De druppel die de emmer doet overlopen

.

Ken je dat, dat je emotie totaal niet in contrast staat met de situatie? Of dat je emmer zo vol zit dat er maar iets hoeft te gebeuren en je ontploft? 

.

Nou…ik ken het ook….

.

Persoonlijk heb ik het ook eens meegemaakt tijdens onze huwelijksreis twintig jaar geleden. Ik was 25 weken zwanger van de eerste en mocht nog net vliegen, dus hadden we onze huwelijksreis geboekt naar Tunesië. Juist omdat ik zwanger was, was die vakantie totaal anders dan anders. Diep van binnen had ik het liefste thuis willen blijven, maar ja…het zou voorlopig onze laatste vakantie zijn met z’n tweetjes, dus gingen we het er maar van nemen. Althans, zo dacht ik.

Eenmaal daar in Tunesië begon ik allerlei kleine zwangerschapskwaaltjes te krijgen. Niets verontrustend hoor, maar je kent het wel, dikkere voeten, laag HB gehalte en eerder moe. Dus de vakantie was niet echt wat ik me ervan had voorgesteld, maar ik wilde de sfeer niet bederven, dus ik bewaarde de lieve vrede en hield mijn emoties lekker bij me.

.

Toen we na een week naar huis gingen werden we op Schiphol opgehaald door vrienden. Gevoelsmatig wilde ik toen al mijn tranen de vrije loop laten, maar ze stonden daar zo blij te zwaaien, dus weer hield ik ze maar in. Op de terugweg in de auto, toen we bijna thuis waren, viel er een eikel of een kastanje, door het open dak van de auto, recht op mijn hoofd. Het deed natuurlijk wel wat pijn, maar ik brak totaal. Er kwam een stortvloed van tranen uit, niet normaal. Mijn emotie stond totaal niet in contrast met de situatie, maar dat wisten zij niet. Mijn man en onze vrienden waren echt in de veronderstelling dat die kastanje mijn tranen veroorzaakte, maar dat was helemaal niet. Ik had alleen nu een heel goed excuus om te huilen, en ook nog eens heel hard.

.

Achteraf gezien is deze situatie best lachen natuurlijk, want de dag erna dacht mijn man dat ik een enorme bult op mijn hoofd zou hebben terwijl je er totaal niets van zag, dus zo hard was het niet gegaan. Het waren gewoon alle tranen die ik in heel die week had opgespaard en waarschijnlijk nog wel langer.

.

Misschien herken jij dat ook bij jezelf, je kinderen of in je omgeving. Dat sommige emoties niet in contrast staan met de situatie. Dat je ooit denkt, goh…moet diegene daar nu zo om huilen? Of, nou nou….om daar nu zo boos om te worden is wel een tikkeltje overdreven.

Een paar jaar geleden had SIRE een TV SPOTJE waarin dat heel mooi werd gepresenteerd.
Hierin laat SIRE heel duidelijk zien dat een ouder de hele week allerlei emoties maar geparkeerd had op haar werk en dan doodleuk op zaterdag, aan het voetbalveld van zoonlief, alles eruit gooide.

.

En wat denk je wat er gebeurt als jouw emmer vol zit?

.

.

Je kinderen komen ook allerlei emoties tegen, leuke en minder leuke, that’s life, daar kunnen we niet onderuit. Wat je vaak terugziet bij ouders waarvan de emmer vol zit, dat zij hun kinderen in toom proberen te houden om de vervelende emoties maar niet te laten zien, dat kunnen ze er namelijk niet bij hebben, want ja…de emmer van de ouder zit al vol.

.

Mijn zoon is wel eens boos thuisgekomen, gooide zijn rugzak in de bijkeuken, schoenen in de hoek en bam deur dicht. Op zich niets vreemds maar ik wilde hem temmen en zei: “hey hey…beetje rustig hè”. Waarop hij zei: “nee mam, als mijn boosheid er op school niet mag zijn en hier thuis ook niet, waar dan wel? En ten tweede, als jij er niet mee kunt dealen dan heb ik er nog een probleem bij, die van mij EN die van jou”.
Totaal ontredderd stond ik aan de grond genageld en dacht, nou, daar kan ik het dan mee doen.

.

Voor al die mensen die misschien nu denken dat ik een brutale zoon thuis heb zitten. Het is maar hoe je ’t ziet. Zijn woorden hebben mij bewust gemaakt van mijn volle emmer en dat het tijd werd deze onder ogen te komen en te ledigen. Het is namelijk nooit de taak van het kind om boosheid of een andere emotie maar te onderdrukken omdat wij dat wellicht moeilijk vinden om te zien.

.

Dus lieve mensen, ben alsjeblieft nieuwsgierig naar de achterliggende reden waarom jij, je kind of iemand anders extreem verdrietig is, boos is of iets anders. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat het de spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen.

Als je in de liefdevolle spiegels van kinderen kunt kijken, dan zul je zien dat hun gedrag en communicatie altijd logisch is. De kunst is om dit te vertalen en daar wil ik je graag bij helpen.

.

Neem vrijblijvend CONTACT met me op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je vooral vrij om het te delen.

.

.