Wat maakt dat het je raakt?

.

Herken jij  dat ook? Dat je jezelf ooit de vraag stelt “Wat maakt dat het me raakt?” Goedzo!

.

Deze vraag brengt je namelijk verder naar de oplossing. Het helpt je te kijken waar het ooit is ontstaan. En juist als je dat weet, dan kom je pas bij een oplossing. Dan kom je erachter hoe het komt dat dingen je raken, hoe het komt dat je er verdrietig of boos van wordt, hoe het misschien komt dat er (onterechte) angst naar boven komt, hoe het komt dat het een terugkerend patroon geworden is, enzovoorts enzovoorts.

.

Een hele goede reden

.

We hebben namelijk allemaal een hele goede reden waarom we doen wat we doen. En als ze werken, helemaal prima. Maar als ze niet werken, sterker nog….ze gaan tegen je werken, dan is het wellicht handig jezelf bepaalde Waarom-vragen te stellen.

.

Wat maakt dat dit me raakt?
Wat maakt dat ik zo reageer?
Wat maakt dat ik hier niet tegen kan?
Wat maakt dat ik dit blijf herhalen?

Zo kunnen we er natuurlijk honderden verzinnen.

.

Focus naar jezelf.

.

Zoals je ziet gaan deze vragen niet over de ander maar over jezelf, juist als je de focus van de ander afhaalt dan ga je pas begrijpen hoe het komt dat de dingen gaan zoals ze gaan. Want vroeger (en nu trouwens nog) werd er vaak gezegd: “Och…neem het niet persoonlijk”. Mijn mening is…laten we dat wel eens gaan doen, dan komen we tenminste ergens.

.

Waarom? Omdat dat het enige is waar je invloed op hebt. Waarschijnlijk heb jij (net als ik) ook geprobeerd invloed uit te oefenen op de ander of de ander te veranderen. Is dat gelukt? Heeft dat het gewenste resultaat opgeleverd? Nou…mij niet. Pas toen ik de focus naar mezelf ging verleggen, toen veranderde er pas iets, toen merkte ik welke invloed ik eigenlijk had.

.

Daarom is het dat bepaalde goedbedoelde adviezen van anderen ooit helemaal niet werken. Ze komen namelijk niet bij de kern. De kern waar het allemaal ontstaan is.

.

Misschien ken je ze wel die voorbeelden. Je vertelt aan een vriendin dat jouw kind niet wil eten. Jouw vriendin reageert met: “och joh…is een fase, gaat wel weer over”. En soms is dat ook hoor. Maar is dat antwoord nu echt zo bevredigend voor jou? Als jouw antwoord nu “nee” is lees dan verder.

.

Lees Meer