Lieve Mama

.

 

Lieve mama,

Daar waar volwassenen woorden gebruiken in de opvoeding, gebruik ik mijn emoties, gedrag, spel en ontwikkeling. Ik wil je daarom iets heel belangrijks vertellen:

.

“Ik ben uit liefde gemaakt en door jullie in liefde ontvangen. Toen ik geboren werd bracht ik alleen maar liefde mee. Ik kon nog niet nadenken of oordelen, ik had alleen maar gevoel. Alles om me heen voelde ik, ook dat van jou. Letterlijk kun je zeggen dat we samen 1 zijn want ik ben (een deel van) jou. Het kan zijn dat ik met signalen iets laat zien wat jij niet meer weet of wat in je onbewuste ergens zit. Misschien weet je het wel, maar is er ooit een steen opgelegd en werd het niet geaccepteerd. En ik ga je laten zien dat alles er mag zijn van jullie, mama en papa.

.

Vergeef me als ik als baby veel gehuild heb. Dat was om jou duidelijk te maken dat ik jouw verdriet voelde. Het verdriet wat ooit verdrongen is en er niet heeft mogen zijn of niet geuit mocht worden. Misschien was je je er niet van bewust, dat geeft niets…..ik heb het je in liefde laten zien.

.

Vergeef me als ik een dwarse peuter was die de hele dag vragen stelde, overal tegenaan schopte en heel hard “nee” riep. Dit was om jou in liefde te laten zien dat jij ook tegen dingen mocht aanschoppen (of diep van binnen had willen doen), dat jij ook vragen mocht stellen over jouw leven en ook “nee” mocht zeggen (tegen wie dan ook).

.

Vergeef me als ik als kleuter mezelf verloor in mijn fantasiewereld. Geloof me….mijn fantasiewereld was veel mooier dan de werkelijkheid. Wanneer heb jij voor het laatst gefantaseerd over jouw dromen, wensen en verlangens? Daarom liet ik dit zo uitvergroot zien lieve mama.

.

Vergeef me als je keer op keer naar school moest omdat ik mijn best niet deed. Weet je wat ik je wilde laten zien? Ik wilde je laten zien dat jij (ook) stilstond in jouw leerproces en ontwikkeling.

.

En als laatste….vergeef me nu ik inmiddels een opstandige puber ben mama. Wil je me alsjeblieft geloven als ik je zeg dat deze fase mijn laatste strohalm is. Dat ik letterlijk alles uit de kast haal om jou iets duidelijk te maken. Ik blijf het nog even uitvergroten, want anders lukt het me niet.

.

Begrijp me alsjeblieft als ik tegen je zeg dat alles wat ik doe (of niet doe) een reden heeft. Ik wil jou iets duidelijk maken, vanuit al mijn liefde. Waarom? Omdat ik jou nodig heb, om af te kijken hoe jij het doet, zodat je mij kunt begeleiden in mijn leven. Wil je dit alsjeblieft in je achterhoofd houden? Dan beloof ik dat ik het niet meer zo uit zal vergroten, want het enige wat ik wil is dat JIJ gelukkig bent. Dan hoef ik het niet voor jou te doen.

.

Ik hou van je.
X je kind


.

.

Relevante blogs

.

Waarom gaat het zo vaak mis in de opvoeding? Zijn we daar TE gecontroleerd en geforceerd mee bezig? Zijn we ‘bang’ om de controle los te laten? Angst voor de gevolgen? Voor later? Voor als ze op het verkeerde pad komen? Bang dat wij daar verantwoordelijk voor zijn of sterker nog….schuldig aan? LEES HIER VERDER….

.

Als baby kun je alleen maar voelen en pik je alles op wat er om je heen gebeurt. Die gevoelens en herinneringen zitten diep verankert in jezelf. LEES HIER VERDER….

.

Pubers staan niet alleen voor moeilijke schoolkeuzes, vriendenkeuzes of welke keuzes dan ook. Vanaf hier dienen zij een hele belangrijke beslissing voor hun leven te maken. Als wij als volwassene een beetje meer begrip kunnen opbrengen voor hun denk- en doewereld en durven terug te kijken naar het kind in onszelf, geloof me mensen…..dan hebben wij ook ooit voor deze keuze gestaan en misschien nog. LEES HIER VERDER…

.

De signalen van mijn zestienjarige dochter worden alleen maar erger en ik krijg er geen grip meer op. Het contact tussen ons is heel stroef, ze vertelt niets, verzwijgt dingen en verzet zich tegen alles wat ik doe. Ze duwt me weg, kleineert me, is respectloos en ik weet het echt niet meer.
Maar dan gebeurt er iets….. LEES HIER VERDER….

.

“Lieve papa en mama, ik zie dat jullie jezelf wegcijferen voor mijn geluk. Daarom wil ik even iets belangrijks met je delen …. LEES HIER VERDER….

.

Als je de appels aan een boom gaat oppoetsen omdat ze rot zijn, terwijl je niet in de gaten hebt dat de stam van de boom beschadigd of rot is, dan zul je vroeg of laat geconfronteerd worden dat die mooi opgepoetste appeltjes weer rot worden en niet groeien. LEES HIER VERDER….

.

Heb jij een kind die zich niet laat inwikkelen en met zijn gedrag extreme signalen afgeeft? Weet dan dat je een cadeautje in huis hebt wat je uit mag pakken. LEES HIER VERDER….

.

Wat ik inmiddels weet en graag met je wil delen is het feit dat je sommige mensen nog wel ‘voor de gek’ kunt houden maar je kinderen niet, zij prikken feilloos door je masker heen en kunnen zelfs jouw gedachte lezen. LEES HIER VERDER….

.

.

Stoei jij ook ooit met jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en je bent ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken. Een VERTALINGSTRAJECT   maakt duidelijk wat jouw kind wil zeggen.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in het 60 pagina’s tellende I-boek over spiegelgedrag? Vraag het HIER aan.
  • Gratis interessante E-books over relaties, opvoeden, disbalans en andere diensten, neem HIER een kijkje.

.

 

“Het hart van een kind is als een fotografische plaat, klaar om alles te weerspiegelen waaraan het wordt blootgesteld.” 

Inayat Khan

.