Waarom (alleen) sleutelen aan je kind geen nut heeft

.

Als je een rot en beschadigd kozijn laat schilderen met de allerduurste verf, door een schilder met gouden handjes die €60 euro per uur kost, dan zal vroeg of laat die verf weer afbladderen. Het ligt niet aan de schilder of aan de verf, het ligt aan het kozijn wat niet behandeld is geweest.

.

Als je je rotte tanden laat bleken terwijl je tandvlees, de wortels of zenuwen beschadigd zijn, dan zul je vroeg of laat weer pijn en zwarte tanden krijgen. Dat ligt niet aan de goede bedoeling en kennis van de tandarts of mondhygiëniste, ze hebben gewoon het verkeerde probleem opgelost.

.

Als je de appels aan een boom gaat oppoetsen omdat ze rot zijn, terwijl je niet in de gaten hebt dat de stam van de boom beschadigd of rot is, dan zul je vroeg of laat geconfronteerd worden dat die mooi opgepoetste appeltjes weer rot worden en niet groeien. Zij kunnen namelijk niet anders. Deze appeltjes laten het probleem ZIEN maar wat we vaak niet weten is dat zij het probleem niet ZIJN. Het probleem ligt op een ander niveau, namelijk de stam en de wortels van de boom.

.

In principe is dit hetzelfde als aan je kind ‘sleutelen’. 

.

Alles wat we aan de buitenkant willen oplossen, heeft zijn oorsprong aan de binnenkant. Op een veel dieper en ander niveau dan je wellicht tot nu toe kon bedenken.

Daarom is het ontzettend belangrijk om te weten dat ook de stam van de boom (wij als ouders) hulp nodig heeft. Je zult merken dat alles wat jij doet om die boomstam en haar wortels te redden, meteen effect heeft op de appeltjes. Anders gezegd, je kinderen.

.

Als wij (als ouders, schoolsysteem en maatschappij) alleen maar aan onze kinderen blijven sleutelen, ze vertellen welke kant ze moeten opgroeien en ze misschien met de allerbeste bedoelingen mooi oppoetsen, dan zal dit tijdelijk effect hebben. Na een tijdje kan het kind niet meer anders en zal het weer terugvallen in ‘oud’ gedrag. Precies zoals een appel aan een appelboom. Zij kunnen niet anders.

Je hoort kinderen ook wel eens zeggen: “ik weet niet waarom ik dit doe, het zit in me”.
In principe geven kinderen hiermee aan dat ze niet anders kunnen, het zit echt in ze. Kinderen voelen namelijk alles wat in onze stam(cel) zit.

.

Met andere woorden…alles wat jij als ouder doet, waar je je bewust van wordt, wat je misschien aan rottigheid (emoties) nog bij je draagt, waar je beschadigd bent (geweest), wat zuurstof, licht, water en zon mag hebben, heeft direct een positief resultaat op jouw kind(eren).

.

Waar volwassenen woorden gebruiken in de opvoeding, daar gebruikt het kind zijn gedrag, spel en ontwikkeling om dingen duidelijk maken. Soms zelfs fysieke klachten.

Want op een heel ander niveau fluistert (of schreeuwt) jouw kind HET VOLGENDE…..

.

Het gedrag van kinderen is namelijk altijd logisch.

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken, zodat jouw (oog) appeltje weer mooi mag groeien.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

Relevante blogs:

.

*** Het is niet altijd rozengeur en maneschijn ***

.

*** Wat de jeugd van tegenwoordig voor ons in petto heeft ***

.

*** Waarom pubers zich dienen te verzetten ***

.

*** Waarom ontwikkeling zo belangrijk is voor ouders ***

.

*** Daarom maken kinderen ons wakker ***

.

*** Ik kap ermee ***

.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂