Dit gebeurt er als je in de waardevolle spiegel kijkt….

.

Nu weet ik uit ervaring dat gedragingen en signalen van het kind erger worden als wij ‘hun taal’ niet begrijpen, als wij het niet zien (iets met blinde vlek), als wij niet kunnen kijken welke spiegel ons voorgehouden wordt of als wij zelf niets veranderen.

En dit heeft niets te maken met schuld of met vinger wijzen, maar alles met een andere bril opzetten en eerlijk in de spiegel kunnen kijken. Want zoals ik al vaker zeg: “het gedrag van kinderen is altijd logisch’.

Dat mochten de ouders van Merel, Anne, Max, Koen, Jorn, Zara, Tim en Olga ook ervaren.

.

Na jaren tobben sliep Merel na dertien jaar weer in haar eigen bed. Zonder bedplassen.

Anne veranderde van een onzeker klein muisje in een stralende jonge puber.

Max en Koen speelden weer gewoon als broers en sloegen elkaars hersenen niet meer in.

Al jaren liepen Jorn en zijn ouders bij de poeppoli. Inmiddels is de obstipatie van Jorn volledig verdwenen.

De huilbuien van kleine baby Zara zijn van 8 uur per dag teruggegaan naar 2 uur per dag.

De verbinding tussen de opstandige 18 jarige Tim en zijn vader is weer hersteld.

De 15 jarige Olga ging van ongezonde vreetbuien weer gezond eten.

.

Wat hebben deze kinderen met elkaar gemeen?

Hun ouders hebben een vertaaltraject gehad.

.

Merel’s angst en nachtmerries lieten moeder zien wat zij op 13 jarige leeftijd heeft moeten doorstaan. Toen moeder dit stuk zag, heelde en transformeerde, verdwenen Merel’s signalen als sneeuw voor de zon.

.

Anne’s onzekerheid bleek moeders onzekerheid te zijn. Toen moeder andere keuzes ging maken, meer voor zichzelf opkwam en ‘nee’ leerde zeggen, kwam Anne is haar kracht.

.

Allerlei speltherapieën en coaching bleek verloren tijd te zijn. Toen de ouders van Max en Koen doorkregen dat de jongens een spiegel waren hoe zij als ouders met elkaar omgingen, veranderde alles.

.

Jorn’s obstipatie bleek een spiegel te zijn van de opgekropte emoties van vader. Hoe meer er loskwam tijdens de consulten, des te beter Jorn kon ontlasten.

.

Mama mogen worden en een huilbaby hebben, best een dingetje. Totdat de mama van Zara haar eigen verdriet kon omarmen en uiten. Dat maakte dat Zara steeds meer kon ontspannen.

.

Linksom, rechtsom, goedschiks, kwaadschiks…niets bleek te werken. Na het vertaaltraject ontdekte we dat Tim’s weerstand en het wegduwen van zijn vader een directe spiegel was voor vader die weerstand heeft ervaren (en nog) ten opzichte van zijn eigen vader. Tim behandelde dus zijn vader op exact dezelfde wijze zoals vader zijn vader behandelde. Toen hier inzicht en balans op kwam, veranderde de relatie tussen vader en zoon vrijwel direct.

.

We weten allemaal dat pubers vreetbuien kunnen hebben en houden van ongezonde dingen. Maar als het zorgelijk begint te worden, zegt het iets. Dat bleek ook bij Olga. Zij spiegelde moeder hoe ongezond moeder bezig was. Hoe moeder zich leeg liet zuigen door vriendinnen, welke ‘voeding’ (lees: welke informatie moeder zich mee voedde) niet goed voor haar was. Dat haar lichaam begon te protesteren. Dat moeder volliep met allerlei emoties van anderen, enz. Toen moeder zich hiervan bewust werd, veranderde het eetgedrag van Olga.

.

Lieve mensen, kinderen zijn een spiegel (als het ons raakt, wat meestal het geval is) van wie wij zijn, wie wij ooit waren en ook wie wij kunnen zijn. 

Het is heel mooi om kinderen te coachen, ze allerlei mooie woorden toe te fluisteren, ze in hun kracht te zetten, te corrigeren, op te voeden of hulp voor je kind (of leerling) in te schakelen.

Maar als het niet helpt, coaching bij het kind niet effectief blijkt of nog erger…..als de signalen extremer worden……besef dan dat de situatie wellicht iets anders nodig heeft. Want opvoeden en begeleiden is ook het (her)opvoeden en begeleiden van jezelf.

Als je dat eenmaal doorhebt veranderen en verdwijnen bepaalde gedragingen van je kind als sneeuw voor de zon. 

.

Win Win.

.

Ps: t/m vandaag (zondag 6 nov.) zijn mijn trainingen nog met 52% korting.

Doe er vooral je voordeel mee.

.

Stoei jij ook ooit met (de emoties of gedrag van) jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook.

.