Waarom je gevoel volgen niet altijd werkt

“Volg je gevoel maar” zeggen we vaak tegen onze kinderen, vrienden en tegen onszelf. Maar wat als je gevoel nu tegen je werkt? Wat dan?

Wanneer volg je nu wel of niet je gevoel? Wat is verstandig, raadzaam, helpend, destructief of productief?

.

Ik heb ervaren dat emoties antwoorden zijn van de vragen die we niet hebben gesteld en dat ons lijf van alles aangeeft waar we ons niet altijd even bewust van zijn. Het is zo dat lichaam en geest altijd verbonden zijn, dus wellicht handig om eens te onderzoeken wat je lichaam zegt EN ook wat je geest zegt.

Als we namelijk alleen maar naar ons lichaam luisteren, dan kan het zijn dat je in die vicieuze cirkel blijft ronddraaien, dat je vanuit je gevoel destructief wordt, je niet verder komt of bepaalde patronen in stand houdt. En dat is volgens mij nu precies niet de bedoeling.

Als we alleen maar naar onze geest/gedachtes luisteren, dan kan het zijn dat we een verhaaltje in ons hoofd blijven vertellen wat idem dito situaties in stand blijft houden en dingen die misschien helemaal niet (meer) waar zijn maar waar we wel vanuit reageren en ons lichaam signalen op blijft aangeven.

.

Dus stap 1 is om bij jezelf te checken wat je gevoel EN wat je geest doet op het moment dat er iets in je lijf gaande is.

Ik zal beginnen met de drie belangrijkste gevoelens welke we allemaal wel ooit (hebben) ervaren of gezien.

De drie B’s, Boos, Bang, Bedroefd.
Alle andere emoties zijn namelijk verwanten van deze drie basisemoties. Dus als je bijvoorbeeld onzeker bent/voelt, dan zit daar vaak bang of bedroefd onder. En juist als we dat weer onderdrukken dan voelen we ons boos of niet begrepen. Feitelijk begrijp je jezelf hier niet.

.

Stel dat

Stel dat je je boos voelt dan is het natuurlijk destructief als je van hieruit jezelf en de ander beschadigd. Je maakt misschien meer kapot dan je lief is, je komt gewelddadig over en je houdt dit patroon in stand.

Stel dat je je bang voelt en je altijd van daaruit zal reageren, dan kun je je afvragen of dat je helpt. Vaak hebben we geen idee hoe we angst in stand houden of dat we nog steeds vanuit ‘oude’ angst reageren omdat we er ooit eerder bang voor zijn geweest. Het kan ook zijn dat je bang bent voor de gevolgen (die overigens geen waarheid hoeven zijn hè).

Stel dat je je verdrietig voelt dan houden we vaak de ander verantwoordelijk voor dat gevoel. “Het komt door jou dat ik me zo voel”. En ja, diegene is de trigger maar niet de oorzaak. Als je de ander verantwoordelijk blijft houden, dan houd je daarmee ook je gevoel en patroon in stand en blijf je slachtoffer. Vanuit het slachtofferschap maken we ons vaak kleiner en komen we niet in onze kracht. En nog wat….als een ander jouw verdriet omhoog haalt kan dat ook ooit lekker zijn toch? Helemaal als je al dagen met een brok in je keel loopt.

Heb je verdriet wat er als een stortvloed uitkomt? Goedzo! Ga dan vooral niet ontrafelen waar dit vandaan komt, want juist de huilbuien die je niet kunt verklaren zijn de beste huilbuien die er zijn. Het komt dan als het ware uit je tenen en laat dit vooral toe.

.

Dus…..

Maak de gevoelens in je lijf interessant in plaats irritant. Je voelt namelijk iets wat jou iets kan zeggen en waar belangrijke informatie in kan zitten.

Het kan zijn dat een ander dit gevoel bij je omhoog haalt (wat er overigens al zat) en het helpt om niet meteen vanuit deze emotie te reageren of te handelen.

.

Onderstaande stappen helpen je hierbij.

Oh ja…..onderstaande stappen gelden natuurlijk alleen bij de minder aangename emoties hè, want de aangename accepteren we makkelijker en willen we niet eens ontrafelen.

.

  1. Opmerken: Merk eerst op dat je dit voelt (is trouwens maar energie hè) en neem zelf de verantwoordelijkheid hiervoor.
  2. De 4 G’s: Vraag jezelf vervolgens af of dit komt door de 4 G’s. Er is namelijk altijd eerst een Gebeurtenis, bij deze gebeurtenis heb je een Gedachte, die gedachte zorgt voor een Gevoel en dat gevoel zorgt voor jouw Gedrag. Dit gaat allemaal razendsnel in je onderbewustzijn, maar pas als je je daarvan bewust wordt dan zul je nieuwe antwoorden en inzichten krijgen.
  3. Uit een ver verleden: Is dit gevoel gekoppeld aan een bepaald persoon of herken je het uit eerdere situaties/relaties? We krijgen namelijk personen op ons pad die bepaalde gevoelens bij ons triggeren die we eerder hebben ervaren. Dat kan zijn van je ouders, je vroegere docentes, oude werkgevers, ex partners enzovoorts. Het helpt om deze twee personen los te koppelen.
  4. Feit en verhaal: Het helpt om het bij de echte feiten te houden. Wij mensen maken er namelijk ontzettend snel een verhaal van (wat overigens vaak gerelateerd is uit het verleden of ons is aangepraat, wat we zijn gaan geloven).
  5. Draai het eens om: Als je gevoel en deze situatie over een ander gaat dan zou je nog een stapje verder kunnen gaan en jezelf afvragen of dit niet over de ander gaat maar over jou. Bijvoorbeeld: Ik word boos als mijn kinderen ruzie maken. Feit is: kinderen maken nu eenmaal ruzie, niets mis mee. Maar in hoeverre maak jij ‘ruzie’ (ben in je in gevecht) met jezelf?
  6. Vraag door: het helpt om door te vragen om dieper bij de kern van het probleem/dilemma te komen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: “wat maakt dat ik dit in stand houd?” Daar zit namelijk vaak iets anders onder.
  7. Er doorheen: Durf jij deze emotie te voelen, te accepteren en te omarmen? Kun je er ook doorheen? Want vaak zeggen we tegen anderen als het om een bepaalde situatie gaat: “ja, daar moet je misschien even doorheen”. Maar in hoeverre geef jij jezelf hier toestemming voor?
  8. In het Nu: Heeft deze emotie met het nu te maken? Het komt vaak voor dat we emoties voelen die niet gebaseerd zijn op onze huidige situatie maar dat we wellicht bang worden voor wat er zou kunnen gebeuren. Dit is dan weer een oude angst die omhoog komt die aangeraakt word vanuit het heden maar er waarschijnlijk niets mee te maken heeft. Dit komt vaak voor bij mensen die een pestverleden hebben of zijn bedrogen. Hun voelsprieten staan op scherp en dat maakt dat ze overgevoelig worden voor dat gevoel.
  9. Stap er eens uit: Misschien ken je de break-state van NLP wel. Onbewust gebruik je die waarschijnlijk al als je bijvoorbeeld helemaal in tranen bent en de telefoon of de bel gaat. Dus als je bovenstaande stappen niet kunt volgen, ontrafelen of dat je voor je gevoel langer in de emotie blijft hangen dan je zou willen, zeg dan tegen jezelf: “Stap er eens uit”. Hoppa…..heel raar, dan ben je er meteen uit.
  10. Je komt er niet uit: Wat als je de emotie niet kunt ontrafelen of verklaren? Dan blijft er natuurlijk nog altijd acceptatie over. Sommige emoties zijn namelijk niet te ontrafelen, en dat is dan precies de bedoeling.

.

Resultaat

  • Als je je bewust wordt van wat je gevoelens je kunnen zeggen, dan zul je merken dat je jezelf op een totaal andere manier leert kennen en veel te weten zal komen.
  • Vervolgens zul je met hele andere ogen naar je omgeving kijken en ben je ook benieuwd wat zijn/haar verhaal is.
  • Dit maakt dan tevens dat je een bepaalde transformatie ondergaat welke altijd van binnenuit zal komen en direct invloed heeft op jou EN de ander.

.

Loop je vast of heb je hulp hierbij nodig?

  • Een vertalingstraject kan jou duidelijk maken wat als een rode draad door je leven loopt, welke mensen in je allergiezone zitten en wat bepaalde gebeurtenissen en gevoelens jou te zeggen hebben.

.

Ben jij benieuwd wie in jouw allergiezone zit? Dan kan DIT BLOG ook interessant zijn.

Je gedachtes nog verder onder de loep nemen? Dan lees DIT BLOG maar eens.

.

Af en toe een inspirerende blog in je e-mailbox ontvangen? Dat kan, klik HIER.

.

Is dit blog interessant voor andere mensen in je omgeving? Deel het dan alsjeblieft. Zij zullen je enorm dankbaar zijn.

.