Je bent geen robot. En je kinderen ook niet.

ZEG NU EERLIJK……ALLES LIJKT TE DRAAIEN OM GELUK……

Zielsgelukkig zijn. Als jij maar gelukkig bent. Geluk ligt voor het oprapen. Omring jezelf alleen met gelukkige mensen, enzovoort enzovoort….Ben je niet gelukkig in je relatie? Hoppa….dan beëindig je deze toch gewoon.

En ja, ik zal de laatste zijn die ontkent dat dat enorm kan opluchten en voor geluk kan zorgen. Maar even tussen jou en mij hè, denk je ècht dat dan alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen? Dat je dan geen beren op de weg meer ziet of krijgt? En wat dacht je van je financiën, je alleen voelen, afgewezen, onbegrepen, vooroordelen, mensen die je de rug toekeren en het verdriet van je eventuele kinderen wat je ook op je bordje krijgt? Dàt vertellen ze er niet bij.

Niet happy met je baan? Niet moeilijk doen (vooral in deze tijd), gewoon een andere baan zoeken, zijn er genoeg. Wederom, idem dito, ook aan een andere baan zitten haken en ogen aan en krijg je misschien nieuwe collega’s die je niet echt als beste vrienden kunt beschouwen. Precies zoals ik vroeger tegen mijn kinderen zei: “In elke klas kom je wel een ‘Jantje’ tegen, alleen heet hij dan anders”.

Krijg je het advies dat je meer voor jezelf mag opkomen? Tuuuuurlijk…..gewoon zeggen wat je op je hart hebt, ja…dat maakt gelukkig. Is dat zo? Denk je dan wederom dat je jezelf niet meer tegenkomt? Dat je niet afgewezen zult worden, mensen ook jouw diepste van je ziel kunnen raken en je nooit geen vervelende emoties meer zult voelen?

“Gewoon dankbaar zijn voor alles wat je wèl hebt, daar ligt het geluk in”. Ook zo’n mooie inkopper.Lieve mensen, misschien herken je dit wel, als dingen ooit tegenzitten of we met moeilijke situaties en emoties moeten dealen, die van onszelf of onze geliefden. Dat iedereen dan met goedbedoelde adviezen aan komt zetten en je vertelt wat je kunt doen en tegen je zeggen dat je dankbaar moet zijn voor alles wat je wel hebt. Terwijl je ook dankbaar bent alleen op dit moment even iets anders voelt. Kort door de bocht: laten we vooral geen vervelende emoties hebben.

Willen we niet allemaal ooit horen dat het oké is? Dat je je vervelend mag voelen en dat de situatie misschien rot is? Hoe simpel kan het zijn?

En ja, sommige mensen in je omgeving hebben moeite met jouw emoties. Juist omdat ze dan ook met zichzelf geconfronteerd worden. Dat is overigens ook vaak de reden waarom er wordt gezegd: “ja maar ik vind het zo vervelend”. En natuurlijk is dat vervelend voor je omgeving. Zij worden dan namelijk ook geconfronteerd met hun moeilijke gevoelens of kunnen het niet aanzien. Dat is meteen de reden waarom wij vaak de emoties van ons kind ook willen onderdrukken, oplossen of bagataliseren. Omdat wij door hun struggelingen geconfronteerd worden met onze eigen gevoelens en ons verhaal.

Mijn (toen) 11 jarige zoon heeft me wel eens gezegd: “nee mam, niks sussen. Ik voel me nu boos, verdrietig, onzeker (of wat dan ook) en dat is dan zo. Als jij hier niet mee kunt dealen, dan heb ik twee problemen. Die van jou EN die van mij”. BAM! Een behoorlijke confrontatie die tot veel inzichten heeft geleid.

Want weet jij dat 1/3 van de mensen zich veroordeelt voor hun zogeheten ‘slechte’ emoties? Zoals o.a. teleurstelling, boosheid en zelfs verdriet? Weet jij dan ook dat ze deze emoties opzij duwen? En dat we dit niet alleen bij onszelf doen maar ook bij de mensen die we liefhebben, dus ook onze kinderen? En dat we ons daar onbedoeld en onbewust zelfs ooit voor schamen?

Geen oordeel hoor. Zoals ik al zei, lange tijd heb ik dat ook gehad en deze emoties ‘bestempeld’ als negatief, of slecht. Zelf ben ik ook zo iemand geweest (en nog ooit) die precies kon vertellen wat ik NIET wilde voelen of zien bij mijn kinderen. Zonder pardon zei ik dan: “ik wil het niet proberen want ik wil niet teleurgesteld worden”. Of “ik wil alleen maar dat dit gevoel weggaat en liever vandaag dan morgen”. Zolang mogelijk wegdrukken dacht ik. Hoppa, even positieve mindset er overheen en dan gaat het vanzelf weer beter. Maskers doen wonderen maar gaan op een gegeven moment ook knellen.

Jaren geleden zei iemand me: “Rian, iemand die geen gevoelens ervaart is eigenlijk dood. Alleen dode mensen krijgen geen ongemak van ongewenste emoties, hebben geen stressgevoel, gebroken harten of het gevoel van teleurstelling en onzekerheid. Maar omdat je zo ontzettend gericht bent op het gelukkig MOETEN zijn, ben je bijna onvertrouwd geworden met het onvermijdelijke ongelukkig voelen.

Dus hoe je het ook went of keert…..Besef dat iedereen zich wel eens ongelukkig voelt of in ongelukkige situaties terecht komt, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Je ongelukkig voelen is heel normaal. Je krijgt geen betekenisvolle carrière, je kunt geen gezin opvoeden of zelfs de wereld mooier achterlaten zonder stres en ongemak. Mediteren helpt je om te kunnen ontspannen in gespannen situaties maar je kunt niet aan je menselijkheid ontsnappen.

Ren niet weg van onverwerkt trauma, van menselijke verwonding, van onderdrukt verdriet en woede. Je bent geen robot”.

En dàt was precies de spijker op de kop.

Liefs Rian 😘

.

Stoei jij ook ooit met (de emoties of gedrag van) jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook. 🙂

.