Zelfs boze kinderen zijn een perspectief (als je anders leert kijken)…

Dat zelfs boze kinderen een perspectief konden zijn mocht Wendy laatst ervaren toen ze vertelde over haar kleine 5-jarige mannetje die stoeit met zijn emoties.
.


Ze vertelde:

“Natuurlijk mag hij boos zijn Rian, maar ik wil weten waarom. Wat gaat er in godsnaam in dat koppie om? 
We zijn regelmatig samen in het bos geweest zodat hij zijn emoties kan ontladen, we hebben een boksbal gekocht zodat hij zijn speelgoed niet kapot hoeft te maken of zijn zusje voor de zoveelste keer een klap verkoopt. Hij is twee keer naar weerbaarheidtrainingen geweest, maar hij wil het niet meer. Niet naar het bos, die boksbal vervloekt hij en die weerbaarheidtrainingen ziet hij ook niet meer zitten. 
Het wordt nu echt van kwaad tot erger en ik heb alles al geprobeerd. Ik ben echt ten einde raad. Jij wil een genadeloos eerlijk antwoord? Nou dan zeg ik je….Help me alsjeblieft voordat ik ontplof!”


Ik kijk haar aan en leef oprecht met haar mee. 
Wendy, een timide kleine mama, zat met de handen in het haar, tranen in haar ogen en inmiddels haar vuisten gebald. Ik ben stil zodat er ruimte kan ontstaan voor haar gevoelens. En dat gebeurt. Na anderhalve minuut breekt ze en ik snap het.


Machteloos toekijken hoe je kind stoeit met zijn emoties is ontzettend moeilijk. Zoiets gaat niet in je koude kleren zitten. 


Nadat de tranen zijn afgeveegd pak ik een glaasje water en Wendy komt even op adem.
Ik vroeg: “wat gebeurde er nu?” Moeder zei dat ze zich zo ontzettend boos voelde en het liefst met alles had gesmeten wat voorhanden lag en zelfs al weken pijn aan haar kaken had omdat deze zo aangespannen waren. Toen ik vroeg of ze zelf wel eens emoties ontlaadt, antwoordde ze: “Nee nooit, er moet iemand thuis de rust bewaren”.

Ik schat zo in dat Wendy niet de enige is die dit denkt.


Na wat doorvragen vertelde ze me dat ze is opgegroeid met een agressieve vader die zijn handen niet thuis kon houden. De eerste klappen begonnen toen ze vijf jaar was. Typerend….het is dezelfde leeftijd van haar zoontje nu. Deze moeder heeft op jonge leeftijd zoveel moeten slikken en de emoties opgepot in haar lichaam. Haar zoontje laat nu zien dat er iets in beweging mag komen. Een emotie waar al jaren een oordeel en non-acceptatie opzit.


Het enige advies wat ik nu voor Wendy heb, is om een beetje mee te bewegen met haar kleine mannetje en de boosheid van haar innerlijke bange, boze en verdrietige kleine meisje mag ontladen.

Ben je benieuwd hoe het met Wendy en haar zoontje is afgelopen?


We zijn drie weken verder…….
Wendy gaat inmiddels zelf naar weerbaarheidtrainingen en de boksbal bij haar thuis wordt optimaal benut, maar dan wel door Wendy zelf.

Wil je ook weten hoe het met haar zoontje gaat?

Heel goed. Zijn buien zijn stukken minder. Hij gooit geen dingen meer kapot, op school gaat het weer goed en hij kan weer samen spelen met zijn zusje, zonder dat het elke keer in ruzie uitmondt.
En de keren dat de kleine jongen weer even overloopt, begrijpt Wendy dit als geen ander. 


Toch kon ik het niet laten en vraag aan de lieve mama: “Wil je nog weten wat er in zijn koppie omgaat?” Waarop ze lachend antwoordt: “Volgens mij niet meer belangrijk”.  😊


Lieve mensen, zelfs boze kinderen zijn een perspectief als we anders leren kijken.


Ik vond dit verhaal te waardevol om het niet met je te delen.

Veel liefs 
Rian  

😘

.

Stoei jij ook ooit met (de emoties of gedrag van) jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

Wil je – net als ik, deze moeder en vele andere ouders – het als ‘signaalgedrag’ bekijken in plaats van ‘probleemgedrag’?

Overweeg dan een online training. Alles op het gebied van ‘anders leren kijken’, je eigen opvoeding onder de loep nemen, spiegelen, zelf leren vertalen en wellicht nog een stapje verder….om je eigen innerlijke kindsdelen te omarmen. 

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.