Hoe kan een boos of drammend kind als perspectief dienen?

.

Kinderen halen het beste en het ‘slechtste’ in je naar boven.

Natuurlijk komen er geen klanten bij mij die problemen hebben met de blijdschap, empathie, tevredenheid en goede schoolresultaten van hun kind.

Nee, het draait altijd om behoorlijke dilemma’s waarin ze zichzelf en elkaar niet meer begrijpen. En uiteindelijk de verbinding ver te zoeken is.

.

Bijvoorbeeld:

  • Kinderen met extreme boosheid/agressie.
  • Kinderen die moeite hebben met autoriteit.
  • Kinderen die niet naar school willen.
  • Kinderen die hun zin altijd doordrammen.
  • Kinderen die niet willen eten.

.

Vanuit de pedagogiek worden deze dilemma’s vaak bekeken als:

  • Oké, een boos kind? Hoppa, grenzen stellen.
  • Moeite met autoriteit? “Wen er maar aan” of nog meer autoriteit.
  • Niet naar school? “Dat moet. Is verplicht”.
  • Zin doordrammen? Dan nog strengere regels of negeren.
  • Niet willen eten? Proef het dan in ieder geval of ouders dreigen met “zonder eten naar bed”.

.

Ja ik weet het. Een beetje zwart/wit uigelegd.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen de pedagogiek, maar als die pedagogische trucjes je niet meer helpen, dan wordt het wellicht tijd om het over een andere boeg te gooien. Want ja….kinderen spiegelen.

.

Maar wat dan? 

Als eerste kijk ik altijd met de klant of hij/zij een letterlijk spiegel krijgt. Daarmee bedoel – in het voorbeeld van boosheid en agressie – of de klant ook boos en ‘agressief’ is naar het kind of naar zichzelf (dat kan ook in gedachte). Of vroeger te maken heeft gehad met boze en/of agressieve ouders.

.

Maar we hebben ook nog ons innerlijke kind.

Draagt de klant een boos innerlijk kind bij zich, die deze energie nooit heeft mogen voelen, uiten of ontladen? Wat is er in je leven gebeurd wat je ontzettend boos heeft gemaakt maar je – uit fatsoen – dit maar opkropte of de lieve vrede wilde bewaren (iemand moest het doen)? De leeftijd van jouw kind is hierin leidend (dat leg ik je haarfijn uit in de training).

Vraag jezelf vervolgens af, wat heb ik in mijn leven gedaan om deze boosheid/energie nooit meer te voelen of te zien?

Besef, alles wat wij als ouder onderdrukken, dat drukt ons kind uit. Dat kan op allerlei manieren.

.

Maar we hebben ook nog zoiets als perspectieven.

Want die spiegelen kinderen ook. Extreem uitvergroot overigens. Want ja…als we het jaren niet hebben gehoord of gezien, dan moeten zij harder ‘schreeuwen’ of de signalen uitvergroten. En dat is precies wat er gebeurt (vaak rond de puberteit).

.

Huh…?

Stel, we nemen de bovenstaande voorbeelden er nog eens bij. 

Je hebt ontdekt dat jij als volwassene niet boos of agressief bent en als kind waarschijnlijk ook niet geweest bent. Hoe dient jouw boze kind je dan als voorbeeld?

Nou, als ik ooit aan ouders vraag wat zij in hun leven hebben gedaan om nooit boos te worden, dan krijg ik het antwoord dat ze daar heel ver in zijn gegaan. Alles en iedereen die deze emotie liet zien of bij hen triggerde, daar liepen ze voor weg, wilde het sussen of voelde zich een scheidsrechter.

Het zijn vaak de mama’s (soms ook papa’s) die een lieve-meisjes/jongetjes-syndroom hebben ontwikkeld.

.

Wat nu belangrijk is, is het oordeel van de emotie eraf te halen. Dan blijft er alleen nog maar energie over. Een hele krachtige energie. Een energie waarbij je makkelijk grenzen aan kunt geven en heel duidelijk overkomt. Ik zeg natuurlijk niet dat jij agressief moet worden, maar misschien zou jij ook wel eens van je af willen ‘slaan’ (figuurlijk dan).

.

In het voorbeeld van ‘moeite met autoriteit’ kan het zijn dat je kind je spiegelt dat jij als ouder wel heel bazig bent en daarmee niet meer openstaat om een dialoog aan te gaan. Vaak is dat niet alleen in de thuissituatie, maar ook in andere relaties. In negen van de tien gevallen heeft dit te maken met je innerlijke kind. Draag jij een innerlijk kind bij je die nooit baas heeft mogen zijn, waar de baas over werd gespeeld of heb je een pestverleden achter de rug? Waardoor je hebt besloten, dat nooit meer.

Mocht beide niet het geval zijn dat kan het zijn dat jouw kind jou een perspectief biedt.

.

Wellicht dat jij wat meer voor jezelf mag opkomen en de autoriteit niet meer van buitenaf hoeft te komen. Dat kan zijn in je liefdesrelatie, bij vriendinnen of misschien op je werk. Waarschijnlijk mag je wat meer baas worden in je eigen leven.

.

Kinderen die niet naar school willen kunnen je een letterlijke spiegel geven. Daarmee bedoel ik dat ze je kunnen laten dat jij niet wilt leren.

Ook kunnen ze je innerlijk kind triggeren. Had jij als kind het moeilijk op school? Of voelde je je niet veilig?

Is dit beide niet het geval, dan hebben we nog perspectieven.

Kinderen die niet naar school willen kunnen jou spiegelen hoe jij ’s ochtends naar je werk gaat. Misschien met tegenzin. Interessant om dat eens te onderzoeken.

.

Zin doordrammen van kinderen kan een letterlijke spiegel zijn dat jij dat als ouder ook doet. En dat geeft natuurlijk niets, maar let op dat het geen machtspelletje wordt. In de zin van, jij MOET doen wat ik zeg (ongeacht of het helpend is).

Het kan ook zijn dat je een innerlijk kind bij je draagt die nooit haar zin kreeg, die haar eigen belangen en behoeftes maar opzij heeft geschoven. 

Het perspectief van drammende kinderen kan zijn dat jij je zin wat meer mag doordrammen. Misschien geef je jezelf te snel ‘gewonnen’, geef je het maar op of denk je ‘heeft toch geen nut’. Ga eens na waar jij diep van binnen voor staat. Hoe belangrijk is dat voor je? Als dat echt heel belangrijk is, maak dan de peuter in jezelf maar eens wakker en ga net dat stapje verder met drammen dan je eigenlijk durfde.

Heb je een kind die niet wil eten, dan kun je een letterlijke spiegel krijgen dat jij als volwassene misschien niet voldoende of gezond eet.

Ook kan je innerlijke kind hiermee worden getriggerd.

.

Het ‘niet willen eten’ van kinderen kan jou spiegelen wat er op jouw bordje wordt of werd gegooid. Waar jij verantwoordelijk voor neemt of hebt genomen, terwijl het misschien niet eens jouw verantwoordelijk is of was. Maar wat je vervolgens ook nog eens (door)slikt, want dat heb je altijd gedaan.

Het perspectief wat deze kinderen bieden is dat jou letterlijk ‘gezegd’ wordt dat jij niet alles hoef te slikken. Dat je eerst mag kijken wat er op je bordje ligt. Is dit goed voor mij? Groei ik hiervan? Is deze emotie überhaupt van mij? Is het probleem eigenlijk wel van mij?

.

Het is echt heel bijzonder om te merken – als ouders in deze liefdevolle spiegel kunnen kijken – welke veranderingen er dan plaatsvinden. En dat gun ik jou ook.

.

Dingen veranderen niet als wij niet veranderen.

.

Het is nooit te laat.

.

Liefs

Rian

.

Wil jij hier graag meer van weten?

.

Vraag dan mijn online training aan ‘Leer Zelf De Taal Van Je Kind Te Verstaan’.

T/m 30 september 2022 maar voor € 29.

.

Tijdens deze training neem ik je bij de hand en leg je stap voor stap uit hoe jij de taal van je kind kunt begrijpen.

.

Na deze training is de basis gelegd zodat je met andere ogen naar je kind kijkt, je partner, je coaches, je ouders en uiteraard naar jezelf. Wat direct resultaat oplevert. 

.

Ook weet je na deze training precies dat alle signalen van je kind (of wie dan ook) communicatie is en kun je daar direct op inspelen (totaal anders dan je waarschijnlijk voorheen deed, dus wees voorbereid). Verder heb je na deze training door dat alle ‘problemen’ waar je tegenaan loopt perspectieven worden als jij (alles) zelf leert vertalen.

.

Doe er vooral voordeel mee.

.

Meer info en aanmelden kan via deze link.

.

.

Stoei jij ook ooit met (de emoties of gedrag van) jouw kind, heb je al van alles geprobeerd en ben je ten einde raad? Neem gerust vrijblijvend CONTACT op om de mogelijkheden te bespreken.

.

  • Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.
  • Interesse in de gratis masterclass Wat een kindertolk voor jou kan betekenen. Klik dan HIER.
  • Weten waarom het gedrag van kinderen altijd logisch is? Klik dan HIER.

.

KLIK HIER VOOR MIJN ANDERE ONLINE TRAININGEN.

.

Leuk als we een connectie op Facebook hebben.

Daar deel ik veel inzichten, ervaringen met mijn kinderen, de lessen die ik van ze leer en natuurlijk regelmatig wat tips en inspiratieblogs,  en ja….ook mijn blunders :).

Doe er vooral je voordeel mee.

.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je netwerk? Voel je dan vrij om het te delen. Zij zullen je enorm dankbaar zijn en hun kinderen trouwens ook.

.