Zelfs in een gouden kooi zit een deurtje

.

Tja, bescherming, het is maar goed dat het er is.

We kunnen ons beschermen tegen gevoelige informatie die op straat komt te liggen, tegen bepaalde weersomstandigheden, tegen vuile lucht, tegen water, brand, insecten en zo nog veel meer.

.

We beschermen ons in het verkeer doordat we een autogordel dragen of met reflecterende fietsbanden of kleding. Paraplu’s en regenkleding beschermen ons tegen de regen en winterkleding tegen de kou. Met zonnebrandcrème beschermen we ons tegen de zon en zo hebben we ook van allerlei sprays tegen muggen, wespen en andere insecten.

Wat dat betreft zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen die ons beschermen tegen van alles en nog wat en dat is maar goed ook.

.

Weet je wat we ook doen?

.

We beschermen ons ook tegen pijn, ongemak, verdriet, teleurstelling, afwijzing enzovoort.

Lukt dat altijd? Als je het mij vraagt niet.

.

Want ja….ons hart beschermen voor bepaalde invloeden van buiten kunnen we niet en het is maar goed dat daar geen Wetsvoorstel op bedacht is.
En toch proberen we vaak uit man en macht ons te beschermen voor bepaalde gevoelens.

.

We gaan mensen of situaties uit de weg uit angst voor machteloosheid, grijpen geen nieuwe kansen aan uit angst voor teleurstelling, durven soms niet verliefd te worden of ons helemaal te verbinden met iemand uit angst voor afwijzing en pijn. We vermijden ooit moeilijke gesprekken uit angst voor ongemak en verstoppen ons ooit achter maskers uit angst dat ons verdriet zichtbaar wordt.

.

.

Zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden waar we ons beschermingsmechanisme in werking laten treden welke vaak gebaseerd is op ‘oude’ patronen en angsten.

.

Ik zal de laatste zijn die veroordeelt waarom we dat doen, mijn mechanisme was namelijk zo sterk opgebouwd dat ik dacht dat het mijn natuur was. We hebben ons ooit ergens voor moeten beschermen, daar is niemand een uitzondering in, je kunt je alleen afvragen of die bescherming nog nodig is in bepaalde situaties.

.

Daarom denk ik wel eens, goh…hoe zou het eruit zien als ik met zwemvleugeltjes om over straat zou lopen of een zuurstofmasker thuis zou dragen. Hoe zou het eruit zien als ik met een paraplu door een winkelcentrum zou lopen (wat ik overigens wel eens gedaan heb).

.

Hiermee wil ik alleen maar duidelijk maken dat een bepaalde bescherming ons kan redden in situaties, maar dat het ons ook kan benauwen.

.

Ook willen we onze kinderen beschermen voor alles wat vervelend is, en ook dat lukt ons niet.

.

Weet dat…..

.

  • Je kunt je kind van de buitenkant beschermen, maar nooit van de binnenkant.
  • Je hebt je kind het leven mogen geven, maar niet het eeuwige leven.
  • Je kunt je kind raad geven, maar ze zullen het zelf moeten opvolgen.
  • Je kunt je kind waarschuwen voor de gevolgen van alcohol, maar geen NEE voor hen zeggen.

.

Lieve mensen, bescherming gebruiken we allemaal ooit, daar is niets mis mee.

.

Maar ga jezelf of je kind niet overbeschermen.
Daarmee voed je angst en angst voedt afhankelijkheid. Afhankelijkheid zorgt voor problemen in ons zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen stagneert onze ontwikkeling en de vaardigheid om met het leven om te gaan.

En dat is volgens mij wat we niet willen.

.
Dus voordat je alles wilt beschermen, besef dan dat alles wat je vasthoudt, vroeg of laat zijn uitweg zal vinden, want ja…..

zelfs in een gouden kooi zit een deurtje.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.