vragen.

“En waarom voel ik me dan zo verdrietig?” zei dochter boos en met tranen in haar ogen.

Ik wist niet goed wat ik hiermee moest en dacht dat het haar dingetje was. Dus ik zei: “maar mama geeft toch duidelijk aan dat ze daar geen moeite mee heeft”.

.

Al die maanden was ik twee handen op 1 buik met dit meisje, maar nu was dat anders. Aan de blik in haar ogen merkte ik op dat ik volledig de plank missloeg. Nog nooit had ze op die manier naar me gekeken. Het deed me denken aan mijn eigen dochter met haar eerlijke signalen.

“De verkeerde afslag Rian, nu bijsturen, en snel” zei ik tegen mezelf. 

Ik, als Kindertolk, weet dat ik de signalen van het kind serieus moet nemen, en DIT was het moment om het in de praktijk toe te passen. Duidelijker wordt het niet.

.

Gelukkig had ik het snel door en wendde me weer tot moeder. Ik vroeg haar om nu genadeloos eerlijk te zijn wat het met haar deed als dochter een ander om hulp vroeg.

Moeder brak. 

“Ja Rian, om eerlijk te zijn vind ik dat moeilijk. Ik zeg wel dat het me niets doet, maar diep van binnen voel ik me er ontzettend verdrietig, schuldig en afgewezen over”.

Het mag er allemaal zijn. En ik begrijp het. “Voel het maar even” zeg ik tegen moeder.

“Het is je innerlijk kind dat zich ooit zo heeft gevoeld”.

Even later wendde moeder zich tot haar dochter en zei: “Meisje, je mag ieder ander bellen als je ergens mee stoeit. En ja, dat vind ik ooit moeilijk en vervelend, maar dat is van mij”.

Dochter kreeg tranen in haar ogen en zei: “nu voel ik pas ècht dat het oké is”.

Tja…..kinderen voelen dus echt wat wij voelen. Je kunt geen masker opzetten, je kunt je gevoelens niet negeren, maskeren of generaliseren. Het wordt toch wel gevoeld.

Wees dus maar gewoon eerlijk. Anders sla je – net als ik – de plank volledig mis.

.

Liefs Rian 🥰

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂


Bekijk de situatie eens andersom….

Nog te vaak zien we dat er aan kinderen wordt ‘gesleuteld’, zij als probleem worden gezien, in therapie moeten en in het ergste geval medicijnen krijgen om hun emoties of gedrag te onderdrukken. In de meeste gevallen gaat het niet om onwil maar juist om onwetendheid en/of onmacht.

Bijkomend nadeel van ‘alleen aan kinderen sleutelen’ is dat je volledig aan het doel en de les voorbijloopt. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

.

Onderstaand zijn een aantal voorbeelden uit mijn praktijk die dat heel helder maken. Met toestemming van deze ouders mag ik dit publiceren (uiteraard met fictieve namen).

.

💖

Karin is opgegroeid met een dominante vader. Geweld was in haar gezin van herkomst een terugkerend patroon en ze heeft als klein meisje veel ellende gezien. Haar 16 jarige dochter kampt met onzekerheid, angsten en onderdanig gedrag tegenover mannen. Als Karin in de liefdevolle spiegel van haar dochter kijkt, ontdekt ze dat haar dochter gedrag laat zien wat zij als kind vertoonde ten opzichte van haar vader (en nog steeds doet). Ze weet direct waar de winst te behalen is. Samen met Karin kijk ik naar haar familiesysteem, zetten we haar op de juiste plek in het systeem en gaan we samen haar angsten en onzekerheid aan. Na een aantal gespreken zie ik Karin emotioneel groeien en haar dochter groeit met haar mee.

.

💖

Als oudste van het gezin heeft Babette op 15 jarige leeftijd haar moeder verloren en is onbewust (wat in die tijd normaal was) in de volwassen rol gestapt, heeft de zorg voor haar zeven kleine broertjes en zusjes op zich genomen en zichzelf compleet weggecijferd. Wat zij nu terugziet bij haar (15 jarige) dochter is veel verdriet en boosheid en ook zij cijfert zichzelf weg. Opvallend in dit verhaal is dat dochterlief dyscalculie heeft, wat ik vertaal als ‘wegcijferen’. Als Babette doorheeft dat haar dochter representant staat voor de 15 jarige Babette met al haar ingehouden emoties en onbewuste patronen, verandert heel de situatie.

.

💖

Al zolang Sabine zich kan herinneren vindt zij het leven zwaar en heeft ergens het gevoel er niet te mogen zijn. Haar leven hobbelt ‘vrolijk’ verder en Sabine mag moeder worden van een gezonde dochter. Al vanaf de kraamtijd blijkt dat haar kleine meisje een zogeheten huilbaby is en meer dan acht uur per dag huilt, zonder dat er lichamelijk iets aan de hand was. Samen met Sabine doe ik een baby-opstelling, kijken we naar haar verdriet als baby en komt er veel los. De volgende afspraak vertelde ze dat ze via een tante aan de weet is gekomen dat zij eigenlijk niet geboren had mogen worden. Sabine’s moeder (die inmiddels is overleden) had tijdens de zwangerschap geprobeerd haar te aborteren. De rode lijn in dit verhaal maakt duidelijk wat Sabine al haar hele leven gevoeld heeft (ik mag er niet zijn) en haar baby dochtertje laat het verdriet zien. Nu dit patroon duidelijk is en Sabina in de liefdevolle spiegel van haar kleine meisje heeft gekeken, hoeft het niet meer te worden doorgegeven aan de volgende generatie. Elke keer als Sabine haar dochtertje troost beeld ze zich in dat zij zelf dit kleine baby’tje is. Moeder èn dochter worden steeds rustiger.

.

💖

Hella is opgegroeid in een gebroken gezin, wat in die tijd een behoorlijke schande was. Vanaf toen is er veel veranderd in haar jonge leventje. Haar moeder was depressief, kon niet goed overweg met haar eigen emoties en projecteerde dit op de kleine Hella. Hella heeft zich ervan overtuigd dat de depressie van haar moeder haar schuld was. Onbewust draagt ze deze verantwoordelijkheid en schuld al heel haar leven bij haar. Totdat Hella moeder mag worden van een zoon, hij zich ontwikkelt tot puber en zoals moeder zegt, hij totaal geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn leven. Als ik aan Hella vraag of het kan zijn dat hij juist laat zien dat zij zelf teveel verantwoordelijkheid op haar schouders heeft gedragen (en zelfs de last die niet eens van haar was) vallen er een hoop kwartjes. Beetje bij beetje gaan we haar emotionele rugzak bekijken en de bagage die niet van haar is teruggeven aan haar ouders. Je kunt namelijk nooit het lot van de ander dragen. Ook Hella kan het nooit meer anders zien als zij eenmaal in de liefdevolle spiegel van haar zoon kijkt. Steeds meer ziet Hella in dat haar zoon doet wat zij had willen doen. Na een aantal gesprekken wordt de balans steeds zichtbaarder en moeder en zoon kunnen dit zelfs samen bespreken. Hoe meer moeder alleen nog maar haar eigen verantwoordelijkheid gaat dragen en niet meer die van een ander, des te meer zoonlief zijn eigen verantwoordelijkheid ook neemt.

.

Lieve mensen, als je in de liefdevolle spiegels van kinderen kunt kijken, dan zul je zien dat ze een belangrijke boodschap voor je hebben.

Verplaats je in het kind, wees nieuwsgierig en bekijk de situatie eens andersom.

Blijf alsjeblieft niet achter de feiten aanlopen en leer van kinderen. 

Kijk verder dan alleen de signalen, er zit namelijk altijd iets onder.

Het blijkt wel weer…..het gedrag van kinderen is ècht altijd logisch.

Liefs Rian 💕

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂


De engel en een ‘ander’ kind…

Op de dag van zijn geboorte nadert de engel de wieg van het kind…
Het kind kijkt naar hem, begrijpt dat hij iets weet en zegt:
′′Dus ik ben ziek? Ga ik niet lopen zoals iedereen? Ga ik niet praten zoals iedereen of zijn zoals alle anderen? Hoe moet ik leven met mijn verschil?”

De engel zegt:
′′Je koos voor een leven vol liefde. Jouw weg zal niet zijn zoals die van iedereen, maar je zult omringd worden door rijke en gulle mensen met een hart van goud. Ouders die er zullen zijn om je te helpen, om van je te houden zoals je bent. Je verschil maakt je een uitzonderlijk wezen, diep menselijk en je zult stralen van liefde.′′

′′En mijn moeder? Weet ze het nog niet? Ze lijkt zo blij dat ik gezond ben… ga ik haar pijn doen?′′

′′Je hebt haar gekozen omdat zij de enige is die bergen kan verplaatsen om je vooruit te brengen. En ja, natuurlijk zal ze momenten van zwakte, angst en verdriet hebben, want ze wil je graag zien rennen en praten zoals de kinderen van jouw leeftijd. Ze zou haar leven geven om je problemen op te lossen. Ze zal zich soms afvragen wie je zonder deze ziekte zou zijn geweest, maar ze zal leren accepteren en geen ander kind willen dan jou. 

Geduld, hoewel het op de proef gesteld wordt, zal haar beste bondgenoot en deugd zijn.
Soms ernstig, soms sprankelend van vreugde, zullen haar ogen de spiegel zijn van je obstakels en je successen. Uit haar moeilijkheden zal hoop ontstaan en haar doorzettingsvermogen zal altijd winnen.

Ze vermoedt nog niet hoeveel liefde ze in zich heeft. 
Je zult haar wonder zijn en haar mooiste liefdesverhaal.′′

De engel wachtte tot het kind in slaap viel en fluisterde:
”Ik zal er elke seconde zijn…”

.

~ Geschreven door de moeder van een ander kind ~

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Soms pakken we dingen heel onhandig aan…

“Mam, wat eten we?” vraagt mijn dochter.

Ik flip ‘m helemaal, begin te huilen, word boos en schreeuw: “Alsof mij dat wat uitmaakt wat we gaan eten, alsof ik geen andere dingen aan m’n hoofd heb. Smeer maar een boterham, pak een pizza of haal een frietje, maar val mij er niet mee lastig”.

Mijn (toen 16 jarige) zoon, die zonder woorden altijd mijn signalen begrijpt, komt naar de keuken gelopen en zegt: “Mam….het is oké”. 
Ik brak.

Het verhaal achter dit signaal….

De avond ervoor was mijn vader overleden en die dag was ik samen met mijn zus zijn uitvaart aan het voorbereiden. Ik voelde me alleen omdat mijn man niet thuis was, verdrietig en moe aangezien wij al dagen aan het sterfbed van mijn vader hadden gezeten. Ik had me zo sterk gehouden al die tijd, maar nu kwam er even alles uit.

Ik kon het dan ook binnen vijf minuten heel logisch voor mezelf verklaren waarom ik dacht het volste recht te hebben om zo te reageren. 

Toen de emoties weer wat gezakt waren zei ik tegen mijn dochter: “meisje, dat was niet op jou bedoeld hè”. Waarop ze zei: “dat weet ik mam”.

Lieve ouders, soms pakken we dingen heel onhandig aan omdat we nu eenmaal mens zijn en worstelen met bepaalde gevoelens, die misschien al lange tijd zitten te broeien.

Is dit herkenbaar voor jou? Dan heb ik wat tips voor je:

✔️Kom er altijd daarna op terug als je geschreeuwd hebt tegen je kind of je (ingehouden) emoties bij hen in de schoenen hebt geworpen. Daarmee maak je hen weer vrij, je neemt je eigen verantwoordelijkheid, je heelt de herinnering en kinderen leren hierdoor ook op dingen terug te komen en eventueel excuus aan te bieden als ze iets onhandig hebben aangepakt. 

✔️Besef….ook onze kinderen stoeien ooit met hun emoties die misschien al langer zitten te broeien. En net zoals wij, schieten zij ook ooit uit hun slof en is het niet altijd persoonlijk op jou bedoeld.

✔️De magische woorden ‘het is oké’ doen wonderen.

Liefs Rian 😘

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Zorg ervoor dat kinderen worden gehoord en gezien in ALLES wie ze zijn…

Kinderen in nood tonen niet altijd hun verdriet of kwetsbaarbaarheid.
Ze laten dit niet altijd zien door hun problemen of angsten met ons te delen.
De meeste kinderen (vooral pubers) keren ons de rug toe als ze worden overspoeld door heftige emoties of issues waar ze mee worstelen.
.
De reden dat ze dit doen is omdat ze vaak niet anders hebben geleerd. Als peuter en kleuter hebben we ze misschien geleerd deze (vervelende) emoties onder dwang proberen te houden, hebben we kinderen apart gezet als ze boos waren of naar onze zin teveel huilden. Dus in plaats van hen te steunen en te helpen om bepaalde gevoelens te ontladen, hebben ze hierdoor geleerd zich op jonge leeftijd af te sluiten. 
.
Totaal onbewust van waar we eigenlijk mee bezig zijn. Bin there, done that.
.
Inmiddels weet ik beter. Doe er dus vooral je voordeel mee.

Want wanneer we onze kinderen straffen, in een time-out-hoekje zetten of letterlijk isoleren op die heftige momenten (omdat we ze willen leren hun emoties te onderdrukken) hebben ze geen ruimte gekregen om echt uit te drukken hoe ze zich van binnen voelden.
Wat je vooral bij kleine kinderen ziet is dat zij dan willen gooien met dingen, driftbuien hebben, schreeuwen en huilen. Lieve ouders, dit is hun manier van communiceren dat ze verdriet hebben, overlopen in hun emoties, niet gehoord of gezien worden in hun heftigste momenten.
.
Stel je eens voor dat jij overweldigd wordt door heftige emoties. Hoe voel je je? Wat heb jij nodig?
Stel je dan ook meteen eens voor dat er mensen in jouw omgeving zijn die – in dat heftige moment – tegen je zeggen dat je alleen op je kamer moet gaan zitten, je gevoelens moet overdenken of nog erger…..inslikken. Stel je eens voor dat jij afgewezen zou worden, in de steek gelaten en niet begrepen. Of dat je ‘sorry’ moet zeggen omdat je voelt wat je voelt.
Kun je je voorstellen hoe pijnlijk dat is? Zo voelt dat dus ook voor kinderen.
.
Kinderen hebben – net als volwassenen – iemand nodig die hen helpt om hun gevoelens op een gezonde manier te ontladen, te organiseren, te verwerken en uit te mogen drukken. Zonder goed of fout maar puur zoals het op dat moment voelt.
.
Wat je vaak ziet gebeuren in gezinnen, op scholen en in de maatschappij, is dat kinderen wordt verteld dat ze naar hun kamer moeten of op de gang moeten staan, straf krijgen of in een time-out-hoekje moeten zitten. Met andere woorden, sla ze neer en overman ze. 
.
Daarom vraag ik me af, zou het dan heel misschien kunnen zijn dat we kinderen hierdoor geleerd en getraind hebben om vooral hun emoties niet te laten zien. Hoppa…niet zeuren, niet klagen, vooral stil zijn want deze gevoelens zijn verkeerd? Zou het dan ook kunnen zijn dat wij – als volwassene – zo ook met onszelf omgaan?
.
En ja..uiteindelijk stoppen kleine kinderen met het uiten van hun (ooit moeilijke) emoties omdat we hen keer op keer hebben verteld dat we dat niet willen horen of zien en met tijd en wijlen zelfs afkeuren. Ze hebben geleerd om hun eigen shit en emoties alleen op te pakken en op te lossen, op een manier die misschien niet zo handig is. Maar wat dan wel handig is dat weten ze niet. Misschien omdat wij het ook niet weten.
.
En dan, op een dag, word jouw kleintje een tiener, puber of jong volwassene. En op die dag verwachten we dat ze hun struggelingen met ons zullen delen. We verwachten dan dat ze oud en wijs genoeg zijn om dit onder woorden te brengen of op een gezonde manier te ontladen. We denken dat ze zich veilig genoeg voelen om met ons te praten over wat hen bezighoudt.
.
Maar nee hoor, het tegenovergestelde is waar.
In plaats van hun emoties, keuzes en hun innerlijk gevecht met ons te delen, doen zij precies het tegenovergestelde. Omdat ze niet anders hebben geleerd. We hebben ze perfect begeleid in hun jonge jaren, dus datgene krijgen we nu ook terug te zien. 
.
Ze gaan zichzelf opsluiten, in hun eentje op hun kamer zitten als ze boos, bang of verdrietig zijn. Ze gaan deze emoties oppotten omdat ze simpelweg niet weten hoe hier wel mee om te kunnen gaan. Buitenom de afwijzing gaan ze ook zichzelf nog eens afwijzen. Auw!
Ze gaan het in ieder geval in de verte verste niet bespreekbaar maken, omdat dat nooit heeft gemogen.
.
Lieve mensen, dit blog is niet bedoeld om jou het gevoel te geven dat je het niet goed doet. Dit blog heb ik geschreven om volwassenen ‘wakker’ te schudden voordat jouw kind dat doet (en ik spreek uit ervaring).
.
Want voordat je het weet gaan hun gevoelens niet meer over stoepkrijt, het puntje van het potlood wat steeds afbreekt, de blokjes die niet op elkaar passen of over kinderfeestjes. Maar dan gaat het over echte (grote mensen) keuzes, veranderingen, afscheid, rouw, liefdesverdriet, seks, alcohol of drugs.
.
Geef kinderen alsjeblieft toestemming om te voelen. Laat hen weten dat ze oké zijn en dat het jou niets uitmaakt hoe groot of klein hun gevoelens ook zijn. Zorg ervoor dat ze worden gehoord en gezien in ALLES wie ze zijn.

En oh ja….begin met jezelf. 🙏💞
.
Liefs Rian 🥰

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Lieve papa en mama, hier een belangrijke brief…..

Lieve mama en papa, 

Grote mensen gebruiken woorden in de opvoeding, ik gebruik mijn emoties, gedrag, spel en ontwikkeling. Voor het geval er een tijd komt dat we elkaar niet meer ‘verstaan’ wil ik je even iets belangrijks zeggen.
.
In de eerste plaats ben ik uit liefde gemaakt en door jullie in liefde ontvangen. Bij mijn geboorte bracht ik dan ook alleen maar liefde mee. Ik kon nog niet kon nadenken of oordelen, ik had alleen gevoel.

Alles om me heen voelde ik, dus ook jouw gevoelens.
Dus mocht er een tijd komen dat je stoeit met mijn gevoelens, check dan ook even of dit iets is waar jij zelf mee stoeit.
.
Wat ik ook belangrijk vind om je te vertellen is dat ik jullie heb uitgezocht als mijn ouders. Precies zoals jullie mij hebben uitgezocht als jullie kind. De natuur maakt hierin geen fouten.

Ik leer van jullie de lessen die ik hier op aarde wil leren. Andersom ook. Als jullie naar mij kijken, besef dan alsjeblieft dat ook ik jullie de afgesproken lessen zal leren. 
.
Nog iets. Ik ben een deel van jullie, dus mocht je me ergens niet meer begrijpen, kijk dan of ik een deel van jullie laat zien wat je moeilijk vindt. Vaak is dat een pijnlijk deel van jezelf. Weet dan dat het niets met mij te maken heeft, maar met iets in jezelf.
.
Zoals de meeste mensen de buitenkant waarnemen, zo scan ik jullie binnenkant. Je kunt voor mij dan ook geen masker opzetten, ik prik daar feilloos doorheen. Doe dus alsjeblieft niet alsof. Dat is heel verwarrend voor mij.
.
Als jij je tranen niet huilt, dan zal ik ze voor je huilen.
En het zou mooi zijn als je mij troost en tegelijkertijd jezelf troost.
.
Als je ‘ja’ zegt terwijl je ‘nee’ voelt (of andersom), zal ik dat aangeven. Waarschijnlijk nog niet in woorden, maar wederom in mijn gedrag. Omdat ik voel dat er ergens iets niet klopt.
.
Als ik mezelf verlies in mijn fantasiewereld, besef dan dat ik dat doe om jou opnieuw te leren dromen en fantaseren. Neem mij daarom niet mee naar jouw wereld maar bezoek mijn wereld.
.
Geloof me als ik zeg dat ik alles uit de kast zal halen om jullie iets duidelijk te maken.
Sommigen signalen en emoties zal ik – mocht het niet lukken – extreem uitvergroten.
Alles vanuit onvoorwaardelijke liefde. 
.
Als laatste…begrijp me alsjeblieft als ik tegen je zeg dat alles wat ik doe of niet doe, een reden heeft. Zou je dit alsjeblieft in je achterhoofd willen houden?
.
Schrijf het op. Leg het ergens neer. En als situaties met mij moeilijk worden, kijk dan nog eens terug naar dit verhaal en wees dan nieuwsgierig.
.
Want echt….. het enige wat ik wil is dat jullie gelukkig zijn. 
.
💕 je kind

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Verplaats je in het kind, wees nieuwsgierig en bekijk de situatie eens andersom….

Nog te vaak zien we dat er aan kinderen wordt ‘gesleuteld’, zij als probleem worden gezien, in therapie moeten en in het ergste geval medicijnen krijgen om hun emoties of gedrag te onderdrukken. In de meeste gevallen gaat het niet om onwil maar juist om onwetendheid en/of onmacht.
Lieve ouders, docenten en andere begeleiders, blijf alsjeblieft niet achter de feiten aanlopen en leer van kinderen. 
Kijk verder dan alleen de signalen, er zit namelijk altijd iets onder.
.
Onderstaand zijn een aantal voorbeelden uit mijn praktijk. Met toestemming van deze ouders mag ik dit publiceren (uiteraard met fictieve namen).
.
💖Onbewust kindpatroon:
Karin is opgegroeid met een dominante vader. Geweld was in haar gezin van herkomst een terugkerend patroon en ze heeft als klein meisje veel ellende gezien. Haar 16 jarige dochter kampt met onzekerheid, angsten en onderdanig gedrag tegenover mannen. Als Karin in de liefdevolle spiegel van haar dochter kijkt, ontdekt ze dat haar dochter gedrag laat zien wat zij als kind vertoonde ten opzichte van haar vader (en nog steeds doet). Ze weet direct waar de winst te behalen is. Samen met Karin kijk ik naar haar familiesysteem, zetten we haar op de juiste plek in het systeem en gaan we samen haar angsten en onzekerheid aan. Na een aantal gespreken zie ik Karin emotioneel groeien en haar dochter groeit met haar mee.
.
💖Wat niet geleefde emoties en aangeleerde patronen doen:
Als oudste van het gezin heeft Babette op 15 jarige leeftijd haar moeder verloren en is onbewust (wat in die tijd normaal was) in de volwassen rol gestapt, heeft de zorg voor haar zeven kleine broertjes en zusjes op zich genomen en zichzelf compleet weggecijferd. Wat zij nu terugziet bij haar (15 jarige) dochter is veel verdriet en boosheid en ook zij cijfert zichzelf weg. Opvallend in dit verhaal is dat dochterlief dyscalculie heeft, wat ik vertaal als ‘wegcijferen’. Als Babette doorheeft dat haar dochter representant staat voor de 15 jarige Babette met al haar ingehouden emoties en onbewuste patronen, verandert heel de situatie.
.
💖 Onderdrukte en vaak onbewuste gevoelens spelen door in de volgende generatie:
Al zolang Sabine zich kan herinneren vind zij het leven zwaar en heeft ergens het gevoel er niet te mogen zijn. Haar leven hobbelt ‘vrolijk’ verder en Sabine mag moeder worden van een gezonde dochter. Al vanaf de kraamtijd blijkt dat haar kleine meisje een zogeheten huilbaby is en meer dan acht uur per dag huilt, zonder dat er lichamelijk iets aan de hand was. Samen met Sabine doe ik een baby-opstelling, kijken we naar haar verdriet als baby en komt er veel los. De volgende afspraak verteld ze dat ze via een tante aan de weet is gekomen dat zij eigenlijk niet geboren had mogen worden. Sabine’s moeder (die inmiddels is overleden) had tijdens de zwangerschap geprobeerd haar te aborteren. De rode lijn in dit verhaal maakt duidelijk wat Sabine al haar hele leven gevoeld heeft (ik mag er niet zijn) en haar baby dochtertje laat het verdriet zien. Nu dit patroon duidelijk is en Sabina in de liefdevolle spiegel van haar kleine meisje heeft gekeken, hoeft het niet meer te worden doorgegeven aan de volgende generatie. Elke keer als Sabine haar dochtertje troost beeld ze zich in dat zij zelf dit kleine baby’tje is. Moeder èn dochter worden steeds rustiger.
.
💖 Spiegelgedrag als perspectief:
Hella is opgegroeid in een gebroken gezin, wat in die tijd een behoorlijke schande was. Vanaf toen is er veel veranderd in haar jonge leventje. Haar moeder was depressief, kon niet goed overweg met haar eigen emoties en projecteerde dit op de kleine Hella. Hella heeft zich ervan overtuigd dat de depressie van haar moeder haar schuld was. Onbewust draagt ze deze verantwoordelijkheid en schuld al heel haar leven bij haar. Totdat Hella moeder mag worden van een zoon, hij zich ontwikkelt tot puber en zoals moeder zegt, hij totaal geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn leven. Als ik aan Hella vraag of het kan zijn dat hij juist laat zien dat zij zelf teveel verantwoordelijkheid op haar schouders heeft gedragen (en zelfs de last die niet eens van haar was) vallen er een hoop kwartjes. Beetje bij beetje gaan we haar emotionele rugzak bekijken en de bagage die niet van haar is teruggeven aan haar ouders. Je kunt namelijk nooit het lot van de ander dragen. Ook Hella kan het nooit meer anders zien als zij eenmaal in de liefdevolle spiegel van haar zoon kijkt. Steeds meer ziet Hella in dat haar zoon doet wat zij had willen doen. Na een aantal gesprekken wordt de balans steeds zichtbaarder en moeder en zoon kunnen dit zelfs samen bespreken. Hoe meer moeder alleen nog maar haar eigen verantwoordelijkheid gaat dragen en niet meer die van een ander, des te meer zoonlief zijn eigen verantwoordelijkheid ook neemt.
.
Lieve mensen, als je in de liefdevolle spiegels van kinderen kunt kijken, dan zul je zien dat ze een belangrijke boodschap voor je hebben.
Verplaats je in het kind, wees nieuwsgierig en bekijk de situatie eens andersom.

Want het gedrag van kinderen is ècht altijd logisch.

Liefs Rian 💕

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.


Hoe alles andersom blijkt te zijn…

Een bekwaam onderzoeker zit achter zijn bureau te werken aan een project om de wereld te verbeteren. Plots komt zijn dochtertje van 5 jaar binnen. “Ik wil spelen” zegt ze. Maar de man antwoordt dat hij nu geen tijd heeft en dat ze hem verder moet laten werken. “Want ik wil heel de wereld beter maken” zegt hij.  

Na wat zeuren lijkt het dochtertje toe te geven, maar dan verandert ze van tactiek. “Laat mij dan helpen, dan ben je vlugger klaar met de wereld te verbeteren” zegt ze. De man is vertederd en zoekt een oplossing. Hij vindt in een tijdschrift een mooie wereldkaart, scheurt die in stukken en geeft alles aan zijn dochtertje. “Hier, breng jij deze wereld weer helemaal in orde”. 
Hij hoopt zo voor de rest van de dag van haar af te zijn, want zijn dochter is nog klein en kent het beeld van de wereldkaart niet. 

Maar na een kwartiertje komt ze al fier terug met de wereldkaart netjes ineen geplakt. “Klaar!” roept ze uit. 
“Hoe heb je dat gedaan?” vraagt de papa verbaasd. 

“Gemakkelijk”, zegt het meisje. 
“Toen je de kaart uit het tijdschrift scheurde, zag ik dat op de achterkant een foto van een mens stond. Toen ik de wereld niet in elkaar kon puzzelen, heb ik alle stukjes omgedraaid en eerst de mens in orde gebracht. Toen ik daarna het blad omdraaide, zag ik dat de wereld ook in orde was”. 
.
🥰


Verteld door Adolfo Perez Esquivel, 
Argentijns mensenrechtenactivist, 
Nobelprijs voor de vrede – 1980

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

 • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
 • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
 • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.